Bogdan Nicolescu şi Radu Miclăuş sunt doi hackeri români care au făcut peste 4,5 milioane de dolari din fraude cibernetice. Chiar înainte de Crăciun, povestea lor de succes a luat sfârșit o dată cu sentința dictată împotriva lor: condamnare la închisoare cu executare!

Cei doi IT-iști au fost prinşi în 2016, după aproape un deceniu în care s-au „înfruptat” din conturile americanilor naivi. Publicația Cleveland Online scrie că, în 2007, o americancă a depus plângere la Poliție, acuzând că a fost păcălită de niște indivizi care i-au promis că-i vând o mașină. Victima susținea că respectivii i-au sustras din cont suma de 10.000 de dolari.

Și astfel au luat autoritățile americane urmele românilor. Agenții FBI i-au urmărit pe Bogdan şi Radu, dar şi pe un al treilea membru al grupării, Tiberiu Dăneţ.

A durat 9 ani până când gruparea a fost prinsă, interval în care hackerii români au țepuit mii de americani creduli, blocându-le calculatoarele cu programe malware. Ulterior, ei solicitau recompense pentru returnarea documentelor şi a celorlalte informaţii personale.

În total, acuză oamenii legii, românii au făcut o mică avere – peste 4,5 milioane de dolari numai din șantaj. La proces, Tiberiu Dăneţ şi-a recunoscut vina și a acceptat să colaboreze cu polițiștii, depunând mărturie împotriva celorlalţi doi români. Pentru că a fost cooperant, a scăpat mai ieftin: va primi o pedeapsă cuprinsă între 9 şi 12 ani de închisoare, decizia finală urmând a fi luată la începutul anului viitor.

În schimb, instanța l-a condamnat pe Bogdan Nicolescu la 20 de ani de închisoare, iar Radu Miclăuş a luat și el 18 ani.