Evenimentul Zilei > Economie > Guvernul dă gaze la tot poporul. Ce investiții pregătește Ministerul Fondurilor Europene
Guvernul dă gaze la tot poporul. Ce investiții pregătește Ministerul Fondurilor Europene

Guvernul dă gaze la tot poporul. Ce investiții pregătește Ministerul Fondurilor Europene

Ministerul Fondurilor Europene propune o finanțare de 235 de milioane de euro, bani care pot fi accesați de primării, pentru dezvoltarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale.

Suma reprezintă prima tranșă din valoarea totală de un miliard de euro, estimată de Guvern ca fiind necesară pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale în România. Banii vor fi derulați prin Programul Operaţional Infrastructură Mare și pot fi accesați începând cu data de 17 august, a anunţat Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

„Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, a lansat astăzi (luni – n.red.) în consultare publică ghidul solicitantului «Dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale în vederea creşterii nivelului de flexibilitate, siguranţă, eficienţă în operare, precum şi de integrare a activităţilor de transport, distribuţie şi consum final»”, a anunțat MFE într-un comunicat de presă.

Apelul, ce urmează să fie lansat pe 17 august, permite dezvoltarea reţelei de gaze naturale încă din această perioadă de programare, urmând ca procesul să continue şi în viitorul exerciţiu financiar multianual 2021-2027 până la un cuantum total de 1 miliard de euro, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, condiţia pentru accesarea fondurilor este ca primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorităţi publice locale, să asigure racordarea la reţeaua de gaze a cel puţin câte 1.000 de gospodării pentru fiecare proiect şi să modernizeze infrastructura existentă acolo unde aceasta există.

Eligibile pentru această linie de finanâare sunt și Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populaţiei.

Vor fi finanțate construcția reţelelor inteligente de distribuţie, inclusiv achiziția instalaţiilor, echipamentelor şi dotărilor aferente funcţionalităţilor inteligente; construirea staţiilor de reglare, măsurare şi predare a gazelor naturale şi a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv în scopul alimentării unei reţele inteligente de distribuţie propusă printr-un proiect.

De asemenea, banii vor fi alocați pentru construirea reţelelor interioare de distribuţie pentru clădirile administrative publice branşate la reţeaua inteligentă de distribuţie a gazelor naturale propusă prin proiect (clădirea primăriei, centre sociale, şcoli etc.) în cadrul cărora se desfăşoară activităţi non – economice și pentru construirea branşamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietăţii publice.

Parlamentul European amenință cu blocarea noului buget. Ce șanse avem să primim cele 80 de miliarde de euro

OMS se implică în combaterea dezinformării. Proiectul secret la care lucrează experții

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: