Aceasta, potrivit unor declarații făcute miercuri de un înalt responsabil din fosta colonie britanică. Declarații noi și nu lipsite de importanță pentru că, anul trecut, tocmai un proiect de lege privind autorizarea extrădărilor în China continentală a declanșat un val de proteste uriaș la Hong Kong.

Proiectul a fost ulterior abandonat, dar ca răspuns la criza politică de anul trecut, cea mai gravă de la retrocedarea, în 1997, a fostei colonii britanice către Beijing, China a trecut iar la forță și a impus controversata lege privind „securitatea” regiunii sale semi-autonome. Pe care pro-democrații o consideră cea mai gravă încălcare a principiului „o singură țară, două sisteme”.

Beijingul spune că acest text, care nu este încă finalizat, este necesar pentru a pune capăt acestei crize și pentru a repune în drepturi „stabilitatea” în  Hong Kong.

Într-un interviu acordat miercuri televiziunii din Hong Kong RTHK de Tam Yiu-chung, singurul reprezentant al Hong Kongului în Comitetul permanent al Adunării Naționale a Poporului (ANP, Parlamentul chinez) acesta a explicat că faptul că anumite acțiuni legate de „imixtiuni străine” sau anumite dosare care implică chestiuni diplomatice ar putea fi transferate de justiția din Hong Kong către justiția Chinei continentale.

Întrebat dacă acest lucru ar putea implica extrădarea oamenilor din Hong Kong pentru a fi judecați în China continentală, el a răspuns: „Dacă guvernul central consideră că este necesar să o facă (…) atunci, va fi o opțiune”.

Deng Zhonghua, șeful adjunct al Biroului Chinez pentru Afacerile din Hong Kong și Macao, a declarat luni că Beijingul va fi competent să se ocupe de anumite probleme de securitate națională „extrem de rare” odată cu adoptarea legii.

În conformitate cu principiul „O singură țară, două sisteme” care a stat la baza retrocedării, China a acceptat ca Hong Kong să păstreze libertăți necunoscute în restul țării, în special puteri legislative și judiciare independente.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE