Evenimentul Zilei > Horoscop > Horoscopul lui Dom’ Profesor. După 30 de ani, Cernobâl, o bombă atomică cu ceas
Horoscopul lui Dom’ Profesor. După 30 de ani, Cernobâl, o bombă atomică cu ceas

Horoscopul lui Dom’ Profesor. După 30 de ani, Cernobâl, o bombă atomică cu ceas

Pe 26 aprilie s-au născut împăratul Marc Aureliu, Eugene Delacroix, Michel Fokine, Charles F. Richter, Rudolf Hess, Alfred Krupp, A.E. van Vogt, Ştefan Augustin Doinaş, Adriana Trandafir.

Pe 26 aprilie în calendarul creștin ortodox fix sunt Sfinții: Vasile din Amasia, Chiril, Chindeu şi Tasie din Axiopolis (Cernavodă). În calendarul mobil este Sfânta și Marea Marți. Denie. Nimic în ”Kalendar”.

Telefonul sună prelung și alarmant. Bărbatul trezit din somn, este ora 05:14, ora Moscovei, își spune că a făcut bine că s-a culcat în camera de lucru, altfel telefonul ar fi trezit-o și pe soția lui. Telefonul este cel ”scurt”. Cel care ridică receptorul este Mihail Sergheevici Gorbaciov, liderul sovieticilor, iar cel care îl deranjează este Viktor Mikhailovici Cebricov, unul dintre șefii KGB, cel însărcinat cu siguranța internă, pus chiar de el, de Gorbaciov. Unul dintre oamenii lui. Cebricov este un om cultivat, foarte inteligent, cu maniere, are o diplomă de inginer luată pe bune. Își cere scuze și apoi varsă informația: în Ucraina, la Pripiat, a avut loc o explozie la centrala nucleară. O parte a centralei nu mai este, sunt mulți morți și răniți. Gorbaciov îi cere un raport scris, complet, până la ora zece. Apoi îi spune: vezi că sunt ucraineinii tăi, (Cebricov era ucrainian) trebuie să vezi dacă este neglijență, sau sabotaj. Sau, o intervenție străină, completează Cebricov.

Cam în același timp, nu departe de apele rusești, apare din adîncuri, în Marea Baltică, turnul unui submarin supersecret, un submarin NATO, care făcea, în fiecare noapte, măsurători și supraveghea traficul aerian și naval, în curtea navală a sovieticilor. Măsurătorile sunt făcute, specialiștii coboară în laborator, pentru analize. Când, deodată unul dintre ei scoate un strigăt de uimire, proba de aer este de 47 de ori mai radioactivă decît obișnuit, iar pe suprafața apei, în probe, sunt particule microscopice de grafit radioactiv. Submarinul mai iese odată la suprafață ca să repete analizele. Se confirmă. Căpitanul submarinului ia legătura cu șefii lui, probabil niște amirali, cu statul major NATO și raportează. I se ordonă să treacă la starea de alarmă și să facă analize din oră în oră.

Pe 26 aprilie 1986 eu eram în expediție, pe undeva, prin Pakistan, în deșert, aproape de Mohenjo Daro. Aveam să aflu de explozia de la Cernobâl in noptea de 28 spre 29 aprilie, de la VOA. Apoi cînd am revenit în Dubai, pe 7 mai, unde era o ambasadă a României, am reușit să aflu ce se întâmpla acasă, în țară.

Ce să vă spun dragi, lupi, padawani și hobbiți au pierit mulți oameni nevinovați, au pierit cu zile. Secretomania și paranoia tipic sovietică, cărora le-a căzut victimă și Mihail Sergheevici, a făcut ca URSS să nu anunțe imediat explozia atomică de la Cernobâl, orașul Pripiat. 

Sunt energetician, destul de mult timp am făcut parte din colectivul care derula contractul CANDU, am vizitat peste o duzină de centrale atomice, în Europa, State și Canada. În cazul unui incident, sau accident atomic, când ești expus la radiații este esențial să faci injecțiile și tratamentul de decontaminare cît mai repede posibil. Imediat, dacă se poate. Secundele sunt prețioase. Cînd intram într-o centrală atomică întotdeauna ni se făcea un instructaj, ni se dădea un indicator de radiații și ni se arăta drumul cel mai scurt către cabinetul medical, unde erau dozele de salvare.

