Evenimentul Zilei > International > Ginerele lui TRUMP s-a întâlnit cu Netanyahu și Abbas, pentru reluarea NEGOCIERILOR de pace
Ginerele lui TRUMP s-a întâlnit cu Netanyahu și Abbas, pentru reluarea NEGOCIERILOR de pace

Ginerele lui TRUMP s-a întâlnit cu Netanyahu și Abbas, pentru reluarea NEGOCIERILOR de pace

Consilierul lui Trump, ginerele său, Jared Kushner, se află într-un turneu diplomatic în Orientul Mijlociu

Kushner s-a întâlnit cu liderul palestinian Mahmoud Abbas și, separat, cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunțat Casa Albă.

Kushner l-a însoțit pe Donald Trump în vizitele pe care acesta le-a făcut în urmă cu câteva săptămâni, iar acum, împreună cu emisarul american în regiune, Jason Greenblatt, poartă negocieri, în încercarea de a dezgheța negocierile de pace dintre Israel și Palestina, care sunt blocate din 2014.

Kushner a fost la Ramallah, în Fâșia Gaza, ieri, pentru a discuta cu Mahmoud Abbas, despre toate problemele majore aflate la baza conflictului.

„Kushner și Greenblatt au discutat cu președintele Abbas prioritățile pentru palestinieni și următorii pași posibili, subliniind nevoia unor oportunități economice pentru palestinieni și a unor investiții majore pentru economia palestiniană”, a anunțat Casa Albă.

Un oficial al Președinției a declarat, anterior, că Trump „crede cu fermitate că pacea este posibilă” și că Greenblatt și Kushner sunt așteptași să viziteze regiunea de mai multe ori, în următoarele luni.

Legăturile lui Kushner cu Israelul, inclusiv investițiile familiei sale în teritoriile ocupate și relațiile personale cu actualul premier au făcut ca liderii palestinieni să pună sub semnul întrebării capacitatea administrației Trump de a fi imparțială.

Un activist palestinian, Omar Barghouti, s-a referit la echipa condusă de Kushner ca la „cel mai puțin onest negociator al păcii din istoria SUA”. Criticii lui Kushner mai spun că lipsa experienței în guvern și afaceri internaționale ridică semne de întrebare asupra abilității sale de a media un conflict, într-un proces de pace ce datează de 25 de ani.

Efoturile administrației Obama, conduse de secretarul de stat John Kerry, nu au dat niciun rezultat, dimpotrivă negocierile au fost blocate.

În timpul călătoriei sale, Kushner nu a vorbit cu presa, nu a răspuns la întrebări, menținând misterul asupra profilului său, de la numirea în funcție până acum.

Trump a descris pacea dintre israelieni și palestinieni ca fiind „acordul suprem” din care a făcut o prioritate a mandatului său. Până acum, timp de 20 de ani, obiectivul diplomației americane a fost soluția cu două state, adică un stat palestinian care să trăiască unul lângă altul, în pace, lângă Israel.

Dar Trump, când s-a întâlnit cu Netanyahu, în februarie, a spus că nu este fixat pe ideea cu două state. „Mă gândesc la soluția cu două state, cu un stat, și susțin ceea ce vor ambele părți”.