Evenimentul Zilei > Actualitate > Guvernul a avizat noua lege privind liberalizarea preţului la energia electrică. Vezi ce categorii de rău platnici nu vor rămâne fără lumină
Guvernul a avizat noua lege privind liberalizarea preţului la energia electrică. Vezi ce categorii de rău platnici nu vor rămâne fără lumină

Guvernul a avizat noua lege privind liberalizarea preţului la energia electrică. Vezi ce categorii de rău platnici nu vor rămâne fără lumină

Aproape toți miniștrii au fost deacord cu noul proiect de lege în ședința de astăzi a Guvernului. Proiectul a fost avizat de Executiv și urmează să fie trimis Parlamentului cu propunerea de adoptare în regim de urgență.

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu intenţionează să majoreze preţurile la electricitate şi gaze în perioada următoare, dar nici nu se poate spune în prezent dacă aceste preţuri se vor dubla la finalul procesului de liberalizare, susţine şeful ANRE, Dan Plaveti.
„În momentul de faţă, referitor la preţuri în general, ANRE întotdeauna monitorizează piaţa, dar în momentul de faţă nu putem spune nimic despre o majorare. Nu intenţionăm să mişcăm preţurile în niciun fel în următoarea perioadă", a spus Plaveti.
Întrebat de jurnalişti dacă este posibil ca, la finalul acestui proces de liberalizare a preţurilor, să rezulte dublare a preţului energiei electrice, şeful ANRE a arătat că nu se poate răspunde la aceste moment.
„Sincer, nu se poate răspunde cu da sau nu, este o problemă de presupunere. Se pot face oricâte studii despre cum va evolua piaţa, sunt diferite modele, diferite predicţii, dar nu pot confirma nici da, nici nu. Sunt ani când, spre exemplu, am avut o hidroelectricitate foarte bună, cum a fost anul 2010, când preţurile în piaţă au fost chiar foarte mici, şi am avut anul 2011, când hidroelectricitatea a fost foarte proastă şi atunci preţurile au început să crească. De asemenea, în funcţie de noile investiţii care vor exista, mediul concurenţial se va dezvolta, de aceea nu vedem neapărat nişte majorări semnificative", a afirmat Plaveti.
Nu se mai putea opri lumina dacă aceasta este vitală
El a amintit în acelaşi timp că vor fi aplicate şi o serie de facilităţi non-financiare, de genul interzicerii deconectării de la electricitate pentru persoanele care au nevoie de aparate de respirat, indiferent dacă factura a fost sau nu plătită.
Consumatorii casnici consideraţi vulnerabili odată cu liberalizarea tarifelor, care vor fi în situaţia de a nu-şi putea achita facturile, vor fi împărţiţi în trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot în trei trepte, în intervalul 2013-2015.
Ponderea din energia electrică furnizată consumatorilor casnici de pe piaţa concurenţială va creşte la 10% în iulie 2013, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014, la 40% în ianuarie 2015, la 50% în iulie 2015, la 60% în ianuarie 2016, la 70% în iulie 2016, la 80% în ianuarie 2017, la 90% în iulie 2017 şi la 100% în decembrie 2017.
În cazul consumatorilor industriali, această pondere va creşte într-un ritm mai rapid, respectiv la 15% încă din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 şi la 100% din ianuarie 2014.
Executivul consideră că acest scenariu reduce riscul financiar al furnizorului, având în vedere posibilitatea de actualizare trimestrială a componentei tarifare refelectând costul achiziţiei energiei electrice în sistem concurenţial, permite implementarea graduală a preţurilor concurenţiale pentru fiecare tip de consumator, evitând "creşteri bruşte şi semnificative" ale preţurilor la consumatorii finali de energie electrică şi nu provoacă şocuri de creştere a preţurilor pe piaţa angro de electricitate.
În acelaşi timp, Guvernul arată că acest scenariu permite controlul procesului, fiind posibilă „oprirea, suspendarea, încetarea sau revenirea la o etapă anterioară" dacă efectele la consumatorul final indică "afectarea gravă a suportării valorii facturilor" sau sunt produse distorsiuni necontrolate pe piaţa angro de energie electrică.
Tariful social pentru consumatorii vulnerabili va fi eliminat încă de la începutul anului viitor pentru persoanele şi familiile care vor fi încadrate în prima tranşă de venit, în timp ce familiile din a doua tranşă de venit vor mai fi protejate doar un an, până în ianuarie 2014, prin acest tarif social.
Numărul consumatorilor vulnerabili este de aproximativ 1,15 milioane
În România sunt 8,36 milioane de consumatori casnici de electricitate şi gaze naturale, iar numărul consumatorilor vulnerabili este estimatla aproximativ 1,15 milioane, astfel că între 6,9 şi 7,2 milioane de consumatori ar urma să suporte majorările de preţ, potrivit mediafax.ro.
Categoriile de consumatori consideraţi vulnerabili şi modalităţile de protejare a acestora vor fi stabilite până la sfârşitul lunii aprilie. Totodată, furnizorii ar putea fi obligaţi să trateze cu prioritate reclamaţiile venite de la consumatorii vulnerabili, să le acorde asistenţă la interpretarea facturilor sau să le deconteze factura în numerar la domiciliu.
Calendarul de liberalizare a prețului
Potrivit calendarului de liberalizare, 10% din energia consumată de casnici la 1 iulie 2013 va proveni din piaţa liberă, urmând ca ponderea să crească la 20% la 1 ianuarie 2014, 30% la 1 iulie 2014, 40% la 1 ianuarie 2015, 50% la 1 iulie 2015, 60% la 1 ianuarie 2016, 70% la 1 iulie 2016, 80% la 1 ianuarie 2017, 90% la 1 iulie 2017.
La 1 ianuarie 2018, piaţa de energie va fi complet liberalizată, iar tarifele reglementate vor dispărea.

