Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codurile juridice

Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codurile juridice

Premierul Emil Boc a luat azi decizia asumării răspunderii pentru Codul Civil şi Codul Penal, contestat de reprezentanţi ai societăţii civile. Cele două legi fundamentale în materie de drept civil şi penal vor fi astfel aprobate fără dezbatere parlamentară, iar Cabinetul Boc nu va fi obligat să prezinte niciun studiu de impact referitor la consecinţele sociale ale acestor acte normative.

Adoptarea Codurilor prin angajarea răspunderii a fost motiv de dispută între PDL şi PSD, social-democraţii având iniţial mari rezerve faţă de această procedură. Liderul PSD Mircea Geoană a susţinut că era necesară o dezbatere publică şi a cerut şi o analiză a efectelor pe care le vor avea celor două Coduri.

La debutul scandalului pe tema celor două Coduri, liberalii au anunţat că intenţionează să depună moţiune de cenzură.

Comisia Europeană solicitase adoptarea Codurilor, în sensul reformei sistemului juridic. Recent însă, oficiali europeni au anunţat că intenţionează să amâne publicarea Raportului de ţară pe justiţie până în septembrie. Ca atare, graba Guvernului nu mai poate fi justificată prin presiunile europene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ieri, a intrat în vigoare o ordonanţă de urgenţă care modifică normele de tehnică legislativă. Astfel, Executivul nu mai este obligat să prezinte studii de impact în cazul legilor pentru care îşi asumă răspunderea şi nici în cazul ordonanţelor pe care le emite în perioada vacanţei parlamentare.

Ştire actualizată la ora 18:14

CITIŢI ŞI: Micul Boc încalecă Parlamentul