Evenimentul Zilei > Actualitate > HERA: Tariceanu a incalcat clauza gramaticala

HERA: Tariceanu a incalcat clauza gramaticala

Eu cred ca oamenii pot fi impartiti in doua categorii: cei care fac greseli de ortografie flagrante si cei care nu fac, in nicio ocazie.

In mod clar, premierul Tariceanu nu apartine celei de-a doua categorii.

"Daca ai ocazia sa vorbesti la Parchet despre subiect?" Acesta e textul. Oricum l-ai citi, un lucru e cert: premierul a incalcat clauza gramaticala.

Nu stiu daca exista in biletul lui Calin Popescu-Tariceanu lucruri ce pot atrage raspunderi penale (eu, personal, cred ca nu) sau politice (cel mai probabil, da). Daca insa biletul ar fi incaput pe mana unei profesoare de limba romana, n-ar mai fi fost niciun dubiu: premierul ar fi incurcat-o!

Constatam, pe de-o parte, lipsa unei virgule, cea care ar fi trebuit pusa dupa "daca ai ocazia". Cunosc oameni care fac exces de virgule: Pedantii. Sa fie cei care le omit Perdantii?

A doua greseala: buclucasul semn de intrebare care reclama o altfel de formulare a frazei. Daca aici s-ar afla principala problema a premierului, in aceste zile, i-ar fi greu sa gaseasca vreo explicatie pentru incalcarea, de doua ori, a clauzei gramaticale. Doua greseli intr-o fraza de doar 53 de semne e cam mult.

Totusi, premierul Tariceanu are o scuza, una omeneasca: Calin i-a scris lui "draga Traian"! Nu chiar ca intr-o joaca, dar in orice caz foarte amical.

Erau prieteni destul de apropiati (in lunile acelea, inca se mai intalneau, in fiecare dupa-amiaza de miercuri, la Cotroceni, la o cafea), asa ca premierul nu si-a pus problema ca amicul sau, presedintele, va citi cu creionul rosu in mana – si in niciun caz ca acest bilet va fi facut public!

Eu cred ca aici, in relatia care atunci parea ca se infiripase, pot fi gasite multe explicatii ale intamplarilor din acele zile si de dupa. Si, mai ales, aici poate fi aflat raspunsul la intrebarea "ce naiba e cu semnul ala de intrebare?".

Probabil ca, dupa ce a scris biletul si l-a semnat, premierul l-a mai citit o data. Si-a dat seama ca a folosit un ton nitel cam imperativ, care ar putea dauna demersului.

Cum n-avea rost sa rescrie, s-a gandit ca va imblanzi tonul adaugand un salvator semn de intrebare. Un grafolog ar putea confirma: acel semn de punctuatie a fost adaugat la cateva secunde dupa ce autorul a semnat textul. Conteaza asta?

Nu-mi dau seama. Dar am vrut sa stiti.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News