Evenimentul Zilei > International > Herman Van Rompuy: Nu este nevoie de un nou tratat european
Herman Van Rompuy: Nu este nevoie de un nou tratat european

Herman Van Rompuy: Nu este nevoie de un nou tratat european

Rezolvarea crizei din zona euro poate avea loc şi fără schimbarea tratatelor europene, consideră preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de BBC.

Într-un raport ce urmează a fi prezentat la summitul UE de joi, care a fost văzut de jurnalişti, Herman Van Rompuy prezintă un plan fiscal complet, care nu are nevoie de ratificarea în parlamentele ţărilor membre sau aprobare prin referendum.
Germania şi Franţa doresc un nou tratat european până în luna martie, susţinând că regulile stricte trebuie să fie precizate în noul document european, iar SUA susţine acest plan.
SUA nu dă mai mulţi bani pentru FMI

Dar secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, spune că Rezerva Federală Americană nu intenţionează să ofere mai mulţi bani FMI pentru a ajuta statele din zona euro.
Geithner, care se va întâlni cu liderii din ţările zonei euro, în timpul unei vizite de trei zile în Europa, a subliniat că sunt necesare acţiuni concrete pentru a obţine o creştere economică pe continentul european, alături de reforme pe termen lung.
El se va întâlni cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy, astăzi, la Paris.
Măsuri stricte
Raportul interimar propune mai multe măsuri, printre care: fiecare membru al zonei euro ar trebui să aibă un deficit bugetar sub 3% din PIB şi o datorie publică naţională sub 60%.
O "regulă de aur" ar trebui integratră în legislaţia naţională pentru a garanta un buget echilibrat pe termen mediu.
Fondul de împrumutul pentru zona euro ar trebui să aibă dreptul de a împrumuta bani direct de la Banca Centrală Europeană.
Comisia Europeană să aibă puterea de a impune măsuri de austeritate automat, în cazul ţărilor care au nevoie de împrumuturi externe.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: