Evenimentul Zilei > EVZ Special > Hackeri români, milionari în dolari. Cum le-au „speriat” portofelele americanilor
Hackeri români, milionari în dolari. Cum le-au „speriat” portofelele americanilor

Hackeri români, milionari în dolari. Cum le-au „speriat” portofelele americanilor

Nu toate poveștilor din America au și „happy end”. S-au convins de asta doi români, specialiști în IT.

Bogdan Nicolescu şi Radu Miclăuş sunt doi hackeri români care au făcut peste 4,5 milioane de dolari din fraude cibernetice. Chiar înainte de Crăciun, povestea lor de succes a luat sfârșit o dată cu sentința dictată împotriva lor: condamnare la închisoare cu executare!

Cei doi IT-iști au fost prinşi în 2016, după aproape un deceniu în care s-au „înfruptat” din conturile americanilor naivi. Publicația Cleveland Online scrie că, în 2007, o americancă a depus plângere la Poliție, acuzând că a fost păcălită de niște indivizi care i-au promis că-i vând o mașină. Victima susținea că respectivii i-au sustras din cont suma de 10.000 de dolari.

Și astfel au luat autoritățile americane urmele românilor. Agenții FBI i-au urmărit pe Bogdan şi Radu, dar şi pe un al treilea membru al grupării, Tiberiu Dăneţ.

A durat 9 ani până când gruparea a fost prinsă, interval în care hackerii români au țepuit mii de americani creduli, blocându-le calculatoarele cu programe malware. Ulterior, ei solicitau recompense pentru returnarea documentelor şi a celorlalte informaţii personale.

În total, acuză oamenii legii, românii au făcut o mică avere – peste 4,5 milioane de dolari numai din șantaj. La proces, Tiberiu Dăneţ şi-a recunoscut vina și a acceptat să colaboreze cu polițiștii, depunând mărturie împotriva celorlalţi doi români. Pentru că a fost cooperant, a scăpat mai ieftin: va primi o pedeapsă cuprinsă între 9 şi 12 ani de închisoare, decizia finală urmând a fi luată la începutul anului viitor.

În schimb, instanța l-a condamnat pe Bogdan Nicolescu la 20 de ani de închisoare, iar Radu Miclăuş a luat și el 18 ani.