Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul care te scoate din minți! „Steaua ta” este o escrocherie în masă

Autor: | | 8 Comentarii | 3532 Vizualizari

Nu poți să te pui cu horoscopul! Cât de rațional să fii, să-i explici omului că ce este el e, de fapt, interacțiunea dintre bagajul lui genetic și experiențele lui de viață, el tot o să creadă că s-a născut sub astre și are el steaua lui, acolo sus.

Zi de zi, sute de mii de oameni se duc chitiți pe treabă după ce-și beau cafeaua matinală și își consultă pe net, sau la TV, făurarul de destin. În varianta frustă credința e ținută pentru sine. În varianta elaborată oamenii trăiesc apropieri, depărtări și despărțiri în cheie cosmică. De-aia nu ne-a mers, eram amândoi firi prea tari, el Taur eu Leoaică, evident nu eram meniți. Și dacă nu funcționează lupta de zodiac mai e un pas să ajungi la ascendent. Și dacă nu funcționează la ascendent și la cele 12 semne, schimbă zodiacul. Nu contează de fapt cuvintele. Dar cuvintele sunt totul!

Contează că în nomenclatorul CAEN al meseriilor, undeva la vale de profesia de aburitor de plută sau de textile, dincolo de ocupația de acar săracul Păun –sau acordor de acordeoane, găsești ocupația de astrolog. E legitimă, fiscalizabilă și, chiar dacă se bazează pe-o cruntă șarlatanie, continuă să fie legală pentru că cine ar îndrăzni să se pună cu astrele? Nimeni nu va fi stat vreodată să facă o analiză pe secțiune a inadvertențelor izbitoare care pot fi întâlnite în orice dimineață pe piața mass-media la secțiunea „previziunile zilei”. Dacă găsești doi astrologi care s-au pus de acord asupra profeției planetelor e mare lucru. Și-atunci cum este că sunt atât de mulți care sunt siguri și bagă și mâna în foc că horoscopul lor a avut dreptate și bine au făcut că nu și-au luat mașina la serviciu pentru că sigur făceau accident, pentru că Mercur era retrograd?

Același chestionar pentru toată lumea

Psihologii numesc asta „efect Barnum”. Termenul face trimitere la faimosul circar P.T. Barnum care spunea – în anticiparea butadei lui Dali că există o tortură irezistibilă pentru fiecare – că „avem ceva pentru toată lumea”. Existența lui a fost dovedită, la finele celui de-al doilea război mondial, într-un experiment făcut de Betram Forer – care dă și numele alternativ al efectului, anume „efect Forer”. Domnia sa a înmânat unei clase de studenți o evaluare, cică, „personalizată” formată din 13 afirmații și i-a rugat să dea o notă fiecăreia, de la 0 la 5, dacă identifică fidel credințele lor despre sine, altfel spus dacă Forer a „ghicit” corect. Cinci însemna „foarte corect”. Media per student, când a adunat chestionarele, era de 4.26. Era Forer un Nostradamus, o Pythia, o Baba Vanga saqu Mama Omida? Deloc. Fără să le spună, Forer le dăduse tuturor același chestionar. Și-atunci ce să înțelegem, că toți studenții erau otova, erau clone? Atenție la ce conțin unele dintre afirmațiile psihologului, cititorul sigur se va regăsi printre ele:

 • Ai o mare nevoie ca ceilalți să te placă și să te admire
 • Ai tendința să fii excesiv de critic cu tine însuți/însăți
 • Ai rezerve nebănuite pe care încă nu le-ai folosit în avantajul tău
 • Deși ai unele slăbiciuni de caracter, în general ești în stare să le compensezi […]
 • 12. Unele dintre așteptările tale tind să fie complet nerealiste

  BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

  Pagina 1 din 2

  Stirile zilei

  Alte articole din categoria: Social

  Alte articole din categorie

  capital.ro
  libertatea.ro
  rtv.net
  fanatik.ro
  wowbiz.ro
  b1.ro
  cancan.ro
  playtech.ro
  unica.ro
  dcnews.ro
  stiridiaspora.ro

  LASA UN COMENTARIU

  Caractere ramase: 1000
  
  CITEŞTE ŞI