Guvernul amână listarea Fondului Proprietatea

Guvernul amână listarea Fondului Proprietatea

Deşi a trecut un an de când compania Franklin Templeton a fost selectată ca manager de fond, aceasta nu şi-a intrat în funcţie nici până astăzi.

Românii deposedaţi abuziv de regimul comunist şi care aşteaptă de ani întregi să-şi recupereze proprietăţile care nu pot fi retrocedate în natură sunt amânaţi din nou. Ei mai au de aşteptat cel puţin până la începutul anului viitor până când acţiunile Fondului Proprietatea (FP) vor fi listate pe Bursă.

Întârzierea este cauzată, de această dată, de Guvernul României care nu aprobă numirea Franklin Templeton în funcţia de manager al Fondului, susţin reprezentanţii companiei selectate să se ocupe cu administrarea FP.

David Smart, şeful diviziei de fonduri suverane a Franklin Templeton, a declarat, la finele săptămânii trecute că este puţin probabil ca listarea să mai aibă loc în 2010, având în vedere preocuparea autorităţilor române pentru a rezolva situaţia bugetară dificilă prin reducerea pensiilor şi a salariilor.

Blocajul, în curtea guvernului

În prezent, proiectul noului act constitutiv al Fondului se află pe masa executivului. La începutul acestei luni, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avizat înregistrarea FP ca alt organism de plasament colectiv (AOPC) de tip special.

Teoretic, odată cu această înregistrare pot fi demaraţi paşii necesari intrării pe Bursă a titlurilor FP. Practic însă, e nevoie de un administrator aprobat de guvern care să se ocupe de listare. Dacă nu-şi vor intra oficial în drepturi în următoarele trei săptămâni, cei de la Franklin Templeton sunt de părere că procesul se poate prelungi chiar până anul viitor.

„Sperăm să fim aprobaţi ca administratori ai Fondului Proprietatea până la sfârşitul lunii iunie. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, parlamentul va intra în vacanţă şi vorbim deja despre termene precum Crăciunul sau chiar anul viitor”, a declarat Mark Mobius, preşedintele executiv al Franklin Templeton Asset Management.

FP, promovat pe marile Burse ale lumii

Chiar dacă nu au fost numiţi încă oficial de autorităţi în funcţia de manager de fond, reprezentanţii companiei selectate acum un an şi-au început deja activitatea. Ei evaluează fiecare companie din portofoliul Fondului.

Şefii Franklin Templeton spun că au planuri mari cu FP: listarea pe Bursă prin ofertă publică iniţială care ar aduce o sumă estimată la jumătate de mi liard de dolari, precum şi promovarea Fondului ca o oportunitate de investiţie la Bursele din New York, Londra, Tokio sau Hong Kong. Asta nu înseamnă însă că Franklin nu este de acord cu repartizarea profitului.

Oficialii managerului selectat spun că vor distribui dividende în valoare de un miliard de lei din profiturile Fondului Proprietatea de anii trecuţi, statului urmând să-i revină astfel aproape 600 de milioane de lei.

ISTORIC

Promisiuni încălcate de nenumărate ori

Legi modificate, amânări, procese prelungite şi birocratizate. Fondul Proprietatea, găselniţa guvernului de acum patru ani şi jumătate pentru despăgubirea foştilor proprietari deposedaţi de vechiul regim care nu îşi pot primi înapoi proprietăţile în natură, nu a reuşit până în prezent să îşi justifice existenţa.

Fondul ar fi trebuit să fie listat pe Bursă, astfel încât persoanele care au optat pentru acţiuni la FP să le poată vinde pentru a-şi recupera prejudiciul. Aceasta nu s-a întâmplat însă nici până astăzi, în ciuda nenumăratelor termene de listare pe care şi le-au asumat persoanele care s-au perindat la conducerea societăţii.

Oamenii mai aveau şi opţiunea de a vinde titlurile FP pe piaţa nereglementată, însă la preţuri mult sub valoarea nominală de 1 leu/acţiune. Din cauza modului cum se desfăşoară acum tranzacţiile cu aceste titluri, acţionariatul Fondului nu este transparent, admit şi reprezentanţii Franklin Templeton. Ei spun că „aceasta este una din principalele probleme pe care le vom rezolva când vom prelua administrarea Fondului”.

Ne puteți urmări și pe Google News