Grevă generală în Belgia, în ziua summitului UE

Grevă generală în Belgia, în ziua summitului UE

Cele trei mari sindicate belgiene au anunţat, azi, că vor organiza o grevă generală în 30 ianuarie, protestând faţă de politica de austeritate a guvernului şi a Uniunii Europene, relatează AFP. Protestul va avea loc în aceeaşi zi în care la Bruxelles va avea loc un summit al UE.

"O zi de grevă generală în 30 ianuarie se dovedeşte necesară pentru a convinge guvernul şi angajatorii să ţină cont de realitatea socială a muncitorilor şi a beneficiarilor de alocaţii sociale", afirmă, într-un comunicat, sindicatul socialist FGTB, cel creştin CSC şi cel liberal CGSLB, care depuseseră anterior un preaviz de grevă generală. "În urma politicii europene de austeritate şi a creşterii economice dezamăgitoare, frontul comun sindical se teme că în Belgia noi măsuri de austeritate (...) vor veni să se adauge celor deja decise de guvern", susţin sindicatele.

O grevă a serviciilor publice a paralizat Belgia în 22 decembrie, când niciun tren nu a circulat pe teritoriul ţării. Protestul din 30 ianuarie urmează să afecteze atât sectorul public, cât şi cel privat.

Greva ar putea schimba data desfăţurării summitului european, oficialii declarând că se ia în considerare o astfel de posibilitate. Guvernul belgian încearcă săreducă deficitul bugetar sub 3% din PIB în 2012, pentru a îndeplini cerinţele UE şi pentru a aduce încrederea investitorilor în stabilitatea financiară a ţării. Oficialii doresc să ridice vârsta de pensionare şi să economisească aproape 13 milioane de euro la buget. Sindicatele au anunţat că negocierile cu noul guvern, numit acum o lună, s-au desfăşurat foarte lent şi nu au avut rezultatele scontate.

Ne puteți urmări și pe Google News