UPDATE. Haos la graniță, la Nădlac, Cenad și Borș. Scandal la un centru de carantină

UPDATE. Haos la graniță, la Nădlac, Cenad și Borș. Scandal la un centru de carantină

Coronavirus. Situație gravă la punctele de frontieră din vestul țării, după ce zeci de mii de români din Italia s-au întors în ultima perioadă.

UPDATE:  În ultimele 24 de ore, prin punctele de frontieră din România au trecut aproximativ 110.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, dintre care aproximativ 54.000 pe sensul de intrare şi 56.000 pe sensul de ieşire din ţară, peste 57.600 de mijloace de transport, dintre care aproximativ 19.100 pe sensul de intrare şi 38.500 pe sensul de ieşire din ţară, conform IGPF.

Situația la Nădlac rămâne tensionată după ce un grup de 25 de persoane a refuzat să rămână la un centru de carantină din judeţul Arad, pornind astfel un scandal imens, unde forțele de ordine au fost nevoite să intervină pentru a calma spiritele.

Reprezentanţii vamali declară că foarte mulţi români care se întorc din Italia consideră măsurile emise de autorităţi prea drastice, în special pentru cei din judeţele îndepărtate care vor să ajungă la domicilii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fiecare persoană este rugată să completeze un chestionar, iar în punctul de trecere al frontierei traficul se desfaşoară anevoios.

„Astăzi lucrurile au revenit la volumul de trafic pe care l-aţi văzut. Nu ştim la ce să ne aşteptăm, poate va încetini sau poate mai continuă. Noi suntem pregătiţi.

Până azi s-au completat 36.000 de chestionare. În momentul în care avem certitudinea că vin din Italia, încep procedura de carantinare în judetul nostru şi se creează aglomeraţie.”, a declarat Constantin Catană, directorul DSP Arad.

Un număr de 12 cetăţeni români care se întorceau din Italia, marţi, cu trei autoturisme, vor fi preluaţi de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş şi vor fi plasate într-un loc de carantină, după ce au încercat să ascundă poliţiştilor de frontieră din vama Cenad ţara din care vin, pentru a evita carantina, informează Poliţia de Frontieră.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals în declaraţii, urmând a fi luate măsurile legale care se impun, potrivit Agerpres.ro.

„Astăzi, în jurul orei 16,00, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad s-au prezentat la intrarea în ţară 12 cetăţeni români, şase adulţi şi şase minori, care călătoreau în trei autoturisme înmatriculate în Italia. Cu ocazia efectuării formalităţilor, persoanele le-au declarat poliţiştilor de frontieră că vin din localitatea Torino, Italia, şi că doresc să ajungă acasă, în localitatea cărăşeană Bocşa. La controlul sanitar uman, întrucât reprezentantul DSP Timiş le-a adus la cunoştinţă că trebuie să intre în regim de carantină pe o perioadă de 14 zile, cetăţenii români şi-au modificat declaraţia iniţială, susţinând de această dată că se întorc în ţară din Germania”, arată un comunicat al Poliţiei de Frontieră remis, marţi seara.

Totodată, persoanele au devenit recalcitrante, solicitând finalizarea formalităţilor de frontieră şi permiterea continuării călătoriei, motiv pentru care poliţiştii de frontieră au solicitat sprijin pentru restabilirea ordinii publice colegilor din cadrul Poliţiei Timiş şi al Jandarmeriei Timiş.

Situația este din ce în ce mai complicată în România după ce peste 40.000 de persoane stabilite în Italia au revenit în țară. Vama de la Nădlac a fost luată cu asalt de sute de mașini, generând cozi interminabile.

Având în vedere situația precară din Italia, aproximativ 34.000 de români au decis să se întoarcă acasă, acest lucru crescând semnificativ riscul unei epidemii de Coronvirus.

Șeful Poliției de Frontieră, chestorul Ioan Buda, a anunțat, astăzi, că în ultimele două săptămâni, zeci de mii de români s-au întors din Italia.

„Din Italia sau cei care au tranzitat Italia din 23.02 și până în prezent au intrat în țară 40.612 persoane, dintre care peste 34.000 români și 3.800 italieni, 2.800 alte cetățenii”, a declarat Inspectorul General al Poliției de Frontieră.

Ministerul de Interne a organizat, în cursul nopții, o celulă de criză dedicată situației de la punctele de trecere a frontierei.

La ultima „numărătoare”, în România existau deja 29 de cazuri testate pozitiv pentru Coronavirus, în timp ce alte 11.000 de persoane se află în izolare la domiciliu.

„În ultimele 24 de ore prin punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II au efectuat formalitățile de frontieră aproximativ  11.000 de persoane pe sensul de intrare în țară.

Precizăm faptul că anul trecut în aceeași perioadă am avut  pe sensul de intrare 14.000 de persoane, valaorile de trafic fiind in scadere”, se mai arată într-un comunicat de la frontieră.