Evenimentul Zilei > International > Gruparea Stat Islamic a difuzat un videoclip cu un ostatic la Kobane
Gruparea Stat Islamic a difuzat un videoclip cu un ostatic la Kobane

Gruparea Stat Islamic a difuzat un videoclip cu un ostatic la Kobane

Organizaţia Statul Islamic a difuzat luni un videoclip ce îl arată pe ostaticul britanic, fotojurnalistul John Cantlie, aparent la Kobane şi care vrea să demonstreze că gruparea este încă activă în acest oraş sirian disputat, notează AFP.

Jurnalistul de 43 de ani apare într-un oraş în ruină vorbind în faţa camerei şi susţinând că "mujahedinii" nu s-au retras.

Niciun element nu arată când a fost filmat videoclipul, dar Cantlie se referă la informaţii ale canalului britanic BBC difuzate la 17 octombrie şi afirmaţii făcute de purtătorul de cuvânt al Pentagonului pe 16.

Videoclipul prezintă un şir de silozuri de cereale peste care flutură steagul Turciei, care corespund cu imaginile regiunii situate chiar peste frontieră.

Se văd de asemenea imagini aeriene alături de un banner ce afirmă că ele au fost luate de o "dronă a armatei SI", arătând străzi în ruină la Kobane, al căror plan corespunde hărţilor prin satelit ale oraşului înainte de conflict.

Ostaticul britanic, care s-a exprimat deja în alte videoclipuri ale grupării SI, neagă informaţiile potrivit cărora jihadiştii ar fi fost forţaţi să-şi abandoneze ofensiva împotriva oraşului kurd, declarând că aceşti combatanţi ultraradicali controlează în continuare cartiere din est şi sud.

Din 17 octombrie, luptele au continuat în şi în jurul Kobane, apărat de luptătorii kurzi sprijiniţi de loviturile aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de Washington.

Responsabili americani au declarat că loviturile au "încetinit înaintarea" SI, dar că situaţia rămâne fluidă.

John Cantlie a fost răpit în Siria în noiembrie 2012 în timp ce relata despre războiul civil. Jihadiştii au executat patru ostatici – doi americani şi doi britanici. El a apărut deja într-o serie de videoclipuri de propagandă ale SI, în mod evident pentru a contracara acoperirea conflictului de către mass-media occidentale.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: