Gripa aviară reînvie pandemia

Gripa aviară reînvie pandemia

SĂNĂTATE PUBLICĂ. Cazurile de gripă aviară la păsările din Letea relansează discuţia despre virusul aviar şi cel pandemic.

Cazurile de gripă aviară înalt patogenă depistate în Delta Dunării, primele din ultimul an în Uniunea Europeană, pune din nou autorităţile în alertă. Ultimul caz de gripă aviară, confirmat în luna martie 2009, fusese depistat la nişte raţe sălbatice din Germania.

Gradul maxim de alertă pandemică se menţine

Temerea cea mai mare este că virusul aviar s-ar putea combina cu cel pandemic. Acesta din urmă nu a dispărut încă de tot, chiar dacă România este în faza postpandemică a virusului A/H1N1. Combinarea celor două virusuri ar putea genera unul cu o mortalitate mult mai ridicată.   „Zona Letea este atent monitorizată medical din punct de vedere al virozelor respiratorii. Suntem în continuare în stare de alertă de gradul şase (n.r. - maximă) privind virozele respiratorii. Se recoltează probe care sunt analizate în laborator. Deocamdată, în zona Letea nu se administrează vaccin antigripal şi nici nu trebuie să administrăm medicamente antivirale”, ne-a declarat epidemiologul Geza Molnar, consilierul ministrului sănătăţii pe probleme de sănătate publică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele colectate în ultimele trei săptămâni din zonă arată că nu au fost semnalate cazuri de viroze respiratorii de niciun tip, susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Totuşi, ieri s-a anunţat că şapte persoane din gospodăriile din Letea, unde este focar de gripă aviară, sunt monitorizate de medici.

47 de păsări sacrificate, vânatul interzis

Virusul înalt patogen a fost despiat la două găini din două gospodării alăturate, în localitatea Letea, judeţul Tulcea.

„Toate păsările din gospodăriile respective au fost ucise şi distruse şi au fost aplicate măsurile de dezinfecţie”, potrivit reprezentanţilor Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare.

Mai exact, au fost sacrificate 47 de păsări din cele două gospodări alăturate, iar în zonă s-au in stituit filtre, a declarat prefectul judeţului, Vasile Gudu. În plus, a fost interzisă ieşirea la vânătoare.