Înainte de a trece la subiectul de astăzi, vă rog să vă simţiţi bine împreună cu mine:

De mult nu am mai avut o plăcere, o emoţie artistică mai profundă, mai plăcută!

Tradiţia iniţiatică spune că la 27 august 480 î.Hr a avut loc celebra bătălie dintre spartani şi persani la Termopile. Nu vă uitaţi pe net, sau în cărţile de istorie. Ştiu data aceasta de la un grec, un urmaş al spartanilor, profesor universitar de istorie. Nu există surse scrise cum că 27 august ar fi fost data sângerosei bătălii de la Termopile, de fapt a treia şi ultima zi a bătăliei de ariergardă! Dar acel grec ştia din legendele familiei lui că un stră-stră-strămoş, un hoplit spartan îşi dăduse viaţa pentru patrie pe 27 august 480 î.Hr. în marea bătălie de la Termopile, Porţile de Foc.

Hoplitul mai este pomenit şi astăzi, pe 27 august, în biserică, chiar dacă nu a fost creştin. Primul preot ortodox grec care a acceptat acatistul a spus: „Sigur că a fost păgân, dar nu putea altfel. Ce vină a avut strămoşul vostru că s-a născut cu cinci sute de ani înainte Lui Iisus? Aşa că o să mă rog pentru sufletul lui şi o să-l pomenesc alături de ceilalţi!”

Termopile, un subiect generos oglindit în multe opere de artă. Unele sunt exagerate, altele inexacte – aşa sunt operele de artă, filmele, cărţile, serialle tv. Ele nu oferă informaţii exacte, ci divertisment, emoţii, impresie artistică! Am văzut şi eu filmul „300 de spartani”! Cu o precizare: cred că spartanii luptau mult mai bine în realitate, decât în film! Restul sunt poveşti de la Hollywood! Sigur, unele frumoase, interesante, artistice!

"Dic, hospes, Spartae nos te hic vidisse iacentes /Dum sanctis patriae legibus obsequimur” – mergi, călătorule şi spune Spartei că noi am căzut aici îndeplinind legile sfinte ale patriei. Este scris pe modestul monument de la Porţile de Foc ridicat în cinstea celor 300 de spartani care s-au săvârşit acolo, în luptă. Am trecut, mai demult, pe acolo şi m-am încărcat cu istorie. Am văzut cărăruia trădării lui Ephialtes şi locul unde, se spune că, a căzut regele Leonidas.

Când am fost pe acolo era şi un mic şantier arheologic condus de un profesor de istorie din Atena. Spartanul! La mai mulţi metri adâncime au găsit multe vârfuri de săgeţi, foarte multe, sau ceea ce mai rămăseseră din ele după două mii cinci sute de ani.

Arheologul, profesorul, într-o seară magică, de poveste, la marginea mării şi în jurul unui foc de tabără studenţesc, ne-a povestit cum s-a întâmplat, de ce şi ce s-a întâmplat la Termopile. Din fericire unul dintre studenţi era un aromân care studiase şi la Bucureşti şi mi-a putut traduce o parte din prelegerea profesorului universitar, ţinută, evident, în nobila şi sonora limbă greacă.

Nu doresc să vă schimb ceea ce ştiţi din istorie. Sau nu ştiţi! În orice caz amintirea acelei seri greceşti îmi este la fel de scumpă şi dragă ca amintirea altori seri memorabile de la Babilon, Karakelissa, Lhasa, Cocody, Sun City, Katanga, Marea Moartă, Saveh, Conakry, Port-au-Prince, Bandar Abas, Nur-e-Dasht, Jaipur, Deira şi aş mai putea continua cu vreo treizeci de locaţii! Unde am văzut şi am auzit minuni!

Un singur lucru vreau să precizez despre Termopile. Ce mi-a spus profesorul grec, urmaşul hoplitului! Oare nu vi s-a părut ciudat că după ce îi masacrează pe spartani şi pe aliaţii lor la Termopile, persanii se retrag? Oare ce armată nu speculează un avantaj tactic? Nu este nicio taină, a spus profesorul grec!

Spartanii aveau cea mai bună organizare politică din toate timpurile, cea mai eficientă, o democraţie aristocratică militară. Copiată, într-un fel sau altul, mai târziu, de romani şi acum de multe democraţii moderne. Rezultatul politic se obţinea prin suspiciunea reciprocă, prin controlul şi supravegherea autorităţilor alese de către cetăţeni. Poate nu ştiţi, dar regii în Sparta erau aleşi prin vot, în forum, de către toţi cetăţenii. Regii, pentru că era vorba de doi, întotdeauna! Aşa se obţinea echilibrul puterii! Sigur, alegerile erau dese, pentru că regele era un exemplu, lupta în primul rând al războinicilor!

