Gică Hagi: „Vreau ca la bătrânețe, copiii să aibă grijă de mine” | EVZ EXCLUSIV

Gică Hagi: „Vreau ca la bătrânețe, copiii să aibă grijă de mine” | EVZ EXCLUSIV

Cel mai mare fotbalist român din istorie a vorbit pentru Evenimentul zilei despre familie, academia care-i poartă numele și șansele la câștigarea campionatului

Gică Hagi trăiește cele mai intense zile de la înființarea Academiei de Fotbal care îi poartă numele. „Regele” este la un pas de-a culege cel mai important rod de la demararea proiectului: titlul de campion al României, cu FC Viitorul.

FOTO: „Regele” și Ianis, la Gala „Hagi”, în 2001 FOTO: LIBERTATEA

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe dobrogeni îi despart 180 de minute de trofeu și pentru a desface șampania, Hagi și elevi săi au nevoie de două victorii, la Craiova și acasă cu CFR Cluj. Fostul jucător al echipelor Real Madrid și FC Barcelona a vorbit, într-un interviu pentru Evenimentul zilei, despre rolul de părinte, cel de antrenor și coordonator al celui mai important proiect din România care implică fotbalul juvenil.

- EVZ: Gică, te-am urmărit lucrând cu puștii care visează să-ți calce pe urme. Cum te prinde rolul de profesor? Îi invidiezi când îi urmărești cum joacă, știind că și tu ai fost odată ca ei?

- Gică Hagi: Nu e vorba de invidie, e vorba de roluri. Vremea mea, ca jucător, a trecut, acum e timpul lor. Trebuie să știe fiecare ce vrea și ce poate să ofere. Să-și urmărească scopul. Dar, dacă e să vorbim despre invidie, în România invidia e mare.

FOTO: Ianis Hagi (Fiorentina) FOTO: FACEBOOK

- Am văzut că explici foarte multe, dar nu prea mai pui piciorul pe minge...

- Să știți că în ultima perioadă joc mai puțin. Atunci când nu mai poți fizic să evoluezi într-un meci, rămâi totuși cu gândirea și cu tehnica. Astea nu se pierd niciodată. Știința jocului o ai în tine.

- Ianis duce mai departe numele familiei, în fotbal. Cum se simte la Fiorentina, care sunt perspectivele?

- Ianis se dezvoltă, este la vârsta acumulărilor. A făcut un an de tranziție în fotbalul mare, în fotbalul competitiv, în Italia, o țară importantă.

- Kira a urmat cursurile Universității New York Film Academy. Ce va facemai departe, actorie sau regie?

- Ea va alege să facă ceea ce-i place. A mers pe un drum care îi place și asta este important. Acum, în această lună, va susține ultimul examen și vom vedea ce va fi mai departe.

- Ambii copii sunt plecați în străinătate. Nu ați avut o strângere de inimă atunci când au plecat de acasă? Nu le-a fost greu?

- (Râde). Ei au fost învățați de mici cu drumurile. Au tot umblat pe avioane. Nu au stat locului. Ne-am plimbat peste tot, așa că nu au fost probleme. Și, acum, cu telefoanele astea, vorbim tot timpul și ne vedem. Important este că s-au dedicat unor meserii și vor să reușească.

- Îi mai certați din când în când, aveți discuții în contradictoriu?

- Nuuu. Cum să-i cert? Mă pun bine cu ei. Vreau ca la bătrânețe, copiii să aibă grijă de mine. Ca tată te mândrești când auzi că îi merge bine copilului tău. Altfel, devine o pacoste și eu nu vreau așa ceva la bătrânețe.

- Mai aveți aici, la academie, 300 de copii. Care sunt principiile după care îi creșteți?

- În filosofia mea, din punct de vedere sportiv, sunt două principii esențiale: odihna și alimentația. Trebuie să dormi un anumit număr de ore și să te hrănești bine. Fără să faci asta nu poți ajunge sportiv de performanță. Încercăm să lucrăm după standarde înalte, chiar dacă nu avem, ca echipele din afară, câte 10 maseuri și 5 fizioterapeuți.

