La scurt timp după eliberare, Bivolaru a părăsit teritoriul României şi s-a refugiat în Suedia, potrivit cancan.ro

Imediat după ce c-a aflat de acest lucru, procurorii DIICOT au solicitat arestarea lui Bivolaru, acesta fiind acuzat, într-un nou dosar,  de trafic de persoane.

„Ulterior liberării condiționate din pedeapsa la care a fost condamnat, inculpatul a dispărut sau se ascunde în prezent, sustrăgându-se, din punctul său de vedere, în mod evident de la judecarea cauzei. Apreciază că inculpatul se sustrage întrucât nu a comunicat adresa la care se află, nu a comunicat instanței vreun motiv care l-ar împiedica să se prezinte la judecarea cauzei de care, fără îndoială, are cunoștință.

Dacă aceasta nu înseamnă sustragere de la judecarea cauzei, nu știe atunci când ar mai putea solicita și instanța să dispună chiar și teoretic arestarea preventivă a unei persoane pe motiv că se sustrage de la judecarea cauzei. Este o persoană despre nu se știe absolut nimic, unde se află, de ce nu vine la judecată, care nu oferă niciun fel de relații cu privire la aceste aspecte”, au notat procurorii. 

Numai că, magistraţii au considerat că Bivolaru a părăsit legal România, respingând solicitarea procurorilor DIICOT

 „Lăsând la o parte că este legal reprezentat, lăsând la o parte că și-a manifestat voința și în fața instanței de control judiciar și în fața primei instanțe în sensul de a da o declarație la momentul pe care îl va considera oportun în a-și exercita acest drept, acesta a părăsit legal teritoriul României, acesta a comunicat încă din cursul primului ciclu procesual o adresă legală la care poate fi citat în Suedia, unde oricând poate fi citat în scopul arătat de instanță când aceasta va considera necesar”, a arătat avocatul liderului MISA, conform motivării.

Mai mult, apărătorul lui Bivolaru a precizat, atunci, că acesta este rezident în Suedia, el având statut de refugiat, “ce nu a fost revocat, aspect ce rezultă din dosarul de arestare, i s-a dat dreptul de rezidență și de muncă, deci nu este o adresă fictivă, există și poate fi folosită oricând”.

“Măsura arestării poate fi luată numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit o infracțiune și dacă inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la judecată, ori a făcut pregătiri de orice natură pentru astfel de acte.

În cauză, inculpatul, după liberarea condiționată din Penitenciarul Bistrița a părăsit în mod legal teritoriul României, depunând însă anterior la dosar un înscris prin care a solicitat judecarea în lipsă, reprezentat fiind de către apărătorul ales”, au stabilit magistrații, care au respins propunerea formulată de procurori.

Pe durata procesului, apărătorul lui Gregorian Bivolaru a mai precizat că faptele pentru care Gregorian Bivolaru este acuzat s-ar fi prescris în 2019. În replică, procurorii au arătat că infracțiunile ar urma să fie șterse cinci ani mai târziu.