Bătălia de la Termopile a fost deosebit de sângeroasă. Au pierit toţi cei trei sute de spartani, regele Leonidas şi cam vreo opt sute dintre aliaţi. Dar în ultima confruntare, în care spartanii ştiau că sunt înconjuraţi şi că nu mai luptă decât pentru glorie, nu pentru viaţă şi victorie, au făcut nu mai puţin de şapte mii de victime în rândul persanilor, majoritatea din rândul forţelor de elită "Nemuritorii". Atunci, în ultima seară, spartanii au ucis şi doi dintre fraţii regelui Xerxes. Legenda spune că au căzut fulgeraţi de suliţa regelui Leonidas.

Pe de altă parte iscoadele persane semnalaseră regelui Xerxes că de Termopile se apropie, în marş forţat, celălalt rege al Spartei în fruntea a 35.000 de spartani! Moralul trupelor persane era la pământ. Dacă numai 300 de spartani au omorât mai mult de zece mii de persani, atunci 30.000 de spartani… regula de trei simplă se cunoştea încă de atunci!

Aşa că Xerxes, în faţa unei catastrofe militare, s-a retras pretextând că este în doliu după fraţii lui. Soldaţii persani au răsuflat uşuraţi!

Dar de ce nu veniseră la Termopile toţi luptătorii spartani, odată? Din cauza astrologiei şi a oracolului de la Delphi! Spartanii nu plecau la luptă decât la anumite faze ale Lunii şi pe o anumită conjunctură astrologică. Probabil că era vorba de Luna plină şi Luna în creştere, care faze ofereau suficientă lumină pentru un marş forţat de noapte.

Iar oracolul de la Delphi spusese că: "persanii vor fi înfrânţi prin sacrificiul unui rege!"

De atunci, Leonidas a fost obsedat că el este acel rege. În definitiv, ce cauta în antichitate un războinic adevărat decât gloria şi nemurirea numelui! Vă întreb, cum se numea celălat rege al Spartei? Nu i s-a reţinut numele… cu toate că un an mai târziu regele supravieţuitor al Spartei în fruntea a 50.000 de spartani şi aliaţi îi zdrobeşte definitiv pe asiatici la Plateea. De atunci Europa a rămas, pentru un timp, europenilor…

Istoria serveşte ca să nu repetăm greşelile. Sunt poveşti frumoase de spus la un foc de tabără cu fete şi băieţi, dar în acelaşi timp sunt pilde şi avertismente. Vai de cel care nu ţine seama de avertismentul istoriei!

Asia, prin infiltrarea islamică, încearcă din nou să cucerească Europa. Adevăraţii duşmani sunt islamiştii, ascultaţi ce vă spun, pentru că eu ştiu despre ce este vorba! Am fost acolo. Şi căutaţi pe net strigătul de disperare al episcopului creştin de Mosul, Amel Shimoun Nona, pentru că este repede „acoperit” de informaticienii islamişti.

Avem nevoie de spartani, de un nou Leonidas!

BERBEC Se pare că azi te miri de ceva sau de cineva. Este, în fine, o surpriză plăcută, la serviciu, sau poate acasă. Nu trebuie să exagerezi cu efortul, mai ales cu cel fizic şi nu sta în curent!

Ziua de azi poate aduce unora dintre nativii din Berbec o schimbare în bine: un posibil câştig de bani sau o altceva neaşteptat, dar plăcut. Posibile mici dureri de cap, la propriu şi la figurat pe fondul unui Marte slab aspectat din Scorpion. Seară plăcută, poate o veste bună.

TAUR Conjunctura îţi dă câştig de cauză, ai o zi bună. Atât în domeniul sentimentelor, cât şi în carieră, profesie, meserie, ba şi la bani. Totuşi, fii atent, pentru că nicio minune nu ţine mult!

Nu uita ca optimismul este incapăţânarea de a spune ca te simţi bine cand totul in jurul tau merge rău. Afacerile personale şi cele amoroase sunt, însă, bine aspectate. Trebuie să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare. De asemenea, lămureşte detaliile contractuale şi aspectele legale ale posesiunilor tale sau comune.

GEMENI Ai nevoie de încurajarea celor din jurul tău, dar natura ta sociabilă îţi poate juca astăzi o festă. Nu te grăbi să-ţi împărtăşeşti tainele persoanelor noi din viaţa ta, poţi avea decepţii!

Azi propriile idei pot să te surprindă, prin originalitatea şi supleţea exprimată, aşa incât profită, mai ales în domeniul sentimental. Totodată mai calm şi mai activ decât de obicei, poţi să rezolvi astăzi unele lucrări întârziate sau să aplanezi conflicte. Nu te lăsa încărcat cu sarcini suplimentare, arătă că ai şi limite.

RAC Treci un prag, depăşeşti un obstacol! A sosit momentul să culegi roadele eforturilor şi investiţiilor realizate cu multe sacrificii. Bucură-te de ultimele reuşite, alături de cei dragi!

Astăzi fă-ţi o imagine care să corespundă preferinţelor anturajului. Ceea ce este important pentru tine este să placi celor din jur! Se aproprie nişte termene, nervozitatea creşte. Fie ai sesiune de examene, fie că ai un prag în viaţă, sfatul meu este să te grăbeşti încet. Altfel pierzi din vedere amănunte importante.

