Guvernator american, destituit de Senat pentru corupţie

Guvernator american, destituit de Senat pentru corupţie

Rod Blagojevich, guvernatorul statului Illinois, a fost destituit ieri de Senatul statului în unanimitate de voturi, anunţă AP.

Blagojevich, acuzat că a încercat să vândă locul vacant lăsat de Barack Obama în Senat, după alegerea sa ca preşedinte, devine primul guvernator al Statelor Unite care a fost destituit prin procedura de impeachment în ultimii 20 de ani.

După un proces de patru zile, Senatul statului Illinois a votat în unanimitate pentru destituire, găsindu-l vinovat de abuz de putere.

Proba împotriva senatorului: înregistrări audio făcute de FBI

Ne puteți urmări și pe Google News

„A picat testul de caracter. Este sub demnitatea statului Illinois. El nu mai este demn de a fi guvernatorul nostru”, a spus senatorul Matt Murphy.

Principala probă împotriva guvernatorului a fost o serie de înregistrări audio făcute de FBI care dovedeau că el voia să obţină profit de urma nominalizării unui succesor al lui Obama.

Blagojevich şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia şi a spus că va continua să lupte pentru a-şi spăla imaginea. “Daţi-mi o şansă pentru a vă arăta că nu v-am dezamăgit", a adăugat el.

Senatorul a fost arestat în urmă cu opt săptămâni în acest caz şi a fost ulterior eliberat pe cauţiune.