Pentru firme, piaţa se va liberaliza în proporţie de 15% la 1 septembrie 2012, 30% la 1 ianuarie 2013, 45% la 1 aprilie 2013, 65% la 1 iulie 2013, 85% la 1 septembrie 2013 şi 100% la 1 ianuarie 2014. Consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor primi ajutoare directe prin intermediul Ministerului Muncii.
Proiectul de lege mai prevede faptul că, Companiile Transelectrica şi Transgaz vor trece sub controlul altor ministere decât cel al Economiei, procedura fiind încă în analiza Guvernului, a anunţat, vineri, ministrul Economiei, Lucian Bode.
Totodată, legea prevede că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va fi condusă de un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu vor mai fi însă numiţi prin decizie a premierului, ci de către şeful statului, după nominalizări transmise de Guvern şi audierea în Parlament a persoanelor propuse.

„Vom avea vineri o şedinţă de guvern în care vom analiza Legea energiei electrice, în care va exista un capitol în care vom preciza data la care se va face liberalizarea preţurilor la energia electrică, 31 decembrie 2013 pentru consumatorii non-casnici şi 31 decembrie 2017 pentru cei casnici. Procentul de creştere nu este prevăzut în lege", anunța, miercuri, ministrul Economiei, Lucian Bode.

Cu o zi înainte, la Antena 3, premierul Mihai-Răzvan Ungureanu anunțase că i-a telefonat  şi preşedintelui PSD, Victor Ponta, pentru a discuta posibilitatea ca parlamentarii Opoziţiei să revină la lucrările Legislativului, în vederea dezbaterii priorităţilor legislative ale Executivului, inclusiv legislaţia privind energia.

