Evenimentul Zilei > Actualitate > Hamburgeri şi pastile la pachet
Hamburgeri şi pastile la pachet

Hamburgeri şi pastile la pachet

Lanţurile de restaurante fast-food ar trebui să le ofere gratuit clienţilor un medicament împotriva colesterolului împreună cu hamburgerul, spun cercetătorii britanici.

Aceste pastile care minimizează riscurile cardiovasculare ar putea să fie trecute în meniu precum ketchupul sau maioneza, spun cercetătorii de la Universiatatea londoneză Imperial College.
Creşterea riscului cardiovascular atunci când mănânci un cheeseburger sau bei un milk-shake este neutralizată de medicamentele pa bază de statină, susţine doctorul Darrel Francis, în studiul publicat săptămâna aceasta în American Journal of Cardiology.
"Statina nu poate suprima toate efectele nefaste pe care le au asupra sănătăţii hamburgerii şi cartofii prăjiţi. Trebuie să evităm pe cât posibil mâncarea bogată în grăsimi", mai spun cercetătorii.
Majoritatea medicamentelor pe bază de statină se eliberează pe bază de reţetă însă cum preţul lor a scăzut, lanţurile de fast-food-uri ar putea să le ofere gratuit clienţilor lor.
Statina frânează producţia de colesterol şi inhibă o enzimă care sintetizează colesterolul în organism.
Propunerea cercetătorilor n-a prea fost însă gustată de Fundaţia britanică pentru cardiaci.
Mâncarea de la fast-food are şi ale efecte nefaste asupra sănătăţii precum creşterea tensiunii din cauza conţinutului mare de sare sau obezitate, cum produsele sunt pline de calorii.