Riscul unui nou atentat al extremei drepte rămâne „ridicat” după atacul comis miercuri de un german asupra unei sinagogi în oraşul Halle din estul Germaniei şi soldat cu doi morţi, a declarat vineri ministrul german de interne Horst Seehofer, informează AFP.

„Ameninţarea pe care o reprezintă antisemitismul, extremismul de dreapta şi terorismul de dreapta este ridicată în Germania (…). O ameninţare ridicată înseamnă, ca şi în cazul terorismului islamic, că în orice moment ne putem aştepta la un atac” în Germania, a afirmat Seehofer la postul public ZDF.

Circa 24.000 de persoane sunt considerate extremiste de dreapta în Germania, dintre care 12.000 ca fiind „potenţial violente”, a subliniat Seehofer, precizând că printre cei 12.000 „afinitatea pentru arme este foarte crescută”, informează agerpres.

Miercuri, Stephan Balliet, un german de 27 de ani izolat social, a încercat fără succes să pătrundă într-o sinagogă din Halle în care se aflau circa 50 de persoane ce sărbătoreau Yom Kippur. În faţa eşecului său, atacatorul, înarmat cu arme şi explozivi, a ucis o femeie ce trecea prin zonă, apoi, câteva minute mai târziu, un tânăr într-un restaurant de kebab. În final el a fost oprit de poliţie în urma unei urmăriri cu maşina.

Stephan Balliet a filmat şi difuzat în direct timp de 35 de minute pe o platformă de streaming atacul său, în timpul căruia el a negat existenţa Holocaustului şi a insultat evreii. De asemenea, el a publicat pe internet „un manifest” în care îşi exprima convingerile antisemite. „Acest manifest a apărut pe internet la o zi după atacul său”, a precizat Seehofer.

Ministrul de interne al Germaniei a subliniat că sinagogile şi locurile de cult evreieşti vor fi de acum încolo mai bine protejate şi a anunţat înfiinţarea de noi posturi în serviciile de securitate. El a mai anunţat că executivul german va interzice în viitorul apropiat şase grupuscule ale extremei drepte.