Golăniile l-au scos pe Adi Mutu din circuitul naţionalei

Golăniile l-au scos pe Adi Mutu din circuitul naţionalei

După meciul cu San Marino, selecţionerul Victor Piţurcă a luat decizia pe care a fost tentat s-o ia şi Lucescu jr.: l-a azvârlit pe cel mai talentat fotbalist al "generaţiei de tinichea".

Echipa naţională de fotbal a României trebuie să-i mulţumească Argentinei pentru că n-a venit la Bucureşti, ferindu-ne astfel de o ruşine fără margini la atât de aşteptata inaugurare a stadionului "Naţional Arena". Chiar dacă nu l-au avut în faţă pe Messi, ci pe necunoscuţii Simoncini şi Selva, tricolorii s-a impus chinuit, miercuri seară, în deplasare, cu San Marino, scor 1-0.

Fără "consumatorii de serviciu" Mutu şi Tamaş, ospătarii din San Marino au fost cât pe ce să-i bage sub masă pe tricolorii lui Victor Piţurcă. Peste 70 de minute, cea mai slabă naţională din lume a fost egala României. A fost nevoie de un gol al lui Ovidiu Herea (72) venit din nimic pentru ca prima reprezentativă să nu bifeze cea mai mare ruşine din istorie.

Ce glumă: Bănel, egalul lui Dobrin şi Adi Ilie!

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest meci de "neuitat", căpitan a fost Bănel Nicoliţă. O dovadă în plus că naţionala nu este nimic altceva decât oglinda perfectă a unui fotbal în derivă. "Mă bucur că am fost căpitan şi că oamenii îmi apreciază munca. Sunt fericit că am purtat-o la o victorie. Orice jucător visează să ajungă căpitan la naţională, rămâne o zi specială pentru mine", a spus Bănel, al 90-lea internaţional care a avut onoarea să poarte banderola naţionalei, deşi pe la selecţionata tricoloră au trecut sute de fotbalişti.

Nicoliţă este de-acum egalul legendarilor Nicolae Dobrin şi Adrian Ilie, care n-au apucat să poarte banderola decât o singură dată. Mai mult, Bănel a depăşit o altă figură marcantă a fotbalului românesc, Ion Oblemenco (de patru ori golgheterul campionatului intern), care nici n-a apucat vreun meci în tricoul primei reprezentative!

Piţurcă: "Sunt mulţumit"

Bucuria deşănţată a rapidistului Herea de după reuşita contra amatorilor din San Marino a oferit măsura perfectă a căderii naţionalei României. Singura legătură dintre generaţiile glorioase din trecut şi actualii epigoni cu pretenţii de fotbalişti este echipamentul galben. Victor Piţurcă şi-a început al treilea mandat la cârma tricolorilor cu, probabil, cel mai ruşinos succes din cariera lui de tehnician. Tricolorii n-au nicio scuză pentru prestaţia jalnică de la Serravalle. Selecţionerul a uimit prin discursul oferit după această reprezentaţie degradantă.

"Am ratat mult. Sunt mulţumit de joc! Am avut foarte multe probleme cu accidentările, acesta fiind un mare dezavantaj pentru mine. Va fi important să vedem cum ne descurcăm în meciurile importante. Perspectivele sunt bune, chiar dacă am bătut doar cu 1-0 astăzi (n.r. - miercuri)", a spus Piţurcă, dar nimeni n-a înţeles de unde provine acest optimism.

"Credeam că nea Piţi o să fie mai relaxat"

În ultimii ani, la prima reprezentativă scandalurile sunt mai dese decât victoriile. În deplasarea din San Marino, Adi Mutu şi Gabi Tamaş, jucători recunoscuţi pentru apetenţa pentru experienţe bahice, au comis-o din nou şi au fost daţi afară definitiv de la echipa naţională. Cel puţin aşa susţine selecţionerul Victor Piţurcă.

"Au părăsit cantonamentul luni seară. Nu ştiu ce au făcut cât au fost plecaţi, dacă au băut sau nu, dar nu au respectat programul echipei naţionale! Mutu şi Tamaş nu vor mai fi convocaţi la naţională. Regulile mele sunt stricte. Îmi pare rău că pierdem doi jucători valoroşi, dar viitorul naţionalei nu se poate forma cu elemente de genul ăsta. Naţionala nu stă într-un jucător sau doi. Mutu şi Tamaş n-au înţeles mesajul meu. Nu-i voi mai convoca niciodată, chiar dacă naţionala va fi în criză. Nu am nevoie de salvatori", a spus Victor Piţurcă, după meciul de la Serravalle.

