Evenimentul Zilei > Sport > Hărădău se întoarce la locul faptei
Hărădău se întoarce la locul faptei

Hărădău se întoarce la locul faptei

La niciun an după imensul scandal declanşat din cauza neregulilor apărute la organizarea la Sibiu a meciului România - Franţa, din barajul pentru Grupa Mondială a Cupei Davis - tărăşenie soldată cu demisia de onoare a lui Ilie Năstase, preşedintele de onoare al federaţiei -, împricinaţii se întorc la locul faptei.

Sub comanda lui Dumitru Hărădău, directorul general al FR Tenis la acea dată şi principalul artizan al afacerii, „desantul“ tenisului se întoarce în martie la Sibiu.

România – Rusia, derogare pentru Sibiu

România va întâlni Rusia la începutul lunii martie a anului viitor, în primul tur al Cupei Davis (la fel cum a făcut-o şi cu Franţa) în Sala Transilvania din Sibiu. Dumitru Hărădău, acum preşedinte interimar al FR Tenis, a declarat că au fost luate în calcul trei oraşe. „Era vorba de Bucureşti, Braşov şi Sibiu. Jucătorii au dorit expres ca meciul să se joace la Sibiu, pentru că acolo s-au simţit excelent şi condiţiile sunt foarte bune, iar lumea ne-a sprijinit pe toţi la meciul cu Franţa“. Hărădău nu uită de prietenul Relu Munteanu, adânc implicat în afacerea de astă-iarnă: „La Sibiu am primit un sprijin extraordinar pentru acea întâlnire şi sperăm să fim sprijiniţi de autorităţi şi de Relu Munteanu, la fel ca şi în februarie“.

Pentru ca meciul cu Rusia să aibă loc la Sibiu, Federaţia Română de Tenis a alergat din nou după o derogare din partea federaţiei internaţionale.

Povestea unui decont umflat

La începutul acestui an, tenismenii tricolori au pierdut în faţa Franţei, scor 0-5. Partida a fost însă marcată de un scandal gigantic, în care conducătorii federaţiei de tenis, furioşi că EVZ a publicat cheltuielile reale pentru organizarea competiţiei, au recurs la ameninţări. Hărădău (devenit între timp, prin demisia lui Ilie Năstase, preşedinte interimar) a pretins iniţial că evenimentul de la Sibiu ar fi costat 450.000 de euro, solicitând guvernului 300.000 de euro (bani publici) pentru a-l organiza. Federaţia a prezentat un deviz umflat, primind 200.000 de euro de la guvern.

Ameninţări cu dedicaţie de la Ţiri şi Năstase

Numai că, ulterior, după ce EVZ a prezentat dovezi concrete, cu acte, că sumele date publicităţii sunt nereale, FR Tenis n-a mai putut justifica decât 84.700 de euro! Dintre aceştia, în cele din urmă, Octavian Belu (preşedintele ANS) a găsit acoperiţ i de acte doar 41.000 de euro.

Întreaga afacere a fost pigmentată cu tente mafiote. Ilie Năstase la ameninţat cu moartea pe Marius Chican, reporterul EVZ care dăduse în vileag dubioasa afacere. În acest timp, afaceristul Ion Ţiriac l-a avertizat pe ziarist că „o să am grijă personal de dumneata!“. Finalul a fost cu specific românesc. Ilie Năstase, care girase cu numele, dar nu ştia de mişmaşuri, şi-a dat demisia de onoare. Dumitru Hărădău, artizanul afacerii, a fost promovat preşedinte interimar, iar acum se zbate să ajungă preşedinte „plin“. Şi încă un amănunt. După dezvăluirile EVZ, a fost pentru prima oară în ultimii cinci ani când federaţia de tenis a returnat la bugetul statului bani din suma solicitată pentru organizarea unui meci de Cupa Davis.

160 de mii de euro a fost suma pe care FR Tenis a fost nevoită s-o returneze la buget, după ce EVZ a publicat costurile reale ale meciului de Cupa Davis de la Sibiu, dintre România şi Franţa