Evenimentul Zilei > Horoscop > HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR,15 septembrie 2021. Nastratin Hogea se ducea la petreceri neinvitat
HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR,15 septembrie 2021. Nastratin Hogea se ducea la petreceri neinvitat

HOROSCOPUL LUI DOM PROFESOR,15 septembrie 2021. Nastratin Hogea se ducea la petreceri neinvitat

În paradis, bei și mănânci, relaxându-te într-o companie plăcută în grădini luxuriante. Dar chiar meritați să fiți acolo, sau este doar faptul că Dumnezeu este cu adevărat cel mai generos dintre gazde?

Pe 15 septembrie s-au născut Agatha Christie, James Fenimore Cooper, Elie Carafoli, Fărămiţă Lambru, Virgil Gheorghiu, Ioan Lăcustă, Marian Popa.

Pe 15 septembrie sunt Sfinţii: Iosif cel Nou de la Partoş, Nichita Românul şi Visarion din Larisa.

Tradiţional, pe 15 septembrie, poporul îl ţine, sau îl ţinea, pe Nichita cel Nebun. Nichita „a trăit pe vremea împărăţiei marelui Constantin. Era născut şi crescut în ţara barbarilor numiţi goţi (adică în Dacia părăsită de romani), care pentru scriitorii greci este “dincolo de Dunăre”, iar pentru noi, românii “dincoace de Dunăre””. (Vieţile Sfinţilor, pagina 25.)

Un compatriot, deci, şi dacă o să aveţi răbdare o să vedeţi că a fost un bun proto-român, un fel de Păcală arhaic!

Nichita era călugăr şi facea tot felul de minuni, unele scamatorii, adică, multe spre hazul poporului. Văzând el din sihăstria lui că dracul face răutăţi din ce în ce mai mari oamenilor, l-a prins pe necurat şi i-a ţintuit părul cu un cui de o laiţă. De aceea se zice că „Nichita care ţine pe dracul de păr”.  Nebunie mai mare nici că se putea că dracul şi-a rupt părul din cap şi de durere a început să facă şi mai mari răutăţi oamenilor, până în ziua de azi!

Se ţine cu stricteţe altfel… altfel Nichita cel nebun vă ia minţile! Cred că greșesc, Nichita nu ar mai avea ce minți să ia, sunt gata duse…

 

Într-o zi, când un prinț-negustor din Basra a făcut mulți bani cu încărcătura corăbiilor lui venite din India, a hotărât să facă o mare petrecere. Neinvitat s-a strecurat și Nastratin Hogea că tare bine mai miroseau felurile de mâncare pregătită. Nevasta negustorului, când l-a văzut pe Nastratin, s-a schimbat la față, ea uitase să-l invite. Și a început să-și ceră scuze peste scuze. Nastratin a zâmbit larg și a oprit-o pe femeie din scuzele ei. „Mâncarea pentru unul este suficientă pentru doi, iar mâncarea pentru doi este suficientă pentru patru, iar mâncarea pentru patru este suficientă pentru opt.”  Întotdeauna ospitalitatea trebuie să triumfe, spune citatul.

Poveștile despre petrecăreții neinvitați ( tatfil ) au fost o temă populară a literaturii arabe medievale, iar povestea lui Nastratin l-a inspirat pe al-Khatib al-Baghdadi, (cărturarul din Bagdad), istoric din Bagdadul secolului al XI-lea , să compileze o colecție de astfel de povești. Aceste povești au fost mai mult decât simple forme ușoare de divertisment. Așa cum reiese din anecdota de mai sus, cu referința la profet și la valoarea ospitalității, petrecerea orientală medievală avea mai multe semnificații.

Prima semnificație este despre persoana pe care o cunoașteți deja, petrecărețul neinvitat. De obicei în căutarea iubirii, sau a mâncării. Are trucuri în mânecă – s-ar putea preface că este de la catering sau se poate amesteca cu un grup de invitați. Acest lucru s-a întâmplat mai ales în Bagdadul medieval, iar poveștile păcălelilor sale sunt prezentate ca fiind adevărate. S-ar putea să învățăm ceva din aceste povești despre, de exemplu, cum să ne comportăm la o petrecere. Acesta este aspectul care m-a atras pentru prima dată. Eram în Bagdad, căutam să socializez, să-mi fac relații și Kitab al-Tatfil al-Khatib al-Baghdadi („Cartea petrecărețului neinvitat”) nu m-a dezamăgit. Glumele și poeziile înțelepte apar acolo cot la cot cu sfaturi despre cum să profitați la maximum de o petrecere bună.

Iată un sfat bun: „Dacă locul tău la masă este prea mic, spune-i celui care stă lângă tine:„ Scuză-mă, poate te deranjez puțin, să-mi schimb poziția? ”El se va întoarce puțin către tine:„ Nu, laudat fie Domnul, am destul spațiu!”, oferindu-ți și ție o poziție mai comodă.

Al doilea aspect al petrecărețului neinvitat este un comentariu cu privire la valoarea ospitalității. O gazdă bună nu ar acționa niciodată din zgârcenie și ar respinge un petrecăreț flămând, indiferent dacă oaspetele neașteptat îi este cunoscut sau nu. Este adevărat, această valoare a ospitalității se potrivește mai ușor în „vremurile bune”, când viața dură și simplă a deșertului cerea orientalilor, în general, și arabilor, în special, să se ajute și să se hrănească unii pe alții pentru a supraviețui. A fost o potrivire mai puțin confortabilă în orașul de petrecere multi-religios, multi-etnic, cosmopolitul Bagdad. Dar, la urma urmei, însuși profetul Mahomed a ajutat oaspeții flămânzi neinvitați să intre la o sărbătoare. Deci, imperativul moral este clar: gazda trebuie să fie generoasă și deschisă.

De fapt, al-Khatib al-Baghdadi  este renumit nu pentru eforturile sale de a compila anecdote despre petreceri, ci ca un savant al transmiterii haditului (faptele și spusele profetului Mahomed) . Înainte de a intra în lucrurile cu adevărat comice din cartea sa despre oaspeții neinvitați, el relatează fragmente de hadith în care profetul se dovedește prieten petrecărețului neinvitat.

Cu mult înainte de apariția islamului, sau creștinismului, culturile din jurul Mediteranei prețuiau foarte mult ospitalitatea. Oaspetele neinvitat exploatează și locul privilegiat al musafirului în literatura greacă; Banchetul lui Platon este parțial povestit de un petrecăreț. Banchetele literare arabe medievale se dezvoltă și se îmbogățesc cu multe dintre temele dragi predecesorilor lor antici – și sunt la fel de îmbibate de vin ca simpozionul grecesc.

Al treilea aspect face ca petrecerea să fie o metaforă pentru o gamă variată de scopuri. Am descoperit acest aspect, această fațetă, împreună cu realizarea că una dintre anecdotele din Tatfil al-Khatib al-Baghdadi, prezentată în mod neverosimil ca o poveste adevărată, reapare ca ficțiune pură în colecția O mie și una de noapți.

Ambele povești relatează despre un petrecăreț care, confundând o barcă de închisoare cu o croazieră de plăcere, se strecoară la bord în căutarea unui moment bun, doar pentru a se găsi amenințat cu executarea alături de infractorii cărora li s-a alăturat prostește. În versiunea lui al-Khatib al-Baghdadi , acești „criminali” sunt eretici, dar prezența unui oaspete neinvitat între ei este menită să sugereze că excluderea oamenilor din „partidul ortodoxiei” este un act de mizerie spirituală. În cele O mie și una de nopți, este un frizer, prea vorbăreț, prea prost, care se alătură unui grup de bandiți condamnați. Dar el vorbește mult și relativ bine, chiar la curtea califului însuși. Aceasta demonstrează tema metaforei, întrucât un frizer este de meserie modestă, dar cu pretenții la statutul înalt de medic calificat. Prin urmare, un frizer elocvent este bine poziționat pentru a vorbi în înalta societate, cel puțin conform logicii literaturii arabe medievale.

Al patrulea aspect este mistic; petrecărețul neinvitat este un sufi. Acest aspect mi-a devenit clar în timp ce mă cufundam adânc într-o altă operă arabă din secolul al XI-lea, Hikayat Abi l-Qasim („Portretul lui Abu l-Qasim” ). Aceasta spune povestea lui Abu l-Qasim, care sosește neinvitat la o petrecere în Isfahan îmbrăcat și purtându-se ca un om sfânt, dar care continuă să bea până la exces, să danseze, să vitupereze și să cocheteze cu cei de sex masculin și feminin deopotrivă, înainte de a-și relua comportamentul și îmbrăcămintea pioasă la sfârșitul petrecerii. O lectură superficială a acestui personaj l-ar putea zugrăvi ca un simplu ipocrit, a cărui înfățișare sfântă este doar o deghizare fragilă. O lectură mai profundă l-ar putea recunoaște ca un om sfânt și un păcătos, în același timp, totul într-unul, pentru că povestea este menită să demonstreze că omul, ca microcosmos, conține multe contradicții.