Sovieticii nu au anunțat internațional, imediat, catastrofa. Gurile rele spun că dacă nu era submarinul cel șiret și niște măsurători făcute de suedezi ar fi tăcut și astăzi. Sunt vinovați de multe morți suspecte, de cancer fulminant, în toată Europa. Poate au fost și ei victimele sistemului birocratic, al raportelor pe cale ierarhică. Iar Mihail Sergheevici a văzut doar jocul politic, faptul că ar fi putut să-i facă să demisioneze pe unii și pe alții din prezidiul suprem, pe ucrainieni, în special. Așa cum Herr Johannis a văzut în tragedia de la Colectiv doar pretextul politic ca să scape de Victor-Viorel. Vedeți dragi lupi, padawani și hobbiți, am fost printre ei, îi cunosc, cine ajunge așa de sus calcă peste cadavre, nu mai sunt oameni de omenie, devin animale politice, fiare de pradă. Nimic nu-i mai oprește, nimic nu le mișcă inimile de piatră, nimic nu-i impresionează!

Din presă o să aflați date, cît de radiați suntem, ce alimente au fost compromise, cîți morți, câte cazuri de cancer, pe țări, detalii la minut despre defășurarea accidentului nuclear soldat cu o exploxie atomică, etc – după treizeci de ani.

Dar ceea ce nu vi se spune, este, că, Cernobîl este o bombă cu ceas, poate să mai cauzeze un dezastru. Sarcofagul de beton, făcut la repezeală, care trebuia să oprească radiațiile, se fisurează zi de zi. Ceea ce nu vi se spune, este că în interior, în măruntaiele pămîntului poate că are loc o reacție, un sindrom chinezesc. Care este un proces de adunare laolată a combustibilului nuclear, din cauza temperaturii și a presiunii, substanță aflată într-o stare ciudată, mai mult lichidă. Cînd va ajunge la masa critică și la puritatea necesară, sidromul chinezesc va poate produce cea mai mare explozie atomică din istoria omenirii. Teoria sindromului chinezesc spune că substanța radioactivă va atinge temperaturi greu de imaginat și va coborî gravitațional, spre centrul Pămîntului. Dacă va întâlni condițiile necesare, de ceea ce se tem savanții, va fi bumul cel mare. Pământul va înceta să mai existe.

Ca să stăpânească cât de cât răspândirea radiațiilor s-a hotărît construirea unui al doilea sarcofag, din metal. Trebuia început în anul 2005, dar nu a fost posibil din cauza dificultăților economice. Construcția a început în anul 2010 și trebuia terminată până în anul 2013. Nu a fost terminată nici până în ziua de astăzi, când expiră viața, ca construcție, a primului sarcofag de beton, cel făcut repede și de mîntuială. Sarcofagul neterminat este un sarcofag din metal, construit în afara centralei, și va fi adus pe poziție pe șine de cale ferată, acoperind aproape complet centrala blestemată. Nu știu dacă servește la ceva, poate doar să ofere garanția ca s-a făcut tot ceea ce este omenește posibil. S-au cheltuit sute de miliarde de dolari, URSS a dat faliment din această cauză.        

Vedeți, dragi lupi, padawani și hobbiți iresponsabilitatea liderilor politici întrece orice limite. Mai peste tot au făcut centrale atomice. Peste tot au fost catastrofe îngrozitoare, explozii atomice în zone populate. Peste tot au murit oameni nevinovați. Fukushima Daiichi este ultimul exemplu.

De vină sunt oamenii politici. Știți ce înseamnă o centrală nucleară civilă? Un laborator industrial unde se poate obține, în timp, cantitatea de substanță radioactivă necesară pentru o bombă atomică. Restul este ipocrizie.

Toate dispozitivele atomice sunt statistice. Sunt supuse nedeterminării lui Heisenberg. În sensul că o bombă atomică poate să nu explodeze când este detonată, s-a întîmplat, de ce credeți că au făcut atâtea experiențe militarii și savanții iresponsabili. Sau, o centrală pașnică, care nu face decît să polueze radioactiv, să producă deșeuri de care nu știi cum să scapi, ei bine o astfel de centrală ”sigură” prevăzută cu nu știu câte sisteme de siguranță, poate să-ți explodeze, din senin. Dispozitivele atomice sunt probabilistice, stohastice, o învață orice student.

Singura apărare în cazul acestui mare pericol care ne amenință este renunțarea la centralele atomice. Țările care chiar au grijă de cetățenii lor au interzis prin lege energia  atomică pe teritoriul lor: Austria, Norvegia, Elveția și mai sunt și alte țări, nu mi le amintesc acum. Sunt atâtea alte surse nepoluante și sigure de producere a energiei. Dar, maimuțele războinice vor să aibă bomba atomică! De ce credeți că Iranul, mama și tatăl petrolului și ale gazelor naturale vrea centrală nucleară? Nu au energie, săracii de popi musulmani? Lîngă Abadan stă țițeiul în bălți, poți să-l iei cu găleata!

Nu, nu sunt ecologist, dar cei care mă cunosc mă consideră un om responsabil. Nu pot să stau și să tac ca prostul, cînd văd că lumea, lumea mea, se duce dracului!

