Gruparea lui Ilan Șor, finanțată masiv de Kremlin. Scopul, legat de destabilizarea Republicii Moldova

Gruparea lui Ilan Șor, finanțată masiv de Kremlin. Scopul, legat de destabilizarea Republicii Moldova Sursa foto: Captură video

Tot ce ține de gruparea lui Ilan Șor, fugarul rusofil, care orchestrează diversiuni în Republica Moldova, pe diferite căi, este finanțat de Rusia.

Ordinele sunt precise, misiunea e asumată de toți oamenii condamnatului, iar la mijloc ar fi vorba de aproximativ 2 milioane de dolari lunar.

Viorel Cernăuțeanu, șeful IGP, a acuzat, vineri, că o parte din bani ar fi investiți pentru datoriile care s-ar fi format inclusiv pentru alegerile din toamnă și proteste.

Banii cu care Moscova finanțează gruparea lui Ilan Șor

În Basarabia, finanțarea ajunge pe diferite căi, inclusiv prin intermediul „cărăușilor”. Pentru „munca” lor, aceștia ar fi remunerați financiar. Sumele, a spus șeful de la IGP, variază între 150 și 200 de dolari pentru fiecare persoană.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În afară de recompensa aceasta, cheltuielile de fiecare persoană, dacă vorbim de avion, cazare, estimativ este de 1300-1500 dolari. Dacă vorbim de un calcul pe care îl avem, reieșind dint toate cheltuielile pe care le au pe parcursul activității organizației criminale, estimativ pe lună minimum 2 milioane de dolari sunt cheltuiți în interesul acestei organizații criminale”, a afirmat oficialul.

„Noi vorbim de milioane de dolari, nu de mii sau de sute, care sunt investiși de către o organizație criminală. Și acum ne punem întrebarea: unde sunt aceste activități economice care produc așa sume de bani, dacă nu vin cumva pe alte căi și din interesul altor persoane cointeresate de a compromite lucrurile aici, la Chișinău? Organizația Șor este o unealtă utilizată în cel mai mizerabil mod, cu disperare de a se realiza anumite scopuri cu interese mult mai mari din capitala Federației Ruse”, a mai explicat șeful Inspectoratului General al Poliției din Moldova.

Mai multe persoane folosite de Șor în calitate de „cărăuși” colaborează în acest moment cu oamenii legii. Șeful IGP a precizat că, prin cererea procurorilor, acestora le-ar putea fi stabilit statutul de învinuit. Celelalte persoane care refuză să colaboreze sau care încearcă în continuare să protejeze interesele „grupării criminale”.

sursa: voceabasarabiei.md.