Dincolo de faptul că şi-a mai adăugat o pată pe imaginea şi aşa afectată de antecedente, Mutu s-a făcut de râs şi cu declaraţie tragi-comică. "Cine mă cunoaşte, ştie cât beau eu! Nu s-a pus problema să consumăm alcool, nici eu, nici Gabi n-am băut nimic. A fost vorba de o întârziere, iar lui nu-i convine să nu-i respectăm programul şi are dreptate. Ne-am gândit că, fiind un meci foarte uşor, o să fie mai relaxat, dar am greşit. Nu ne-am gândit că suntem primii doi căpitani", a spus Mutu, dând impresia să este uimit de faptul că i s-a impus un program! "Nu s-a pus problema să consumăm alcool. Ne-am gândit că, fiind un meci uşor, nea Piţi o să fie mai relaxat, dar am greşit. Nu ne-am gândit că suntem primii doi căpitani.“ ADRIAN MUTU, jucător exclus din echipa naţională 32 goluri a marcat Adi Mutu pentru naţională, cu trei mai puţine decât Gică Hagi, golgheterul all-time al primei reprezentative. „Regele” păstrează recordul

CRITICI

Dănuţ Lupu: "Adi Mutu nu e Dumnezeu, să îşi permită orice"

Fostul internaţional Dănuţ Lupu, unul dintre oamenii din fotbal care vorbesc pe şleau, condamnă atitudinea neprofesionistă a lui Adrian Mutu. Lupu este de părere că echipa naţională nu are nevoie de "Briliant", chiar dacă acesta a fost decisiv în multe meciuri jucate de "tricolori".

"Vor începe presiunile"

"Este jenant episodul petrecut înaintea partidei cu San Marino. Mutu nu ştie ce vrea de la viaţă şi de la fotbal. Credeţi că îşi dorea să bată recordul de goluri al lui Gheorghe Hagi? A demonstrat că nu voia. Mutu nu este Dumnezeu, ca să îşi permită orice. Întrebarea este dacă echipa naţională are nevoie un astfel de jucător. Mutu nu face aşa ceva în Italia, pentru că nu îşi permite, şi vine la naţională cu astfel de practici", ne-a declarat Lupu. El a salutat decizia selecţionerului Victor Piţurcă de a renunţa la Adrian Mutu şi la Gabi Tamaş.

"Normal că Piţurcă nu acceptă aşa ceva. Sunt curios să văd dacă îşi va menţine hotărârea asta. Vor începe presiunile asupra selecţionerului, din diverse părţi. Şi cu Răzvan Lucescu a fost la fel", a mai spus Lupu. Lupu nu a rezistat să vadă evoluţia de miercuri a tricolorilor decât 10 minute. "Ce era de văzut? Am schimbat canalul şi mam uitat la Ungaria-Islanda (n.r. - scor 4-0). Vă spun, nu numai că ratăm calificarea la Euro 2012, dar nu vom merge nici la Mondialul din 2014. Nu avem cu cine. Valoarea jucătorilor este scăzută. Nu avem oameni la naţională care să practice fotbalul din plăcere. La mijloc suntem slabi rău de tot. Noi nu avem motorul unei echipe, adică linia mediană. Stăm rău de tot", a conchis fostul fotbalist.

"Nu mai am consideraţie pentru Mutu şi Tamaş"

Fost selecţioner al României, Anghel Iordănescu, este şi el deranjat de ultima ieşire în decor a cuplului Adi Mutu - Gabi Tamaş. "Nu mă aşteptam să se întâmple aşa ceva. Nu mai am niciun pic de consideraţie pentru Mutu şi Tamaş", a spus "Generalul". Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul echipei FCM Târgu- Mureş, merge şi el pe mâna lui Piţurcă: "Sunt convins că selecţionerul ştie cum să gestioneze situaţia. Nu e normal să nu respecţi disciplina impusă la lot", a comentat "Moţul". "Vor începe presiunile asupra selecţionerului." DĂNUŢ LUPU, fost internaţional "Nu mai am niciun pic de consideraţie pentru Mutu şi Tamaş, pentru ce au făcut."" ANGHEL IORDĂNESCU, fost selecţioner

INTERESE

Antrenorul trebuie să facă faţă asaltului celor care cer clemenţă pentru rebeli

Selecţionerul Victor Piţurcă a ameninţat că va fi intransigent cu jucătorii care vor călca pe bec şi, cum i s-a oferit ocazia, a pus piciorul în prag, anunţându-i pe Mutu şi Tamaş că-şi pot lua adio de la tricoul naţionalei.

