Evenimentul Zilei > Actualitate > Se anunță GREVĂ GENERALĂ și PROTESTE MASIVE. Angajații din sistemul de sănătate sun ÎMPOTRIVA noii Legi a salarizării
Se anunță GREVĂ GENERALĂ și PROTESTE MASIVE. Angajații din sistemul de sănătate sun ÎMPOTRIVA noii Legi a salarizării

Se anunță GREVĂ GENERALĂ și PROTESTE MASIVE. Angajații din sistemul de sănătate sun ÎMPOTRIVA noii Legi a salarizării

Vești proaste pentru guvernanți. Se anunță un protest în masă a sindicatelor din sănătate, din cauza nemulțumirii produse de plafonarea sporurilor, care a dus la scăderea veniturilor în sistem.

Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a stabilit joi programul de proteste, ce va demara cu un miting în Capitală în data de 26 aprilie, urmat de o grevă de avertisment pe 7 mai şi de grevă generală pe 18 mai, a declarat, pentru AGERPRES, prim-vicepreşedintele federaţiei, Iulian Pope.

 

Deși au existat negocieri prealabile cu reprezentanții guvernamentali, soluțiile propuse de ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, și de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu au fost suficiente pentru a calma spiritele celor din sistemul de sănătate, nemulțumiți de modificările aduse la Legea salarizării.

La 13 aprilie, Federația Sanitas transmitea, printr-un comunicat de presă, că au avut discuții cu decidenții de la Ministerul Muncii și, respectiv, Ministerul Sănătății, în urma cărora urmau să se adopte „soluții tranzitorii pentru ca angajații din sănătate și asistență socială să nu suporte pierderi salariale”.

„Soluția pe termen scurt presupune acordarea unor stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară, care să acopere eventualele pierderi, conform prevederilor art. 193, alin (6) din Legea 95/2006 (în cazul instituțiilor sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății), respectiv conform art. 199, alin. (2) din Legea 95/2006 (în cazul instituțiilor aflate în subordinea autorităților publice locale).

În paralel, reprezentanții guvernamentali au promis rediscutarea noii legislații privind salarizarea. Se urmărește eliminarea situațiilor generate de obligativitatea încadrării în procentul de 30% pe ordonator principal de credite, care a condus la situații paradoxale, în care sporurile acordate angajaților din spitalele de importanță națională sau cele cu largă adresabilitate sunt mai mici decât în spitalele de mici dimensiuni”, transmitea federația sindicală, în urmă cu aproape o săptămână.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.