Evenimentul Zilei > International > Haos şi disperare. Furtuni de zăpadă, trafic blocat, lipsa de alimente și riscul de a rămâne fără energie
Haos şi disperare. Furtuni de zăpadă, trafic blocat, lipsa de alimente și riscul de a rămâne fără energie

Haos şi disperare. Furtuni de zăpadă, trafic blocat, lipsa de alimente și riscul de a rămâne fără energie

Viscolul a făcut ravagii în nord-estul Chinei, zăpada atingând recorduri în provincia Liaoning perturbând grav traficul, iar majoritatea autostrăzilor au fost închise, cu excepția orașelor Dalian și Dandong. Serviciile feroviare au fost întrerupte și sunt ridicate îngrijorări cu privire la alimentarea cu energie electrică pe măsură ce temperaturile scad, a informat presa de stat.

Regiunile de nord ale Chinei, inclusiv Beijing, se confruntă cu ninsori record, ca urmare a furtunilor de zăpadă. Ninsorile abundente au cauzat anulări de zboruri, închideri de drumuri, perturbări ale transportului public și o scădere dramatică a temperaturilor în această săptămână, de când valul de frig a început duminică.

Îngrijorările legate de întreruperile de curent au fost, de asemenea, exacerbate de vremea înrăutățită, țara confruntându-se deja cu o criză de alimentare cu energie electrică.

Scene haotice în nord-estul Chinei după ce a fost lovită de ninsori record

Zhou Chunxiao, șef al Observatorului Meteorologic Provincial Liaoning, a declarat că zăpada recentă din vestul Liaoningului a fost cea mai puternică de când au început înregistrările în 1951, a informat miercuri China News Weekly.

Stratul de zăpadă a ajuns la 53 cm în orașul Liaoning Anshan. Traficul rutier din provincia Liaoning a fost grav afectat, iar majoritatea staţiilor de taxare de pe autostrăzi au fost închise marţi. Staţiile pentru pasageri au fost de asemenea închise, cu excepţia celor din oraşele Dalian şi Dandong.

Meteorologii din provinciile Liaoning şi Jilin au emis un cod roşu de viscol, cel mai sever nivel din sistemul în patru trepte de alerte meteorologice. Autorităţile din nordul Chinei au depus eforturi intense pentru a asigura căldura în locuințele rezidenţilor, crescând producţia de energie şi importurile de cărbune.

Este cea mai mare criză din ultimii zece ani.  A afectat 1,18 miliarde de oameni și 90% din regiunile din întreaga țară

Compania de stat pentru electricitate din China a anunţat duminică un echilibru foarte strâns între furnizarea de energie şi cererea de energie, care se va manifesta din această iarnă şi până în primăvara anului viitor.

O mare parte din ţară – inclusiv regiunea nord-estică – a fost afectată de întreruperi ale alimentării cu energie electrică începând din luna mai, întrucât preţurile în creştere şi rezervele scăzute de cărbune au dus la o limitare a activităţii centralelor electrice.

În oraşul Shenyang, afectat de ninsori abundente, autorităţile locale au cerut magazinelor alimentare şi comercianţilor din pieţe să scadă preţurile la anumite legume şi să îşi crească stocurile de produse, relatează news.yahoo.