Antarctica va fi populată cu refugiaţi până în anul 2030, iar Jocurile Olimpice se vor desfăşura exclusiv în spaţiul virtual, arată câteva scenarii exotice despre consecinţ ele încălzirii globale. Aceste perspective radicale au fost elaborate de cercetători ai grupului de reflecţie britanic Forum pentru Viitor şi ai Laboratoarelor Hewlett- Packard, cu scopul de a deschide o dezbatere asupra modurilor în care putem evita cele mai rele efecte ale schimbării climei.

„Încă mai avem şansa de a schimba viitorul. Istoricii de atunci vor vorbi despre «anii schimbării climei». Ei vor privi generaţia noastră fie ca pe una eroică, fie cu neînţelegere şi dezgust, aşa cum ne uităm noi la cei care au permis sclavia“, a declarat pentru Reuters Peter Madden, preşedintele Forumului.

Două dintre scenarii debordează de optimism, prevăzând rezolvarea crizei climatice prin mijloace tehnologice. Spre exemplu, Sahara devine verde graţie unor instalaţii de desalinizare acţionate de energie solară, iar ţărmul estic al Statelor Unite este protejat de un zid din eco-beton, care generează electricitate din energia valurilor şi a mareelor. Un alt scenariu prevede că preţul emiterii de dioxid de carbon devine atât de mare, încât oamenii abandonează maşinile şi se deplasează doar cu bicicletele. Centrul Australiei şi statul american Oklahoma sunt şi ele abandonate, iar sportivii participă de acasă la ciberolimpiade, având miliarde de spectatori virtuali.

400 de dolari barilul de petrol

Potrivit unuia dintre scenarii, o criză mondială (2009-2018) îi forţează pe oameni să trăiască mai modest şi să se concentreze asupra bunăstării şi calităţii vieţii. În SUA, americanii muncesc maximum 25 de ore pe săptămână, dedicând alte 10 ore unor „activităţi voluntare“. Dacă lumea nu va lua măsuri, comerţul mondial va îngheţa după ce barilul de petrol depăşeşte 400 de dolari. În plus, Antarctica va fi populată cu refugiaţi, care în 2040 vor număra 3,5 milioane. Până în 2050, Marocul este rugat să adere la UE, în schimbul accesului exclusiv al Uniunii la sursele sale de energie solară.