Evenimentul Zilei > Actualitate > Guvernul vinde acţiuni la Petrom, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz
Guvernul vinde acţiuni la Petrom, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz

Guvernul vinde acţiuni la Petrom, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz

Guvernul a decis, miercuri, vânzarea unor pachete de acţiuni deţinute de statul român la companiile Petrom, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că de la Petrom statul vinde 9,84% din acţiuni, rămânând cu un pachet de 10,8%, iar astfel îşi va menţine "statutul de acţionar semnificativ" la compania petrolieră controlată de grupul austiac OMV.

De asemenea, de la Transgaz şi Transelectrica statul vinde câte 15% din acţiuni, dar rămâne acţionar majoritar, a menţionat Videanu.

Totodată, guvernul a decis listarea acţiunilor Romgaz, prin vânzarea unui pachet de 15%.

Ministrul Videanu a evitat să menţioneze câţi bani obţine statul prin vânzarea acţiunilor, însă a precizat că România va profita prin faptul că vânzarea acţiunilor de la companiile respective, de interes pentru marile fonduri de investiţii, va dinamiza piaţa de capital şi va stimula fluxurile de capital străine către România.

"Am decis vânzarea unor participaţii minoritare pe piaţa de capital, considerând că această formă de vânzare este cea mai transparentă", a spus Videanu.