"Evenimentul Zilei" din 29 iulie 2012 a fost plebiscitul, sau referendumul, pentru depunerea mandatului Preşedintelui României, pe atunci, Traian Băsescu. A fost după cum prevăzusem, Băsescu s-a întors la Cotroceni. Acum, avem un alt preşedinte, care are singurul merit, singurul record, că a reuşit în numai şapte luni să ajungă sub limita de 50% în intenţia de vot, conform sondajelor. Mulţi români sunt sideraţi de cât de nepăsător este preşedintele României faţă de problemele lor. Eu, nu, i-am făcut horoscopul şi v-am avertizat la momentul respectiv!

Bun şi care era alternativa, să ajungă preşedinte baschetbalistul? Ăla care, la spital, în Turcia, după operaţie, i s-a adus nota de plată a făcut ochii cât cepele şi a spus: „Mai bine vă fac o moschee!”

Să alegi între două belele, între două mârţoage politice, ce dezgustător, în ce hal am ajuns! Mai mult, pe niciunul dintre cei 16 candidaţi la preşedenţie, de acum un an, nu l-aş fi lăsat nici să deschidă poarta la Cotroceni!

Dar, asta este soarta coloniilor. În toată istoria colonială a existat un singur preşedinte valabil, care şi-a scos ţara din mizerie: Léopold Sédar Senghor, preşedintele Senegalului pentru două decenii, un om stimat până şi de metropolă – Franţa l-a ridicat în rândul nemuritorilor Academiei Franceze.

Dar hai să nu ne enervăm, este prea cald, dragi lupi, padawani şi hobbiţi!

Astăzi pomenim doi bărbaţi „con cojones”, duri, îndrăzneţi, curajoşi şi inteligenţi: Benito Mussolini şi pe Dag Hammarskjöld.

Dacă pe Benito, „Il Duce” îl cunoşteţi din istorie, din filme, cărţi etc , despre Dag nu ştiţi prea multe, mă gândesc.

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld. Cel despre care John F. Kennedy a spus că realizează, că, în comparaţie cu Dag, el este un om mic şi că Hammarskjöld  este cel mai mare om de stat al secolului XX!

Un tip dur ca diamantul, cu o uitătură care spunea: „Băi lăcustă, dacă nu faci ce trebuie şi este corect, îţi scot rinichii pe nas!” Tehnocrat, economist, diplomat, bancher şi cu pregătire tehnică militară, suedezul Dag a fost numit al doilea Sercetar General al ONU, post pe care l-a ocupat din aprilie 1953 până în septembrie 1961. În timpul lui, ONU era o putere mondială, acel Guvern Mondial dotat cu o armată teribilă aeropurtată, de care se pomeneşte în teoria conspiraţiei.

În una dintre cele mai furtunoase perioade ale istoriei, Dag a construit o armată a „căştilor albastre” bazată pe contingente scandinave, daneze, germane şi cu foşti ofiţeri şi combatanţi din „Legiunea Străină”. Dotaţi cu arme americane de ultimă generaţie. Atât Vestul cât şi Estul erau la fel de mulţumiţi, sau nemulţumiţi de prestaţia suedezului, dar îl respectau suficient de mult ca să-l susţină, până la urmă.

Mai puţin mulţumiţi erau dictatorii locali. Unul dintre ei, congolezul Moise Ciombe, „ăla de dădea cu bombe”, aflând că Hammarskjöld vine în Congo ca să-şi ţină cuvântul cu scosul rinichilor, cu scosul rinichilor lui, a angajat un mercenar cu un avion de vânătoare Mustang, pentru suma de zece mii de dolari.

Avionul Douglas DC-6 cu indicativul SE-BDY a fost interceptat la ora locală 12:59 în data de 18 septembrie 1961, de către mercenar, deasupra Rhodesiei, lângă Ndola şi doborât cu o rachetă neexplozivă aer-aer. Arma curată pentru un asasinat „fără urme”! Dag Hammarskjöld şi ceilalţi cincisprezece ofiţeri şi înalţi funcţionari ONU au încetat din viaţă din cauza prăbuşirii avionului, au fost, deci, asasinaţi. Mărturia sergentului Harold Julien, singurul care a supravieţuit căderii avionului, dar a murit trei zile mai târziu, în spital, a fost desecretizată după cincizeci de ani de la eveniment şi este edificatoare. Este absolut clar şi fără urmă de îndoială că Dag Hammarskjöld a fost asasinat!

Postum, Dag Hammarskjöld a fost acoperit de onoruri şi recompense printre care s-a numărat şi un Premiu Nobel pentru pace.

De atunci, după Dag Hammarskjöld, ONU a început să decadă. Şi a ajuns la umbra caraghioasă din ziua de astăzi!

Sincer, nu înţeleg de ce totul decade, prostia devine virtute şi vorba lui Umberto Eco: „idiotul satului este purtător de adevăr”! Probabil entropia este de vină, umanitatea îmbătrâneşte, degenerează şi se prosteşte. După ce a făcut cancer de la radiaţii!

Ei, nu este nicio tragedie, au mai fost patru civilizaţii înaintea noastră pe Pământ, mergând pe teoria, imosibil de contrazis, că mâine este, în definitiv, o altă zi! Şi, în eternitate, orice se poate întâmpla…

 

BERBEC   Graţie beneficei Venus şi dinamicului Marte, domeniul emoţional e avantajat. Ai o vitalitate sporită şi poţi să-ţi promovezi mai uşor interesele. Eşti surprins agreabil de cei din jurul tău.

Încă o zi dinamică, cu o desfăşurare aproape surprinzătoare. Eşti mereu surprins(ă) de cât de rapid poate să treacă timpul! Pentru unii dintre Berbeci este o zi benefică înţelegerilor de tot felul, semnării hârtiilor, contractelor, finalizarii situaţiilor cu caracter legal, sau orice este legat de jurisprudenţă.

TAUR   Astăzi, dacă ţi se întâmplă, înseamnă că ţi se cuvine! Conjunctura te pofteşte la trai bun şi mâncăruri alese. Natura ta, convivială şi hedonistă, apreciază climatul acesta boieresc!

Nu trebuie sa faci din problemele altora cruciade proprii, dar nici să ignori pe aproapele tau din anturaj, din familie, care are cu adevărat nevoie de ajutor. În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie, ca o pernă moale, care încearcă să-ţi frâneze acţiunile. Nu te enerva, nu reacţiona disproporţional ci încercă să-ţi păstrezi calmul şi să lămureşti pe cei în chestiune de cum stă treaba. Dacă nu te ajută, măcar să nu te impiedice!

GEMENI  Teoriile tale sunt juste, corecte, dar dificil de aplicat, fie că este vorba de serviciu, afaceri sau domeniul sentimental. Fii mai simplu, mai direct, ca să fii înţeles de cei din jurul tău!

Aspecte favorabile par că te avantajează mai ales în planul mental, al proiectelor, şi prin urmare logică, probabil, pe plan social.  Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp, să tragi concluziile care se impun şi sa iei imediat măsurile necesare. Ziua nu este cea mai bună din tot anul, dar de departe nici cea mai proastă, asa încat o să te strecori prin căldura aceasta, bine descrisă de Dante de Infernul său, spre seară care trebuie neapărat să-ţi îmbunătăţească bilanţul zilnic.

RAC  Luna, patroana ta, arată că eşti obosit după o noapte în care căldura, dar şi gândurile nu prea te-au lăsat să dormi. Ai sentimentul că timpul care trece poate transforma lucrurile în bine!

Sfatul meu este să fii mai atent decât de obicei la tot ceea ce înseamnă parteneriat, fie că este vorba de afaceri, fie de dragoste, sau de amândouă. Ai tendinţa, de altfel naturală la majoritatea nativilor din zodia Racului, să te ascunzi în exoscheletul tău, să faci doi paşi înapoi şi apoi un pas înainte.Trebuie sa ieşi din acest clişeu zodiacal şi să accepţi faptul că cea mai bună apărare este ofensiva.

LEU  Te bucuri de o "pace în marş", nimeni nu te atacă astăzi! Gura ta mare şi colţii până la brâu sunt, însă, arme suficiente ca să descurajeze potenţialii ostili şi să păstrezi o „pax romana”!

O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii sau avantaje iluzorii. Un film bun, o discuţie cu prietenii la un suc, o cină plăcută cu toată familia – ceva de genul acesta care să-ţi mulţumească inima şi să justifice, totuşi, aspectele favorabile astrologice.

FECIOARĂ   Eşti distrat şi amuzat – astăzi eşti conştient că-ţi lipseşte autoritatea şi duritatea. Te descurci onorabil, jucând cartea politeţii şi a dialogului civilizat. Sigur, dacă ai cu cine!

Adevărul este că nu te se poţi schimba deloc, dar dacă ai abilitatea necesară, poţi să imiţi dinamica semnelor de foc, să joaci pentru scurt timp un rol. Aşa vei putea rezolva situaţiile dificile, de astăzi sau de oricând. „Disimularea inteligentă” a fost întotdeauna cheia succesului, în afaceri, dragoste sau război. Nu este vorba de falsitate sau ipocrizie. Aşa se face…

BALANŢĂ   Măştile cad, invidii şi pasiuni izbucnesc, gelozii ca în tragediile antice greceşti! O zi în care te amuzi cât poţi! Pentru că, din fericire, nu ţi se întâmplă ţie, ci celor din jurul tău…

Configuraţia stelelor arată o perioada excelentă, mai ales in ceea ce priveşte profesia  şi ascensiunea socială. Te preocupă, te obsedează banii şi parvenirea. Cu mai multă obiectivitate, profesionalism şi echilibru interior vei gasi calea. Pe de alta parte nu lua în serios toate bârfele şi intrigile făcute parcă de cei din jur, de plictiseală sau din… “bunătate”!

SCORPION   Domeniul sentimental devine din ce în ce mai important pentru tine, cum vara devine mai fierbinte. Ai sângele rece, probabil că văpaia toridă îţi înfierbântă sângele! Glumeam, dar, serios!

Nu cheltui sub impulsul momentului. Întâlnirile sau activităţile sociale de dimineaţă îţi aduc un oarecare confort şi îţi motivează acţiunile ulterioare. Aspecte minore benefice te avantajeaza esenţial în lămurirea, în clarificarea, unei situaţii familiale, cu anturajul, în cursul unei convorbiri la mobil.

SĂGETĂTOR  Ambianţă diferită, modulată, după cum eşti în concediu, sau la muncă. Însă, în ambele cazuri, cei din jurul tău, prietenii, strigă după ajutor şi cred că au găsit sprijinul în persoana ta!

Poţi să te implici mai mult în viaţa celor mici, fie că este vorba de copii, fie de animăluţe. Aşa o să petreci momente plăcute care îţi umplu inima de veselie şi bunăvoinţă. De asemenea o zi favorabilă micilor deplasări. Atenţie la vremea neplăcut de caldă, prozejează-te în mod corespunzător! Poţi să te duci la cumpărături, sigur, este o activitate plăcută, dar programează exact ceea ce vrei să achiziţionezi, nu pierde timpul şi banii!

CAPRICORN   Te repliezi, îţi consolidezi forţele, încercând să înţelegi ce vrei, de fapt, de la viaţă. Dialogul cu tine însuţi te motivează, pentru că realizezi că discuţi cu o persoană inteligentă!

Raţiunea şi echilibrul au fost întodeauna cele mai bune politici. Ţine-te pe poziţie, fii constant şi dă curs calităţii de bază a zodiei: perfecţionismul! Nu că societatea asta superficială şi degenerată ar avea nevoie de lucruri bine făcute, dar fă-o pentru sufletul tău, să te simţi tu bine!

VĂRSĂTOR  Toate lucrurile bune au un sfârşit, reflectezi. Te confrunţi cu dificultăţi şi greutăţi şi nu ştii de ce ţi se întâmplă tocmai ţie! Nu te repezi, probabil că exgerezi. Căldura e de vină!

Stelele iţi indica o schimbare, care schimbare ar putea sa fie vorba despre o noua distributie a sentimentelor şi preferinţelor tale, in urma unor veşti. Poate că este vorba doar de gusturi culinare, dar cel mai probabil îţi schimbi părerea despre cineva pe care il cunoşti, poate cineva din anturaj, poate de la locul de muncă.   

PEŞTI  Ai un comportament mai pe placul anturajului de vacanţă sau al colegilor de birou. Adică reuşeşti să te încadrezi în ipocrizia relaţiilor sociale. Stai la umbră, la propriu şi la figurat!

Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare, fie că este un pic-nic de vacanţă, sau un briefing la serviciu. Zâmbeşte, spune mereu: "aşa, aşa, sigur că da!" şi toată lumea o să te aprecieze. Un timp…