Haideți că m-am enervat și nu vreau să iau ”Tylenol” așa că o să mă duc să văd un film de colecție ”The China Sydrom”, un film din anul 1979 cu Jane Fonda, Jack Lemmon și Michael Douglas. Și dacă mai am timp, o să joc un nivel din STALKER Call of Pripyat, un game FPS care amintește, prin atmosferă, de celebrul film ”Stalker” al lui Tarkovski. Un joc horror despre Cernobâl făcut de ucrainieni. Au umor!

Ascultați ce vă spun, suntem la punctul de unde nu mai există întoarcere, chiar dacă mâine este un fenomen astronomic, adică este, în definitiv, o altă zi!    

BERBEC  O zi favorabilă, în sensul că dacă te limitezi la activităţile obişnuite, ziua va trece liniştită, calmă. O situaţie din trecut te îngrijorează, dar astăzi poţi lucra la rezolvarea ei. Ziua de astăzi este favorabilă în toate, mai puţin în domeniul sentimental. Niciun obstacol în perspectivă, negociază, căuta alianţe şi acceptă, dacă nu se poate altfel, mici compromisuri. O întâlnire importantă la mijlocul zilei, la prânz, te face să îţi freci mâinile de mulţumire. Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, de apartament, de cămin, în general.

TAUR  Astăzi nu lua împrumuturi de la bănci, nu semna hârtii, contracte, care atrag răspunderea ta juridică. Amână toate întîlnirile importante sau deciziile privind achiziţii, cheltuieli mari. O posibilă schimbare. Analizează bine înainte să porneşti pe un nou drum. Ceea ce începi azi poate aduce, însă, rezultate bune. Nu lua visurile drept realitate, promisiunile drept garanţii! Nu intra în discuţii asupra patrimoniului comun, sau a unor proprietăţi pe care le împarţi cu alţii. Afacerile sentimentale sunt moderat aspectate, mai curînd spre bine, sănătatea la fel!

GEMENI    Vorbeşte mai puţin şi zâmbeşte mai mult – este reţeta de succes pentru ziua de astăzi! Comunicare nu este în aspecte bune, aşa că nu poţi convinge folosind atributul tău zodiacal forte. Azi este bine să fii mai sigur pe tine, mai hotărât!  Totuşi, e bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumpări materiale noi pentru finisajele, sau reabilitarea casei tale. Ascensiunea ta din ultimul timp şi ultimile mişcări profitabile atrag invidii şi bârfe. Nu le lua în considerați, sunt făcute ca să te supere, vezi-ți senin de treaba ta.

RAC   Zi favorabilă pentru activitatea cotidiană, eşti avantajat în profesie, sau meserie. Azi caută cu grijă prilejurile ca să te afirmi, să ieşi în evidenţă, fără să fii ostentativ sau obositor. Ceva pare că te reţine astăzi, dar este ziua ideală pentru vizite la prieteni, după orele de program. Puteţi petrece clipe plăcute împreună, vorbind mult şi depănând amintiri din vacanţe! Nu te poţi substitui lor, nu poţi impune propriile gusturi, dar poţi să te simţi bine! Promovează-ţi cu îndrăzneală interesele şi solicită ceea ce ţi se cuvine. Stelele îţi sunt favorabile şi intuiţia ta funcţionează excelent,

LEU   Nu te înşela singur, nu-ţi face scenarii grandioase, care, cu siguranţă, vor fi contrazise de realitate.  „Mic este frumos!” Oare nu sunt frumoşi copiii şi puii animalelor, pisoii, căţeii? Sunt mari, sau mai mici interese în joc! Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în cursul dimineţii. Gândeşte de zece ori şi vorbeşte o singură dată! Primeşti şi nişte veşti care te încurcă! Este şi o zi cînd se pot petrece evenimente neplăcute în sfera familiei şi a prietenilor, care sunt malefic aspectate. Fiecare are modul lui de a reacţiuna, fiecare este o persoană diferită de tine având propria scară a valorilor şi propriile aspiraţii.

FECIOARĂ  Azi nu arunca banii pe tot felul de substanţe alimentare dubioase. Sistemul tău digestiv e delicat, de natura zodiei, aşa că trebuie să foloseşti alimente naturale tradiţionale, verificate.  Configuraţia astrală avantajează proiectele personale şi/sau domeniul sentimental. Azi trebuie să folseşti diplomaţia şi politeţea, pe care, de altfel, ştii foarte bine să le pui în valoare. Fii foarte atent la surselor tale de venituri. Analizează, sintetizeză, decide şi controlează. Poate este vremea să-ţi diversifici activitatea. Vin vremuri foarte grele, probabil că economia se va prăbuşi, şi tot oamenii cinstiţi o să sufere, aşa că trebuie să te pregăteşti de pe acum.