„Dacă ți-e frică să intri pe scenă, înseamnă că nu te-ai pregătit destul”

Gică Hagi crede că Viitorul este gata să câștige trofeul Ligii I. Antrenorul a explicat cum s-a transformat echipa sa, față de sezonul trecut, atunci când a clacat în play-off

La finalul ultimelor două etape ale Ligii I, Hagi poate să intre în istorie, dacă va câștiga titlul cu FC Viitorul. Lucrurile s-ar putea simplifica și mai repede pentru „Rege”, chiar în acest weekend.

Dacă echipa sa învinge la Craiova, FCSB pierde la Astra Giurgiu, iar Dinamo nu câștigă la Cluj, cu CFR, atunci dobrogenii devin campioni.

„Presiunea trebuie să te motiveze”

Fostul căpitan al naționalei nu calculează, dar nici nu se lansează întrun discurs ipocrit. „Din gură e ușor să zici da. Noi suntem pregătiți, dar nimic nu e ușor. De ce nu? Ne dorim să fim campioni, vrem, vedem dacă și putem. Avem un an extraordinar”, spune antrenorul și patronul Viitorului.

FOTO: Hagi, în timpul unui antrenament FOTO: MARIUS VLAD

În sezonul trecut, echipa lui a ajuns în play-off, dar evoluțiile din cele 10 etape au fost dezamăgitoare, gruparea lui Hagi acuzând presiunea mentală. Acum însă, lucrurile s-au schimbat la 180 de grade.

„În primul rând, trebuie să construiești o mentalitate puternică. Un jucător de fotbal are, în general, o pregătire mentală foarte bună. Când ai acest lucru te simți puternic, nu ai teamă de nimic. Dacă am ajuns să ne luăm la întrecere cu cele mai bune echipe din România înseamnă că suntem deja în stadiul acesta. Presiunea trebuie să te motiveze. Dacă ți-e frică să intri pe scenă, înseamnă că nu te-ai pregătit destul”, explică fostul mare număr „10”. Gică spune că ascensiunea Viitorului nu este surprinzătoare și a fost calculată. „Dacă nu aș fi crezut că ajungem în punctul ăsta, să fim numărul 1, nu mă mai apucam de acest proiect.

„Nu am căutat să descopăr al doilea Hagi”

Întrebat dacă s-a gândit cum ar fi arătat Viitorul, în acest moment, cu jucătorii pe care i-a vândut, tehnicianul răspunde sec: „Nu m-am gândit, pentru că așa e cursul nostru. Obiectivul acestui proiect este acela de a forma jucători, de a propune jucători. Nu am căutat să descopăr al doilea Hagi, ci să-i formez. Eu zic că deja s-a văzut asta, în munca noastră din ultimii 7-8 ani. Sunt același Hagi, doar că am un alt rol acum.”

S-ar implica și în fotbalul feminin: „Loc este. Să vedem dacă există interes”

Gică Hagi a pus bazele academiei în 2009, atunci când, după cum povestea în urmă cu câțiva ani, „am plecat prin ţară să caut tineri jucători pentru academie. Am făcut împreună cu Zoli Iaşko vreo 30.000 de kilometri doar într- o vară”.

Între timp, Viitorul a scos la iveală câteva nume importante în fotbalul românesc: Aurelian Chițu, Gabi Iancu, Ianis Hagi, Florinel Coman, Răzvan Marin, Florin Tănase sau Cristi Manea. Investiția s-a ridicat la aproximativ 15 milioane de euro. Hagi spune că ar fi încântat să promoveze și fotbalul feminin.

„Kira a jucat fotbal”

„Este un minus că nu avem fotbal feminin. Ar fi interesant, mi-ar plăcea, să vedem ce popularitate va avea. Loc este. Să vedem dacă există interes” declară „Regele”, care își reamintește că și Kira a fost interesată, la un moment dat, de minge. „Kira a jucat fotbal, dar juca în apărare. Trebuia să fie cineva și fundaș, să apere casa”.

FOTO: Stadionul pe care evoluează FC Viitorul FOTO: FACEBOOK

„În sport, ce ai făcut ieri nu mai este valabil azi”

Proiectul este în continuă mișcare și transformare și patronul nu are timp să se odihnească.

„La academie, întotdeauna sunt lucruri de făcut, de dezvoltat, de construit. În sport, ce ai făcut ieri nu mai este valabil azi. Trebuie s-o iei de la capăt. Când nu mai ai motivație, te lași”, conchide Gică Hagi.