LEU Astăzi doreşti să-ţi perfecţionezi cunoştiinţele, în domeniul muncii tale. Apropierea începutului şcolii te face să doreşti să înveţi unele tehnologii moderne, dar şi să evoluezi spiritual.

Dimineaţa este favorabilă lucrurilor importante. Promovează-ţi cu hotărâre interesele profesionale. Nimic financiar, nimic speculativ – poate unde banii sunt din ce în ce mai rari şi preţurile cresc continuu. O zi plina de hotărâri inspirate: sa te laşi de fumat, să slăbeşti, să nu mai cheltuieşti aiurea banii, să nu mai pierzi nopţile!

FECIOARĂ Nimeni, din jurul tău, nu se plictiseşti azi! Îi baţi la cap drăguţ şi inofensiv, cu reţete şi sfaturi, doar să se simtă ei bine. Eşti „mama răniţilor” într-un război care nu a avut loc!

Amână, dar nu renunţa! Nu lăsa nici o schimbare majoră să te tenteze – nu vinde, nu cumpăra, nu investi, nu-ti face noi prieteni! Lasa lucrurile aşa cum sunt, să vină cum vor ele, poate te vor surprine, dar înţelept te vei numi! Un semn de foc iţi poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură.

BALANŢĂ Ordine, disciplină? E “democraţie”! În căpşorul tău s-a înfipt ideea că ştii prea multe şi nu mai ţii cont de “sugestiile” şefilor, patronilor, superiorilor. Încearcă şi cu soacra, ai curaj?

Întreabă anturajul, pe cei din jurul tău, poate afli ce idei au colegii de la serviciu. O veste aşa-şi-aşa îţi îndreaptă atenţia către o relaţie sau o afacere din trecut. Se profilează o zi cenuşie. O poţi înviora cu o masă cu prietenii. Poate plătesc ei, poate nu costa mult, dar o sa te înveseleşti!

SCORPION O şansă nesperată! O noutate, o veste, te serveşte astăzi ca patru aşi la jocul de poker! Totuşi, vezi nori grei adunându-se la orizontul viitorului tău. Pregăteşte-te bine, din timp!

Zâmbeşte, ţine capul sus şi îmbracă-te bine, curat şi fără fiţe, elegant. Daca vrei să faci parte din elita trebuie să faci eforturi şi să te comporţi ca atare. Aspectele planetelor favorizează abilitatea nativilor din zodia Scorpionului să rezolve problemele legate de relaţiile cu terţi, să negocieze în amănunt sau să rezolve probleme cu autorităţile.

SĂGETĂTOR Încearcă să nu ţii cont de faulturile de joc cotidiene! Trebuie să decelezi, care sunt situaţii obiective şi care sunt atacuri personale. Dar, pe seară, mult romantism de sfârşit de vară!

Dacă consideri viaţa o permanenta confruntare, o luptă şi o provocare în care trebuie să-ţi atingi scopul călcând pe cadavre atunci eşti înca unul din "turma diavolului", cum se spunea în Evul Mediu. Nu te lasa dus de nas de cuvinte mari, nu te lăsa folosit! Perioada favorizează nativii care activează în transporturi, educaţie şi comerţ.

CAPRICORN Astăzi nu pleca urechea la sfaturilor persoanelor pe care nu le cunoşti suficient de bine, bazează-te doar pe propria logică şi îndemânare, pe propriile informaţii şi cunoştiinţe.

Ziua este favorabilă nativilor din Capricorn cu activităţi legate de ştiinţă, tehnică sau tehnologie. Gândeşte-te cum să faci lucrurile cum trebuie, cu tragere de inimă, cu suflet, doar eşti din zodia perfecţioniştilor, nu-i lăsa pe alţii să-şi bată joc şi să le facă strâmbe!

VĂRSĂTOR Poţi să-ţi armonizezi unele relaţii sociale, cu gândul că, la un moment, dat te pot ajuta, pot deveni profitabile! Nu încerca să-ţi depăşeşti condiţia, mai ales prin cheltuielile de astăzi!

Climatul general de la serviciu şi de acasa este uşor neplăcut şi încordat, tensiunea tinde către cote maxime, dar aproape nimic nu se petrece. Adică niciun eveniment important! Totul pare un imens arc care se comprimă, se comprimă… Din punctul tău de vedere este o perioadă… interesantă. Astepţi să vezi ce se întamplă… sau este o perioadă de indecizie, în care te hotărăşti mai greu!

PEŞTI Recţionezi imeditat, pe măsură ce se derulează lucrurile şi evenimentele. Te simţi invadat de emoţii şi sentimente neplăcute, de informaţii negative care nu îţi trebuie, nu îţi fac plăcere!

Mai multă relaxare, somn suficient, puţină mâncare de calitate, evită stresul! Dimineaţa poţi întâlni o oarecare opoziţie într-o problemă. Nu reacţiona imediat, pentru că situaţia se poate rezolva de la sine. Utilizează orele de lumină naturală pentru activităţile curente şi nu te deplasa după căderea întunericului. Vremea ciudată, când foarte cald, când furtună, când rece – o vreme cam nesimţită te face sa te iriţi repede.