BALANŢĂ  Prietenul la nevoie se cunoaşte, dar nu încerca să verifici proverbul, pentru că poți avea surprize neplăcute.  Mai bine ajută-i tu, fără iluzii, pe cei pe care îi consideri prieteni. E puţin cam târziu să te cuprindă regretele pentru greşelile din trecut. Încercă să eviţi aceste momente jenante când îţi plângi de milă! O zi cam melancolică, dar te poţi distra pe seară! Nu te apuca de lucruri noi mai ales din afara sferei tale, cel puţin în această perioadă. Sunt avantajate, însă, întâlnirile de afaceri sau sociale, discuţiile, negocierile, vizitele pe eveniment – tot ceea ce ţine de comunicare în economic-social-politic-dragoste.

SCORPION   Între tine şi o zi favorabilă se interpune doar cinismul tău. Nu poţi accepta că stelele îţi sunt favorabile în toate domeniile. „Dacă este o capcană”, gândeşti patetic şi  bănuitor! Magnetismul personal este în creştere – poţi lămuri unele situaţii, sau să faci unele alegeri. Pe plan profesional trebuie să iei imediat unele măsuri, decizii care nu mai suferă amânare. Totuşi ai o veste despre nişte pagube, nişte pierderi de bani. La o verificare mai atentă vei vedea că pierderile respective nu sunt nici aşa de mari şi ca nici nu te interesează pe tine personal în mod deosebit.

SĂGETĂTOR  Astăzi te îngrijorează o situaţie, ba nici la muncă treburile nu merg bine. Totuşi, stelele îţi şoptesc să ai încredere, viitorul îţi este favorabil, vine Soarele şi pe strada ta! Nu prea eşti stăpân pe logica vorbelor tale. Dacă te hotărăşti să spui minciunele amoroase, fii atent la cum potriveşti cuvintele. Amorul este favorizat astăzi, dar comunicarea, nu! Profesional vorbind, trebuie să-ţi modulezi afacerile de aşa natură încât varietatea şi diversitatea mare a surselor de venit să asigure încasări relativ constante – este concluzia zilei de astăzi. Pe de altă parte nu spera şi nu ai teamă, se schimbă totul dar nu se urneşte nimic sau nu se schimbă nimic dar totul se transformă. Aparenţele înşeală, cel mai adesea, nimic nu este ceea ce pare a fi!

CAPRICORN  Nu te lăsa intimidat sau chiar păcălit, chiar dacă momeala este siguranţa ta. Evită astăzi orice negociere, înțelegere, care conduce către stabilirea unei înţelegeri în care ai obligaţii. Comunicarea este avantajată. Stelele îţi conferă un dar al negocierii şi al convingerii. Nu te pierde în discuţii sterile, ci mergi direct la miezul problemei. Stelele indică, nu obligă! Stelele spun că ar fi bine să-ţi evaluezi exact coordonatele afacerilor producătoare de resurse şi să iei măsurile care se impun. Nu apare nici o ameninţare serioasă, nici în stele, nici pe piaţă. În perioada menţionată afacerile de inimă (nu cardiologice) sunt mediu aspectate, aşa încît este bine să te limitezi la activităţile de rutină şi la prospectări. 

VĂRSĂTOR   Conjunctura indică relaţii bune cu semnele de foc şi apă. În special, Berbecii şi Scorpionii te pot ajuta mult. Astăzi, dacă poți, evită semnele de pământ şi în special semnele de aer. Trebuie să dai dovadă de calm, toleranţă şi răbdare pentru ca să se anuleze unele aspectele nefavorabile. In orice caz, nu te poţi baza pe niciun ajutor: trebuie să rezolvi problemele singur! Îţi este mult mai convenabil să fi producătorul şi regizorul piesei cotidiene decât unul dintre actorii de pe scenă. Poate o să ai mai puţină glorie şi aplauze, dar cu siguranţă mai multă stabilitate şi mai multe crtitudini.

PEŞTI  Dacă ești într-un impas, astăzi amână. Sigur, dacă este în puterea ta şi nu eşti obligat de viaţă. În care caz, mai bine cere ajutor ca să câștigi timp. Timpul soluţionează aprope orice! Cu toată situaţia financiară precară, astăzi eşti foarte entuziast şi optimist. Prietenii te apreciază pentru că buna ta dispoziţie este contagioasă, benefică şi… rară în aceste timpuri! Eşti dispus să porţi conversaţii lungi, despre subiecte diverse. Mercur in aspecte şi toane bune din Taur și Neptun din zodie te influenţează favorabil și ai debitul verbal ca volumul unei Niagare. Pe total: zi favorabilă ideilor noi, sau unor noi planuri de dezvoltare.  După masa de prânz evită întîlnirile de afaceri strategice sau plăţile cu numerar.