În precedentul mandat, Piţi a mai avut un caz asemănător şi, până la urmă, s-a lăsat înduplecat. În 2005, Mirel Rădoi a părăsit cantonamentul tricolorilor înaintea unui meci cu Olanda fără să anunţe pe nimeni. Stelistul s-a văitat că era accidentat, dar Pompiliu Popescu, medicul tricolorilor, nu-şi dăduse acordul pentru ca fotbalistul să plece. A urmat un scandal-monstru. Piţi a spus răspicat că nu mai vrea să audă de Rădoi, dar a cedat după ce tot mai multe voci l-au cerut pe "Finu’" înapoi la echipă. Selecţionerul nu s-a lăsat uşor, ci i-a cerut în prealabil lui Rădoi să-şi prezinte scuze public pentru ieşirea în decor. Rădoi a revenit în 2006 la prima reprezentativă după ce şi-a cerut iertare.

Gheară îl instigă pe Marica să nu mai vină la naţională

Presiunea pentru reprimirea celor doi a început deja. Nicu Gheară, naşul de cununie al "Briliantului", a spus că petrecăreţii au fost provocaţi să greşească şi apoi urmăriţi să fie executaţi. Ieri, fostul modest fotbalist al Rapidului a încercat o lovitură colaterală, îndemnându-l şi pe Marica, atacantul care se învârte în anturajul contro ver satului om de afaceri, sănumairăspundălaconvocări.

"Marica e prost dacă mai vine la echipa naţională! Când a fost suspendat de Stuttgart dădea goluri şi acum, când are echipă, nu mai e convocat", a spus Gheară la GSP TV.

Dragomir a descoperit o "poartă deschisă"

Mircea Sandu, preşedintele FRF, nu s-a lăsat angrenat în jocul lui Gheară, care-i este apropiat, dar nici n-a declarat ferm că aprobă decizia selecţionerului.

"Piţurcă, în momentul în care a semnat contractul, a căpătat puteri depline pentru reformarea echipei naţionale în toate direcţiile, de la disciplină până la tehnico-tactic. El răspunde tot, de la disciplină până la rezultate", a spus, sec, Sandu.

"Naşul" n-a mai fost la fel de vehement ca în trecut, când a reclamat faptul că "Mutu nu se face băiat cuminte la 32 de ani".

Dumitru Dragomir, unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Piţurcă, a adoptat o poziţie împăciuitoare. "Piţurcă a făcut bine că a lăsat o poartă deschisă. Dacă ai o fată şi vine dimineaţa acasă, ce faci, o dai afară? O ierţi până la urmă. Şi alţi mari fotbalişti au băut. Mutu şi Tamaş au greşit. Pentru asta trebuie pedepsiţi. Eu i-am luat apărarea lui Mutu toată viaţa. Dar ar trebui să-şi mai vadă şi de treaba lui, pentru că a ajuns la o vârstă la care nu ar mai trebui să facă d’astea", a spus "Corleone", deşi nimeni n-a descoperit în discursul lui Piţurcă "poarta deschisă" pe care a invocat-o şeful LPF.

Ioan Becali s-a umplut iarăşi de penibil

Ioan Becali, sinistrul personaj care împreună cu fratele Victor abia aştepta ca naţionala să facă vreun pas greşit în mandatul lui Răzvan Lucescu, a schimbat pla ca radical, după ce naţionala a ajuns pe mâna prietenului VictorPiţurcă. Fostul impresar n-a suflat un cuvânt despre ieşirea în decor a lui Mutu şi a pus batista pe ţambal după jocul penibil de la Serravalle: "Să avem răbdare, echipa naţională, e în reconstrucţie. E abia primul meci, să nu facem o tragedie din acest rezultat. Au fost zece zile de antrenamente intense, jucătorii nu se cunosc atât de bine, sunt şi mulţi debutanţi. Nu e cazul să facem o tragedie, să nu uităm că Piţurcă trebuie să formeze o echipă pentru următoarele preliminarii".

Mutu trebuie acum, dacă vrea să găsească portiţa despre care vorbea Dumitru Dragomir, să se linguşească pe lângă selecţioner, aşa cum a făcut-o şi cu Răzvan Lucescu. După celebrul scandal de la Belgrad, Mutu a recunoscut că l-a asaltat pe antrenorul de atunci al naţionalei cu 36 de mesaje pe telefonul mobil şi mai multe mailuri, dar n-a primit niciun răspuns. "Dacă ai o fată şi vine dimineaţa acasă, ce faci, o dai afară? O ierţi până la urmă! Şi alţi mari fotbalişti au băut!“ DUMITRU DRAGOMIR, preşedintele LPF Citiţi şi:

  • Dorinel Munteanu, după succesul cu San Marino: "Sunt premise să creştem în viitor"
  • Cornel Dinu zice că Victor Pițurcă a fost dur cu Adrian Mutu și Gabriel Tamaș