Guvernul a aprobat noi criterii pe baza cărora se face încadrarea în gradele de invaliditate

Guvernul a aprobat noi criterii pe baza cărora se face încadrarea în gradele de invaliditate Persoane cu dizabilități. Sursa: Pixabay

Guvernul a aprobat, luni, printr-o hotărâre, noi criterii şi norme de diagnostic clinic, funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate, care să le înlocuiască pe cele stabilite prin HG nr. 155/2011.

Potrivit unui comunicat al Executivului, pe baza noilor norme şi criterii medicale se urmăreşte să se realizeze o evaluare complexă, obiectivă şi actualizată a stării de sănătate a persoanei, cu proceduri de diagnostic recomandate de ghidurile de practică medicală naţionale şi internaţionale, fiind avizate şi de Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, precizează sursa citată, acestea au fost elaborate astfel încât să corespundă recomandărilor Clasificării Internaţionale a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii, OMS - 2007 de a se utiliza, în mod complementar, ambele ramuri ale clasificărilor internaţionale OMS (CIM - Clasificarea Internaţională a Maladiilor - CIM 10 şi CIF) şi se bazează pe definiţii, scale şi metode de diagnostic standardizate, aplicate la nivel internaţional.

"Pe baza noilor criterii, în evaluarea pacientului se urmăreşte eliminarea subiectivităţii si reducerea baremelor medicale impuse, ceea ce conduce la un plus de viziune medicală, manifestată printr-o mai mare libertate a judecăţii medicale şi printr-o evaluare orientată pe persoană şi pe afecţiunile prezentate de aceasta", se arată în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News