Un craniu gasit in Romania sugereaza amestecul celor doua specii.
Un craniu vechi de aproximativ 40.000 de ani, descoperit in Pestera cu Oase din Banat, are o serie de trasaturi care sugereaza ca omul modern, Homo sapiens sapiens, s-ar fi imperecheat cu cel de Neanderthal, sustine o echipa internationala de cercetatori.
Intr-un amplu studiu publicat ieri in "Revista Academiei Nationale de Stiinte a SUA" (PNAS), profesorii Joao Zilhao, de la Universitatea Bristol, Erik Trinkaus si Helene Rougier, de la Universitatea Washington, din Saint Louis, arata ca respectivul craniu, probabil al unui adolescent, are mai multe trasaturi moderne, dar este mai plat decat un craniu de Homo sapiens.
Craniul, botezat Oase 2, cea mai veche ramasita umana descoperita in Europa, are arcade proeminente, un os din spatele urechii supradimensionat si molari superiori foarte mari - toate aspecte specifice oamenilor de Neanderthal si altor hominizi timpurii.
Legaturi preistorice
"Astfel de diferente ridica intrebari importante despre istoria evolutiei omului modern", a declarat coautorul Joao Zilhao, precizand ca situatia poate reflecta un caz in care trasaturi primitive apar la oamenii moderni sau ar putea indica un amestec al populatiilor. Zilhao a mai spus ca, pentru a trage o concluzie pertinenta, este nevoie de mai multe studii si de mai multe mostre.
Dar, a adaugat el, fosila gasita in Romania "constituie un adaos major la numarul crescand de dovezi arheologice, genetice si fosile care sugereaza un nivel semnificativ de interactiuni biologice si culturale intre oamenii moderni si populatiile anatomic arhaice (inclusiv neanderthalienii) pe care le-au intalnit in migratia lor dinspre Africa spre Eurasia".
Aceasta nu este intaia oara cand aceeasi echipa afirma ca a descoperit un hibrid. Un schelet vechi de 24.000 de ani, gasit in Portugalia, avea de asemenea caracteristici comune cu ambele specii: barbia proeminenta a oamenilor moderni, dar si un bust si membre scurte si indesate, specifice neanderthalienilor.
Alte oase din brat semanau totusi cu cele ale Homo sapiens sapiens. Dar craniul din Romania pare a fi cea mai convingatoare dovada a echipei.
Subiect de polemici
Evident, criticile nu au intarziat sa apara, in conditiile in care mostre de ADN prelevate din oase de neanderthalieni sugereaza ca amestecul intre specii nu a existat sau ca eventualul aport genetic al omului de Neanderthal nu se mai regaseste in zestrea omului modern.
Profesorul Chris Stinger, de la Muzeul de Istorie Naturala din Londra, a comentat ca este cel putin "neclar" cat de des s-au amestecat cele doua specii.
"In opinia mea si in baza dovezilor existente, astfel de evenimente au fost probabil rare. Parerea mea este ca aceste grupuri au fost separate biologic pentru mai mult timp decat oricare alte grupuri de oameni moderni, putand sa fi existat diferente profunde ca infatisare, vorbire si comportament general, ceea ce ar fi afectat felul in care se priveau unii pe ceilalti. Astfel, problema este cum se vedeau aceste populatii cand se intalneau? Ca alti oameni, ca inamici, ca straini, poate chiar ca prada? Pur si simplu nu stim raspunsul, iar acesta ar putea diferi de la un timp si loc la altul, mai ales date fiind capriciile comportamentului uman", a spus Stinger.