Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Decât calif bolnav, mai bine cerşetor sănătos!

14-04/horoscop-465x390-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 2374 Vizualizari

Pe 20 august s-au născut H.P. Lovecraft, Rajiv Gandhi, Carla Fracci, Andrei Koncealovski, surorile Kessler, Ionel Brătianu, Octav Onicescu, Zoe Dumitrescu-Buşulenga.

Evenimentul Zilei” a fost că la 20 august 1968 trupele Tratatului de la Varşovia, mai puţin Romania, invadeză Cehoslovacia, punând capăt primei încercări de "perestroikă şi glasnost". Era prea devreme...

Acest eveniment mi-a schimbat viaţa. Eram la tabăra de pregătire a olimpicilor de la Bran. Ieşisem al doilea pe ţară la fizică, eram la clasa specială de fizică de la Dimitrie Cantemir, în ultima clasă de liceu. Ne pregăteam intens pentru Olimpiada internaţională care ar fi avut loc, în luna septembrie, la Viena. Mă hotărâsem să nu mai revin în ţară şi îmi pregăteam, cu tact, dar fără destăinuiri, familia.

Poate că acum aş fi fost să fiu un pensionar de la NASA, cu un vraf de cărţi scrise şi cu nostalgia că nu am zburat în Cosmos. Sau, mai ştii... Dar din cauza evenimentelor s-a contramadat orice ieşire din ţară. România era asediată!

Trebuie să mă înţelegeţi foarte exact. Când eşti foarte tânăr, un adolescent, poţi emigra cu uşurinţă, îţi poţi purta patria ca praful de pe pantofi.

Dar pe măsură ce îţi edifici personalitatea, înveţi, călătoreşti, cunoşti, înţelegi mai multe şi faci diferenţe, dragostea de patrie devine o iubire matură, la care nu poţi să mai renunţi. Ştiţi câte propuneri am primit să plec din ţară, cu totul asigurat în mod decent, casă, masă, bani? Douăzeci şi opt!

Dar nu regret şi nici nu o să plec din ţară decât la sfârşit, în Shangri-La, unde mă aşteaptă deja unii dintre prietenii mei.

Mă întrebaţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi ce opinie am despre decesul lui Dinu Patriciu. În contextul în care am spus că va fi muşcat de ficat de Lupul Şchiop. Peste patruzeci de zile voi face “dezvăluiri incendiare”, cum se spune la televiziuni tiribombă şi în tabloide, că am ce povesti!

Până atunci vă reamintesc o veche vorbă din Orient: “Decât calif bolnav, mai bine cerşetor sănătos!”.

Astăzi îl pomenim pe Howard Phillips Lovecraft, autorul meu preferat de “horror fiction”. O figură ciudată, o fire bolnăvicioasă. L-am descoperit în 1979, în Dubai. Kate Bush citea una dintre cărţile lui, parcă “The Call of Cthulhu" şi când a plecat înapoi la Londra mi-a lăsat mie cartea. La început am zis că este o chestie să sperie fetele... Apoi am realizat întreaga anvergură şi măreţie a operei lui Lovcraft. Omul acela, autorul american, imaginase o întreagă lume cu o mitologia infamă şi fabuloasă, cu cărţi care nu au existat niciodată, dar din care cita copios, de exemplu celebrul volum “Necronomicon”.

Nu o să uit niciodată frisonul rece, delicios şi inimitabil, al operelor sale horror citite în nopţile toride arabe. Păcat, că la fel ca şi alte opere importante, traducerile în limba română sunt execrabile. Ca şi operele complete ale Agathei Cristie, parcă sunt traduse cu “Google”!

Asemenea opere nu trebuie “traduse” cuvânt cu cuvânt, ci adaptate. Dar că să faci acest proces cultural, trebuie să ştii despre ce este vorba, să ai o cultură enciclopedică şi cunoştiinţele specifice necesare. De unde, în ziua de astăzi?

Am primit din parte bunului doctor Mercola, ca mulţi alţi abonaţi la “newsletter-ul” lui, un articol despre “epidemia Ebola, o nouă păcăleală!” Mâine, dacă aveţi răbdare şi nu aţi primit şi voi, o să vă fac părtaşi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi de informaţiile doctorului american. Până atunci, să nu vă fie frică!

BERBEC Componenta ludică, joaca, are o mare importanţă pentru tine, atât in afaceri cât şi în dragoste. Dar azi nu trebuie să te joci cu deciziile, ia mai multe informaţii înainte să te hotărăşti!

O zi cam dubioasă, obositoare şi aglomerată. Dar, selectivitatea şi intuiţia ta sunt la valori pozitive, aproape de maximum. Acest lucru îţi permite să foloseşti bunele oportunităţi, mai ales în domeniul social. Ca să fie totul simetric, în echilibru, astăzi te enerveză atitudinea infantilă şi capriciile cuiva din anturaj.

TAUR Intri într-o perioadă favorabilă negocierilor, cu un Mercur binevoitor, azi e o perioada bună semnarii hârtiilor, încheierii contractelor, finalizarii înţelegerilor cu caracter legal.

Onorează promisiunile făcute. Supraveghează cu atenţie cheltuielile. Pe plan sentimental, astăzi, ai posibilitatea să te debarasezi de o prejudecată, o frână care era un fel de blocaj mental. Talentele de diplomat, pe care poţi să le foloseşti astăzi cu succes, te ajută, pe seară, să te simţi bine şi echilibrat.

GEMENI Azi e bine sa faci concesii parţiale şi compromisuri mărunte. Atenţie la relaţiile tale sociale, fii diplomat, pentru că ai tendinţa de a fi permanent în ofensivă şi să te exprimi direct.

Dragos Patraru ATAC FRONTAL la Cristian Tudor Popescu. Se agita apele in mass-media din Romania!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Banii tai

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI