Evenimentul Zilei > Actualitate > Guvernul Ungureanu, validat cu o declaraţie de dragoste făcută de Ponta în numele USL. Şedinţă de URGENŢĂ la PNL: „Avem o mică problemă cu Ponta”| VIDEO
Guvernul Ungureanu, validat cu o declaraţie de dragoste făcută de Ponta în numele USL. Şedinţă de URGENŢĂ la PNL: „Avem o mică problemă cu Ponta”| VIDEO

Guvernul Ungureanu, validat cu o declaraţie de dragoste făcută de Ponta în numele USL. Şedinţă de URGENŢĂ la PNL: „Avem o mică problemă cu Ponta”| VIDEO

Cu 237 de voturi pentru, Guvernul Ungureanu a fost azi învestit în funcție. Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, și miniștrii săi au venit în fața Parlamentului pentru votul de învestitură. Surprinzător, acesta s-a bucurat de un discurs împăciuitor din partea Opoziției, reprezentată numai de către social-democratul Victor Ponta și alți câțiva pesediști. Mai mult, Ponta a declarat că USL ar putea sprijini actualul Guvern dacă sunt satisfăcute nici mai mult nici mai puțin de 15 condiții. Anunțul lui Ponta pare a fi fost făcut fără consultarea în prealabil a colegului liberal, Crin Antonescu. Nemulțumit de stilul de lucru al partenerului său, care a angajat PNL fără voia sa la aceste condiții, Antonescu a convocat de urgență la această oră conducerea partidului.

UPDATE 17.30. – Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind numirea Guvernului, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
UPDATE 15.00 Membrii guvernului Ungureanu vor depune jurământul, în această seară, la Palatul Cotroceni. Ceremonia va avea loc la ora 18.00, potrivit unui comunicat al președinției.
UPDATE 14.45. Premierul Mihai-Răzvan Ungurean spune că va ţine cont de sugestiile făcute de liderul PSD, Victor Ponta, copreşedinte al USL, de la tribuna Parlamentului.Întrebat în legătură cu votul pe care l-a primit din partea Parlamentului, Ungureanu a răspuns: "Până la urmă, acesta este rezultatul. Nu mai contează restul. Urmează o ceremonie (de depunere a jurământului de învestitură – n.r.), iar cât de repede trebuie să trecem la treabă".
UPDATE 14.34 În momentul anunțăriii votului de validare al noului Guvern,  președinta Asociației Victimelor Magistraților a început să strige de la balconul Parlamentului lozinci anti-Predoiu: "Jos Predoiu, nu a făcut nici o reformă în justiție", a spus ea.
UPDATE 14.15 S-a terminat votul pentru învestirea guvernului Ungureanu. 239 de parlamentari au votat. Doar două voturi contra au fost înregistrate. 237 de voturi pentru, și doar 2 voturi împotrivă ale deputaților Florentin Gust, finul lui Mircea Geoană, și Mircea Giurgiu.
UPDATE 13.45. Senatorii și deputații prezenți la ședința reunită a celor două Camere au început să voteze, secret, cu bile pentru învestirea guvernului Ungureanu. Cristian Diaconescu, președintele de onoare al UNPR, l-a avertizat pe premierul Ungureanu să fie rezervat față de "superficialitatea declarației de afecțiune" pe care i-a făcut-o Ponta în disurul ținut azi în plenul Parlamentului.
Update 13:40  Discursul împăciuitor al liderului PSD, Victor Ponta la adresa  premierului desemnat Mihai Răzvan Ungureanu, dar mai ales cele 15 condiții pe care acesta le-a pus în numele USL pentru sprijinirea actualei guvernări au iritat  la culme conducerea liberală care continuă să marșeze pe necesitatea anticipatelor. Conform unor surse liberale,  Ponta nu avea dreptul să invoce acele condiții de sprijinire a noului guvern și în numele PNL, ca parte  componentă a USL. Nemulțumit de discursul lui Ponta, președintele Crin Antonescu a convocat de urgență conducerea liberală pentru ora 14:30  tocmai pentru a analiza noua situație creată de comportamentul partenerului său de alianță.
UPDATE 13.00 Mircea Geoană a luat cuvântul la ședința de învestire a guvernului Ungureanu. Senatorul independent a declarat la intrarea în sală că va participa la ședință dar nu își va exprima votul. 
UPDATE 12.45 Victor Ponta și-a încheiat discursul în parlament după 45 de minute. Printre ultimele sfaturi adresate premierului desemnat a fost acela de a nu fi ca Boc, "ajutorul umil al lui Traian Băsescu", ci "un premier demn care să participe la ședințele Consiliului European alături de ceilalți prim-miniștri ai statelor UE".
UPDATE12.00 Victor Ponta a luat cuvântul la ședința de învestire a gucvernului Ungureanu pentru a prezenta punctul de vedere al opoziției. "Vă rog să nu continuați politicile guvernului, domnule prim-ministru", a afirmat Victor Ponta. Liderul PSD i-a promis premierului desemnat "sprijinul opoziției unite" dacă își asumă 15 proiecte.
Printre condițiile puse de Ponta: păstrarea independența DNA, depolitizarea structurilor descentralizate din teritoriu. O altă condiție este aceea de a su’ine reduce contribuțiile la asigurările sociale (CAS).
UPDATE 11.40 Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu și-a prezentat în plenul parlamentului Programul de guvernare. "Propun un mod de guvernare pragmatic, onest şi modern, în care fiecare cetăţean să se poată recunoaşte. Nu vin în vremuri grele să prezint promisiuni nerealiste", a spus Ungureanu.
UPDATE 11.34 Victor Ponta participă la ședința de învestire a cabinetului Ungureanu. Crin Antonescu nu a venit în sala de plen a Parlamentului. Liderul Lângă el, în banca din primul rând al sălii de plen, unde de obicei stătea Crin Antonescu, se află Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta. În sală se mai află și Mircea Dușa, liderul deputaților PSD. Niciunul dintre senatorii sau deputații PNL nu se află în sală. Dintre senatorii opoziției care participă la ședința de plen se mai aflăa doar independentul Mircea Geoană.
UPDATE 11.25 Ședința Camerelor reunite ale Parlamentului a început. Victor Ponta a avut o scurtă discuție cu premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu în sala de plen a parlamentului chiar înainte de începerea ședinței. Premierul desemnat a ieșit alături de liderii PDL din biroul Robertei Anastase și au intrat în sala de plen. Puterea are câțiva parlamentari absenți, printre care deputatul PDL Wiliam Brânză și senatorul UDMR Verestoy Atuilla, internat în spital.


