Evenimentul Zilei > Actualitate > Gorjenii suparati te trimit la Grigut
Gorjenii suparati te trimit la Grigut

Gorjenii suparati te trimit la Grigut

Oamenii din Targu-Jiu il pomenesc pe neurologul Grigore Serbanescu atunci cand se cearta.

Cuvantul Grigut inseamna in limbajul comun, specific locuitorilor din judetului Gorj, „spitalul de nebuni” sau „casa cu nebuni”. De multe ori se intampla ca o persoana sa foloseasca acest cuvant intr-un conflict, trimitandu-l pe adversar la Grigut. Grigut este, de fapt, medicul neurolog Grigore Serbanescu, iar cuvantul cunoscut de toti gorjenii este un diminutiv al numelui sau.

Medicul neurolog Grigore Serbanescu, doctor in stiinte medicale, a fost timp de peste trei decenii seful Sectiei de Neurologie din cadrul Spitalului Judetean. Poate si din cauza ca Grigore Serbanescu s-a identificat cu sectia pe care a infiintat-o si a condus-o atat de mult timp, s-a incetatenit si acceptiunea cu privire la diminutivul numelui sau.

Medicul Grigore Serbanescu are 78 de ani si traieste intr-o casa din municipiul Targu-Jiu, unde are si un cabinet particular de neurologie. Este mic de statura, dar foarte sprinten si plin de viata. Grigore Serbanescu, sau Grigut cum este cunoscut de toata lumea, zambeste atunci cand este intrebat de sensurile care au ajuns sa fie atribuite numelui sau.

Ne spune ca, intr-un fel, este mandru: „Sa va spun sincer, eu sunt mandru atunci cand merg pe strada si imi aud numele rostit de foarte multe ori. Este un semn ca lumea nu m-a uitat. Numele meu este pomenit mereu, mai ales de oamenii care se cearta. Cand aud, zambesc si trec mai departe”, ne-a spus medicul Grigore Serbanescu.

El este intr-o forma fizica deosebita. Ii place mult miscarea si sportul, merge des pe bicicleta si joaca fotbal de doua ori pe saptamana. „Suntem 16 prieteni care, de doua ori pe saptamana, ne intalnim si jucam fotbal. Inca mai pot sa joc chiar un meci intreg. Miscarea este deosebit de benefica organismului”, ne spune Grigut.

Il premia pe Piturca pentru fiecare gol

Grigut mai are o mare pasiune: fotbalul. A jucat fotbal, dar a ales pana la urma medicina. Acesta a fost mai multi ani presedintele clubului de fotbal si a ajutat financiar echipa. In perioada aceea, la Pandurii juca actualul selectioner al echipei nationale, Victor Piturca. Ca sa-l stimuleze, Grigut ii oferea lui Piti cate o mie de lei pentru fiecare gol marcat.

„Imi e jena sa spun ce suma ii dadeam lui Piturca. Era un jucator valoros si trebuia stimulat. Am sprijinit financiar echipa. Atunci, fotbalul se juca mai mult de placere, iar fotbalistii nu erau niste oameni bogati. Erau timpuri mai grele pentru club. Am ramas mereu legat sufleteste pe Pandurii.”

Personaj controversat

In perioada regimului comunist, Grigore Serbanescu era cunoscut ca un om bogat, cu relatii la nivel inalt. Locuieste intr-o casa mare in centrul municipiului Targu-Jiu. El a fost printre primii oameni din Gorj care si-au construit o piscina. Atunci, faima de om instarit a crescut si mai mult.

Grigore Serbanescu mai detine un teren agricol in localitatea Danesti si o livada de cateva hectare, o crama si o ferma zootehnica in localitatea Schela, de care se ocupa in ciuda varstei pe care o are. „Am fost un om ponderat. Nu am fumat si nu am baut. Eu nu stiu cum e sa fii beat, ca nu am fost niciodata. Am avut doua „ilicite”, dar nu s-a gasit nicio neregula.”

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News