Tsipras a prezentat în Parlament proiectul de buget împreună cu programul politic pe patru ani al noului său govern.  Astfel, economia va rămâne în recesiune anul viitor, în scădere cu 1,3%, după o contracție de 2,3% în 2015, iar în 2017 va fi o creştere, relatează Agerpres.

Guvern de stânga al lui Tsipras a fost reales pe 20 septembrie după o schimbare radicală de atitudine fiind de acord cu ajutorul de 86 miliarde de euro (96,1 miliarde dolari) primit în schimbul unor reduceri de cheltuieli, creșteri de impozite și reforme economice sub supraveghere strictă externă.

Miniștrii de finanțe din zona euro au fost de acord să discute o restructurare limitată a datoriilor, în cazul în care Grecia va realiza reformele necesare, însă nu o ștergere a acestora.

Tsipras a mai declarat că va face tot posibilul în acest sens.

"Vom propune o extindere a împrumuturilor scadente, o reducere a ratelor dobânzilor și o conversie la dobândă fixă", a spus el.

De asemenea, prim-ministrul a afirmat că obiectivul guvernului este să restabilească accesul pe piața de capital în termen de 20 de luni până în prima jumătate a anului 2017 și că el se așteaptă la revenirea creșterii economice de la mijlocul anului viitor.

Partidul lui Tsipras SYRIZA și partenerul său mai mic de coaliție Grecii Independenți controlează 155 de locuri în legislativul de 300.

Partidul a fost reales în alegerile anticipate de luna trecută, cerute de liderul partidului pentru a-și reînnoi mandatul după semnarea acordului de salvare de 86 miliarde de euro.

Dezbaterea din parlamentul grec asupra programului noului guvern ar trebui să dureze trei zile, urmată de un vot de încredere miercuri.