Evenimentul Zilei > Actualitate > GROPI comune pentru femeile „prea bătrâne” pentru a fi SCLAVELE sexuale ale ISIS
GROPI comune pentru femeile „prea bătrâne” pentru a fi SCLAVELE sexuale ale ISIS

GROPI comune pentru femeile „prea bătrâne” pentru a fi SCLAVELE sexuale ale ISIS

În timp ce întreaga lume se roagă pentru Paris, la circa 5.000 de km spre este, o altă atrocitate are loc, nenedescoperită, în Irak: două gropi comune care conțin trupurile unor femei yazidite mai în vârstă.

În deșertul Sinjar din nord-vestul Irakului, imaginea descrisă de  jurnalista Sophy Ridge de la Telegraph este sinistră. Pe jos zac un baston, o foarfecă, cheile de casă și un pantof. Bancnote flutură în aer. Dar dacă te uiți mai aproape, scena este și mai dură: smochuri de păr și fragmente de oase ies, grotesc, de sub pământ. Se estimează că circa 80 de gemei sunt îngropate în această groapă comună, toate cu vârsta între 40 și 80 de ani. Corpurile sunt ale unor femei yazidite, ucise de „măcelarii” Statului Islamic.
 
Săptămâna trecută, forțele kurde, susținute de campania aeriană a britanicilor și americanilor, au eliberat orașul Sinjar de sub controlul militanților Statului Islamic, împreună cu alte 28 de sate.

Au fost descoperite două morminte: în primul erau trupurile unor femei mai în vârstă și a fost găsit la vest de centrul orașului, lângă Institutul Tehnic din Sinjar. Al doilea era 15 km mai la ves și se pare că ar cuprinde cadavrele unor bărbați, femei și copii. Este înconjurat de explozibili și din acxastă cauză accesul este imposibil.

Echipa guvernului kurd va analiza cadavrele, pentru a descoperi exact ce s-a petrecut acolo. Până atunci însă se pot face presupuneri. În ultimul an, forțele Statul islamic au răpit mii de femei tinere yazidite, pentru a le folosi ca sclave sexuale. Acum știm ce s-a întâmplat cu cele care nu erau „suficient de atractive” pentru ei.

Președintele francez Francois Hollande a numit atrocvitățile din Paris „un act de război” comis de ISIS. Dar pentru yazidiții persecutați în Irak, nu este doar un război, ci are toate semnele unui genocid. Masacrul yazidiților nu poate fi ignorat, dacă se înțelege natura reală a dușmanului invocat de Hollande, precizează sursa citată.

Yazidiții sunt o sectă religioasă, a cărei credințe curpinde părți din religiile antice d