UPDATE 11.00 Ședința de plen a Parlamentului nu a început deși era programată pentru ora 11.00. Cauza: lipsa de cvorum. Deputații minorităților naționale lipsesc din sală și se află într-o ședință. Liderii PDL, în frunte cu Vasile Blaga se află în biroul președintei Camerei Deputaților, Roberta Anastase.
După ce ieri Ungureanu și-a anunțat componența cabinetului și miniștrii au fost audiați până seara în comisiile parlamentare, astăzi este rândul plenului celor două Camere reunite să se pronunțe.
Ca și audierile, votul plenului este de așteptat să se facă în lipsa Opoziției, care se află în grevă parlamentară. Calculele pe hârtie arată că premierul nu ar avea de ce să aibă emoții, teoretic, întrucât coaliția majoritară are suficiente voturi pentru a asigura cvorumul de ședință și numărul necesar de voturi ca să treacă guvernul.
Pe de altă parte, USL a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională orice neregulă procedurală  pe care o va observa la trecerea noului guvern prin Parlament.
Rămâi pe evz.ro pentru a urmări evoluția evenimentelor.
CITIȚI ȘI:

  • Noul guvern vrea să crească veniturile populației
  • Noul guvern se strecoară prin Parlament
  • Ungureanu forțează un guvern nou-nouț
  • Imagini de acum 20 de ani cu Mihai Răzvan Ungureanu, invitat la TVR: "Refuz să văd istoria după sex" | VIDEO
  • Ungureanu nu mai stă după validarea ca premier: și-a dat demisia din fruntea SIE. Cine a fost pus la cârma spionilor!