"Mi se pare nu doar corect etic, mi se pare corect politic ca în dezbaterea legii care vizează pachetul 3-energie să fie prezentă şi Opoziţia şi Puterea", a declarat Ungureanu. (…) "Acum mă va ierta domnul preşedinte Ponta şi vă fac o confidenţă, chiar dacă nu am avut această înţelegere cu domnia sa, noi ne-am auzit la telefon şi în această după-amiază. A fost un telefon pe care am considerat că este normal să-l dau. (…) Este vorba de nevoia de a ne întâlni pentru a discuta priorităţile legislative esenţiale care ne aşteaptă pe perioada care urmează, între care, de exemplu, pachetul 3-energie, despre care i-am spus", a afirmat Ungureanu.
Drept răspuns, președintele PSD a anunțat că USL va veni la un dialog cu Putrea, dar că nu va susține pachetul pe energie. El a cerut, mai întâi, anularea contractelor "băieților deștepți" din energie.
De ce este important pachetul de legi pentru energie

România trebuie să adopte pachetul de legi pentru energie, care conţine directivele privind energia electrică şi gazele naturale şi este obligatoriu la nivelul Uniunii Europene, în condiţiile în care Comisia Europeană a trimis, pe 27 februarie, ţării noastre şi altor 7 state membre UE avize motivate (a doua etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar) pentru faptul că nu au informat Executivul UE cu privire la adoptarea măsurilor de transpunere a acestor directive.

Directivele, care fac parte din cadrul celui de-al treilea pachet legislativ, ar fi trebuit transpuse de către statele membre în legislaţia naţională până la data de 3 martie 2011, termenul fiind prelungit ulterior de Comisia Europeană până în toamna anului trecut.

Pachetul legislativ conţine două directive (pentru electricitate şi gaze naturale) şi trei regulamente (pentru transportul gazelor, pentru interconectarea sistemelor transfrontaliere de electricitate şi pentru înfiinţarea Agenţiei pentru Cooperarea Reglementatorilor din Energie).

Setul de acte normative a fost aprobat de Parlamentul European în vara anului 2009 şi a intrat în vigoare în acelaşi an, la 3 septembrie. Din acel moment, statele membre au avut la dispoziţie 18 luni pentru preluarea directivelor în propria legislaţie.
Calendarul liberalizării prețurilor
Tarifele reglementate la electricitate vor fi eliminate în şase etape pentru consumatorii industriali şi în zece etape pentru consumatorii casnici, Guvernul urmând însă să elimine începând cu anul viitor şi tariful social care protejează încă familiile sărace de facturi ridicate la energia electrică, potrivit unui document oficial.

Consumatorii casnici consideraţi vulnerabili odată cu liberalizarea tarifelor, care vor fi în situaţia de a nu-şi putea achita facturile, vor fi împărţiţi în trei categorii, raportat la veniturile familiei, iar tariful social va fi eliminat tot în trei trepte, în intervalul 2013-2015.

Astfel, ponderea din energia electrică furnizată consumatorilor casnici de pe piaţa concurenţială va creşte la 10% în iulie 2013, la 20% în ianuarie 2014, la 30% în iulie 2014, la 40% în ianuarie 2015, la 50% în iulie 2015, la 60% în ianuarie 2016, la 70% în iulie 2016, la 80% în ianuarie 2017, la 90% în iulie 2017 şi la 100% în decembrie 2017.

În cazul consumatorilor industriali, această pondere va creşte într-un ritm mai rapid, respectiv la 15% încă din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 şi la 100% din ianuarie 2014.

Tariful social pentru consumatorii vulnerabili va fi eliminat încă de la începutul anului viitor pentru persoanele şi familiile care vor fi încadrate în prima tranşă de venit, în timp ce familiile din a doua tranşă de venit vor mai fi protejate doar un an, până în ianuarie 2014, prin acest tarif social.

Procesul va fi încheiat în ianuarie 2015, când tariful social va fi eliminat şi pentru celelalte familii vulnerabile.Potrivit documentului, este posibilă "oprirea, suspendarea, încetarea sau revenirea la o etapă anterioară" dacă efectele la consumatorul final indică "afectarea gravă a suportării valorii facturilor" sau sunt produse distorsiuni necontrolate pe piaţa angro de energie electrică.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: