Evenimentul Zilei > Actualitate > HERA: Povesti vanatoresti
HERA: Povesti vanatoresti

HERA: Povesti vanatoresti

Despre impuscaturile patriotice din padurea de la Balc.

Ca in fiecare an, la jumatatea lunii ianuarie toata lumea sta cu ochii atintiti catre domeniul de vanatoare de la Balc, sa numere mistretii impuscati de oaspetii lui Ion Tiriac. Lume buna, arme scumpe, mese bogate, o droaie de povesti specifice si alte bunatati.

Printre acestea, vestitele patriotisme marca Tiriac. "Noi, romanii, trebuie sa fim mandri de fondul cinegetic al tarii noastre, de animalele noastre", a zis boierul de la Balc, inconjurat de hoiturile intinse pe jos, dupa prima zi de pac-pac. Este ca ziua de 14 ianuarie ar trebui decretata Zi de Mandrie Nationala Cinegetica?

O stim deja: una dintre povestile preferate ale lui Ion Tiriac este despre cat bine face el Romaniei prin relatiile pe care le are. Ascultandu-l, mai ca-ti vine de fiecare data sa fii recunoscator Proniei ca-i esti compatriot si contemporan.

Nu ne dam noi seama cat de important e ca ei, oamenii mari plus averile lor minunate, vin la noi, in padurile patriei. Ca doar Romania face unul-doi pasi inainte de fiecare data cand vine sa traga cu pusca, la Balc, ditamai patronul multimiliardar care vinde in toata lumea sucuri, porci domestici, cauciucuri sau chiar masini pe de-a-ntregul. Aud povestea asta, spusa sfatos, de cativa ani.

Cu fiecare impuscatura de pe domeniul de vanatoare, cu fiecare tona de carne de mistret transportata la carmangerie, te-astepti ca vreun magnat din acesta sa anunte, sacadat, ca mai deschide o fabrica in Romania, ca mai descarca niste sute de milioane de euro in vreo investitie creatoare de locuri de munca in arcul carpato-dunareano-pontic.

Ce daca, de exemplu, domnul Wolfgang Porsche comenta, amuzat, ca automobilele Dacia sunt ele OK, dar, zau asa, nu l-a interesat niciodata sa cumpere uzinele de la Pitesti? Sau, cu propriile-i cuvinte, asa cum au fost ele citate de "Jurnalul National", "am luat Audi, Volkswagen, Skoda, nu mai era loc si de Dacia".

Ion Tiriac sa fie sanatos, sa-si distreze musafirii cum pofteste, iar daca, pana la urma, a primit domeniul de vanatoare legal, sa-l stapaneasca asa cum se cuvine!

Bravo lui ca isi aduna prietenii/partenerii de afaceri actuali si, poate, viitori la o intamplare asa de minunata. Distractiile barbatesti cimenteaza prietenii, iar pe baza acestora se pot semna contracte reciproc avantajoase. Dar, zau asa, cui foloseste jocul de-a patriotismul?

Eu, unul, sper a) sa scapam de naivitate si de mandriile astea asa-zis patriotice si b) sa nu ne mai uitam atat in gura a tot felul de guru, cu nume de banci sau nu, pentru ca c) atunci ne vor scuti si ei de discursuri sforaitoare.

P.S. Va intrebati ce mai face fostul Intai vanator al tarii, cel care, in urma cu doi ani, ucidea de unul singur 23 de mistreti intr-o singura zi? Adrian Nastase s-a tinut deoparte de Balc, ca sa nu deranjeze.

Dar tot iti spune cat de nepriceputi sunt puternicii zilei care nu i-au chemat pe la ministere, dupa vanatoare, pe potentii oameni de afaceri din portofoliul lui Tiriac. E drept, nici guvernul lui n-a facut-o, dar macar acestia vanatoreau atunci impreuna cu premierul.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News