Am participat la mai multe petreceri sufi. Invitat, cum altfel! Toate petrecerile aveau loc în mijlocul naturii, într-o poiană din pădure, de exemplu. Sau, într-o oază, în deșert. Se puneau pe jos pături și perne, apoi se etala mâncarea, în general lacto-vegetariană, dar nu numai. Nu lipsea o dulceață verzuie, dulceața de tariak. Apoi cineva începea să cânte din fluier. În comunitatea mea se folosea un fluier armenesc, numit duduk, care avea o tonalitate mai joasă. Îi răspundea o chitară, sau un sitar. Apoi cineva începea să recite o poezie. De dragoste, sigur că da. Apoi câte unul, sau perechi – se începea dansul. Ceva mai senzual nu se poate imagina… poate o să vă povestesc altă dată, acum am inima grea de regrete pentru că îmi amintesc de dansul meu și al Denisei.

Și, în sfârșit, paradisul în sine este ca o petrecere: și tu, poate, musafirul neinvitat. Desfrânările noastre păcătoase pe Pământ sunt imaginea sa în oglindă. Califul ‘Umar ibn al-Khattab, socrul profetului, spunea că a remarcat că banchetele de nuntă au „un vârf de cuțit din mâncarea Paradisului”. În paradis, bei și mănânci, relaxându-te într-o companie plăcută în grădini luxuriante. Dar chiar meritați să fiți acolo, sau este doar faptul că Dumnezeu este cu adevărat cel mai generos dintre gazde?

Deci, al cincilea aspect este chestiunea zeilor. Poate acest umil zdrențuit care bate la ușa ta să fie Dumnezeu însuși, sub masca unui cerșetor? Bună întrebare! Ar trebui să-l lași să intre, dacă vrei să-ți întoarcă favoarea, cândva. Și apoi, ca și în cazul lui Philemon și Baucis – strămoșii tuturor gazdelor generoase – casa ta s-ar putea transforma într-un templu de aur, dacă doar îți deschizi inima săracă către acei doi vagabonzi, Zeus și Hermes, care au bătut la ușă deghizați în cerșetori, după cum povestește Ovidiu în Metamorfoze.

Acum, cum altfel, o să mă uit puțin la ”Petrecerea” filmul etalon din anul 1958, cu Peter Sellers. Are temele pe care vi le-am menționat … și încă ceva! Certitudinea că, orice s-ar întâmpla, mâine este o altă zi!

 

 

HORORSCOP     15  septembrie  2021

 

BERBEC   Lumea are încredere în tine. Astăzi, stelele indică o disponibilitate de a ieşi din cotidian, de a face şi încerca lucruri noi, poate chiar relaţii noi. Toate drumurile îţi sunt deschise! Promovează-ţi interesele cu îndrăzneală – stelele îţi sunt favorabile, atît în afaceri cît şi în dragoste. De fapt, pentru un procent dintre Berbeci, pare a fi o nouă relaţie sentimentală. Surprize plăcute. Poţi să-ţi îmbunătăţeşti astăzi modul de viaţă de o manieră agreabilă. Ai o stare de surescitare cerebrală, provocată de multele gânduri. Dar şi de problemele pe care le ai.  Totuşi, filozofia ta de viaţă te face să vezi lucrurile dintr-un unghi mai favorabil, dintr-o perspectivă mai bună.

TAUR    Dimineaţa este densă, dar ai perspectiva unei seri plăcute. Intuiţia, instinctul, prima impresie sunt avantajate astăzi. Dă curs acestor impulsuri ilogice şi poţi avea surprize plăcute. Evită neglijenţa şi dezordinea în lucrări, fie că este vorba de hârtii sau fişiere electronice. Nu este nimic negativ, eşti în plină formă, dar uneori, influenţa negativă a lui Mercur provoacă dezordine. Nu te implica în proiecte sau în cauze pierdute, evident, de la început. Nevoia de siguranţă şi de stabilitate materială te fac să te gândeşti la viitor, la planuri. Este bine, continuă!

GEMENI  Astăzi ai nevoie de aprobarea şi încurajarea anturajului. Ai o componentă de actor, în caracterul zodiacal şi aplauzele şi laudele îţi sunt necesare ca să faci efort, sau să progresezi! Astăzi trebuie să faci un mic efort. În sfera cooperării, colaborării, lucrului în echipă. Nu te risipi în multe direcţii, pierzi energie preţioasă şi fără rezultat. Deci, nu fugi după doi iepuri… Puţină iscusinţă, chiar şiretenie, nu strică, pentru rezolvarea problemelor de astăzi. Este bine să judeci lucrurile şi oamenii din mai multe puncte de vedere. Nu te lăsa impresionat doar de un aspect. Nu fi superficial!  Este momentul să te ocupi de problemele tale administrative.

RAC  Cu timpul, totul trece! Eşti în rezonanţă cu acest adevăr filosofic. Şi îţi faci din asta şi o scuză. Îţi este greu să rezolvi unele probleme personale şi aştepţi să treacă timpul… Nu poţi să-ţi schimbi viaţa instantaneu, nu ai o baghetă magică ca Harry Potter. Timpul este energia care schimbă viaţa. Stai liniştit, de fapt nu prea liniştit, că nu ai cum. Te nemulţumesc o mulţime de lucruri. Corect. Dar aşteaptă momentul, urmăreşte oportunitatea, fii pe fază. Astăzi dacă nu te iei după aparenţe şi analizezi bine detaliile şi te informezi corect, poţi evita o cheltuială. Trebuie să te concentrezi pe problemele obişnuite, simple, cotidiene, liniştea şi calmul îţi aduc eficacitate şi succes!

LEU   Nimic nu pare să te deranjeze, nici prostia, nici agresivitatea. Serenitatea ta de paladin se bazează pe faptul că cei dragi sunt aproape de tine şi îţi oferă dovezi constante de iubire. Ziua de astăzi se anunţă liniştită – poate este un prilej, rar de altfel, să te gândeşti la tine şi la interesele celor dragi. Vitalitatea ta se situază la un nivel acceptabil, totuşi, trebuie să mai lucrezi la forma fizică şi să dai jos kilogramele în plus. Ceva mişcări în faţa ferestrei deschise, dimineaţa. Sau poţi fugi cu căţeluşul prin parc, dacă ai căţeluş, cu pisica este mai complicat! La serviciu dai dovadă de o autoritate şi duritate care nu sunt pe gustul tuturor. Dar câte bordeie, atâtea obiceiuri… nu te lăsa impresionat şi continuă. Ai dreptate!

FECIOARĂ  Te schimbi la faţă! Nu te aşteptai la aşa ceva! Surpriza este mare şi nu ştii cum să te comporţi, ce să faci, ce să spui. Nu te exterioriza imediat, mai aşteaptă să vezi ce se întâmplă! Horoscopul tău este favorabil. Dar, atenţie la sănătatea ta şi a celor din jur. Poţi să găseşti mici prilejuri să-ţi rotunjeşti veniturile. Trebuie să faci bani cum ai mai făcut, orice inovaţie, orice noutate este dăunătoare. Protejează-ţi sănătatea, evită oboseala şi fii selectiv în ceea ce mănânci. Evită izbucnirile sentimentale şi instabilitatea emoţională şi amână orice nu îţi face plăcere. Ascultă cu atenţie, oportunităţile, fie în afaceri, fie în dragoste – ele abundă, dar nu fac mult zgomot!

BALANŢĂ  Este momentul de a verifica şi valorifica relaţiile tale umane, sociale. Ritmul zilnic este posibil să se accelereze mai mult, dar tu trebuie să ţii bine hăţurile! Nu pleca la drum lung! Pune-te pe treabă cu multă hotărâre şi tenacitate. Eşti în întârziere şi ştii asta. Stelele spun să te grăbeşti. Pe de altă parte, nu uita că perseverenta oarba este arma celui lipsit de imaginatie. Nu-ti risipi inutil fortele, daca vezi ca nu reusesti, schimba modul de abordare! Pe total o zi cam monotonă, lipsită de nerv, care nu te motivează. Atenţie, astfel de zile sunt periculoase pentru că îţi adorm atenţia! Totul apare destul de neclar si confuz. Doresti mai multa claritate si lumina. Timpul rezolva totul…

SCORPION    O zi favorabilă, în care ai reacţii armonioase la unele acţiuni ale celor din jurul tău. Combină farmecul personal cu logica şi aşa poţi obţine acordul, aprobarea de care ai atâta nevoie! Fii iscusit şi emană impresia ca trebuie să domneasacă un spirit de fair-play – „…o să avem de câştigat cu toţii…”! Foarte bune aspecte în profesie, meserie. Fii hotărât în acţiuni, toate trebuie să iasă astăzi. Cu toate că s-ar cuveni să te odihneşti plenar, oboseala îşi spune cuvântul, programul se schimbă în ultimul moment, dar îţi face plăcere. Eşti pe cale să realizezi o ambiţie secretă. Seara favorabilă relaţiilor sociale sau de amor – poate un spectacol, poate o cină în doi. Atenţie la stările emoţionale, nu te lăsa ofensat sau întristat din nimicuri!

SĂGETĂTOR  Astăzi conjunctura indică o zi de mişcare, sport, poate şi un regim alimentar spartan. O veste te interesează, dar e prematur să iei măsuri. O zi bună, din punct de vedere personal! Eşti inspirat în afaceri, în special în achiziţii şi cumpărături. Amorul, de asemenea, este bine aspectat. Profită de favorurile stelelor şi comunică cu anturajul. S-ar putea să ai surprize plăcute. Soarele ghideză acţiunile tale în sensul cel bun. Norocul este de partea ta, mediul social îţi este binevoitor, iniţiativele pe care le iei sunt pozitive. Optimismul şi entuziasmul îţi dau aripi ca să avansezi pe calea ta, pe drumul tău ales. Totuşi, fii foarte atent la cei din jurul tău, la cei care profitând de faptul că te afli „pe caii cei mari” vor să-ţi smulgă o promisiune, un angajament!

CAPRICORN  Faci eforturi în direcţia corectă în relaţiile tale sentimentale. Totuşi, nu poţi să nu remarci că toate problemele din viaţa ta sunt cauzate de… alţii! Ţie îţi rămâne rezolvarea lor! O zi bună pentru că regăseşti un obiect sau o relaţie care s-a pierdut sau s-a eclipsat.  Cu o Lună neaspectată nu te baza foarte mult pe intuiţie, totuşi ideile îţi vin foarte repede – găseşti soluţii şi legături la toate situaţiile prezentate astăzi. Astăzi ai dificultăţi să te adaptezi la ambianţă, la ritmul impus. Trebuie să te menajezi, nu face eforturi mari astăzi, oboseala ta a devenit cronică. De asemenea nu trebuie să te laşi distras şi influenţat de veştile care circulă la serviciu. De obicei tensiunile produc alte tensiuni şi lipsă de productivitate. Şi tu nu vrei asta!

VĂRSĂTOR  Te-ai tot gândit şi socotit. Au trecut câteva zile şi acum vrei să pui în aplicare planurile tale. Nu e uşor, întâlneşti obstacole grele, trebuie să-ţi faci aliaţi! Evită sau amînă orice întîlnire sau decizie importantă şi petrece ziua într-un cadru plăcut şi confortabil. La serviciu, sau unde activezi, ai o opinie corectă despre un coleg. Care coleg, la rândul său îţi va fi de mare ajutor în viitorul apropiat. Astăzi radiezi optimism şi energie şi îi influenţezi favorabil pe cei din jur, îi motivezi. Adaugă şi o vorbă bună, o laudă. Se deschide o posibilitate, o oportunitate, care poate deveni profitabilă numai cu condiţia să poţi duce lucrurile la bun sfârşit, să poţi să faci un efort suplimentar.

PEŞTI   Tendinţa ta naturală către trai bun şi fără griji surprinde azi pe cei din jurul tău. Ca şi când nu ar fi naturală, legitimă! E momentul când poţi cere, negocia, ceva care să te avantajeze! Din nou o zi relativ favorabilă intereselor tale profesionale. Totuşi nu lua lucrurile în tragic dacă total sau parţial lucrurile întârzie, sau nu se finalizează chiar cum îţi doreai.  Este şi o zi bună de discuţii cu partenerii, fie de viaţă, fie de afaceri, în sensul analizei şi trasării unor proiecte viitoare. Poţi trece cu uşurinţă un obstacol dacă iei în serios sfaturile unei persoane competente în domeniu. Mai ales dacă este o problemă de sănătate, medicală, sau, de dietă!