Evenimentul Zilei > International > Gli, mascota basilicii Sfânta Sofia, s-a stins de bătrânețe. „Nu te vom uita niciodată”
Gli, mascota basilicii Sfânta Sofia, s-a stins de bătrânețe. „Nu te vom uita niciodată”

Gli, mascota basilicii Sfânta Sofia, s-a stins de bătrânețe. „Nu te vom uita niciodată”

Gli, faimoasa pisică a hagiei Sfânta Sofia din Istanbul, a murit la vârsta de 16 ani, din cauze naturale. Emblemă a obiectivului de patrimoniu devenit muzeu, Gli era un star pe rețelele sociale.

Simpatica Gli murit într-o clinică veterinară din Levent, unde a fost dusă pentru tratament, se arată într-o postare de sâmbătă, pe contul de Instagram al celebrei feline, scrie Daily Sabah, preluată de Știrile Pro TV.

”Îmi pare rău că am pierdut-o pe Gli. Pisica hagiei Sofia, care era sub tratament într-o clinică veterinară privată din Levent de pe 24 septembrie, din nefericire, a plecat dintre noi din cauza vârstei. Nu te vom uita niciodată, Gli”, a scris Ali Yerlikaya, guvernatorul din Istanbul, pe Twitter.

Văzută ca o pisică vedetă, Gli avea peste 113.000 de urmăritori pe Instagram și trăia în hagia Sofia, fosta catedrală și apoi muzeu Sfânta Sofia. Schimbarea destinației monumentului din muzeu în moschee nu a afectat-o însă și pe emblema celebrului obiectiv, pisica Gli.

Felinele, sub oblăduirea lui Erdogan

După ce autorităţile turce au luat decizia de a transforma moscheea Sfânta Sofia, inclusă în patrimoniul UNESCO, în muzeu, numeroşi turci au început să se întrebe ce se va întâmpla cu Gli, dacă va trebui să-şi găsească o nouă casă, chestiune ce a fost abordată şi de numeroase publicaţii centrale din Turcia.

Gli, pisica gri cu ochii strălucitor de verzi, a devenit un fel de mascotă populară a muzeului Sfânta Sofia, fiind răsfăţată deopotrivă de personalul muzeului şi de cohortele de vizitatori care îi calcă anula pragul.

Printre cei mai de seamă admiratori ai ei se numără fostul preşedinte american Barack Obama, care a fost filmat în timp ce o mângâia cu ocazia unei vizite din 2009.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a declarat că situaţia lui Gli, precum şi a altor pisici din zona catedralei, va rămâne la fel ca şi până acum. “Această pisică a devenit celebră şi mai sunt şi altele care nu au devenit încă faimoase. Această pisică va rămâne acolo şi toate pisicile sunt binevenite la moscheile noastre”, a susţinut el.