Ar trebui privit acest lucru ca o indicație a capabilităților sistemului principal de luptă la sol (MGCS), adică viitorul tanc de luptă franco-german?

În ianuarie 2019, Nexter Systems a efectuat teste cu un tanc Leclerc de 50 de tone dotat cu un tun de calibrul 140 mm, ceea ce a permis constatarea  unei creșteri a puterii de foc cu aproximativ 70%  în comparație cu un tun standard de 120 mm.

Întrucât a fost implicată în programul MGCS la fel ca KNDS, asocierea comună formată de Krauss Maffei Wegmann (KMW) și Nexter Systems, compania germană Rheinmetall a prezentat, la 31 iulie, o evoluție a tancului Leopard 2, cu o turelă nouă echipată cu un tun de 130 mm (față de 120 mm pentru versiunile precedente).

Acest tun de 130 mm L / 51, „combinat cu un încărcător automat de ultimă generație”, face posibilă „creșterea semnificativă a letalității în momentul în care amenințările se multiplică”, explică Rheinmetall.

Și mai ales într-o perioadă în care protecțiile potențialelor blindate inamice se consolidează, cum ar fi tancurile rusești T-14 Armata și T-90M Proryv-3, de exemplu.

În prezent, tancurile folosite de majoritatea țărilor membre NATO sunt echipate cu tunuri de calibrul 120 mm. De asemenea, MGCS ar putea constitui o „ruptură” în acest domeniu, știind că tancurile rusești sunt echipate cu o turelă de 125 mm.

În orice caz, în imaginile testelor efectuate de Rheinmetall, se poate vedea un proiectil tras de tunul de 130 mm trecând prin mai multe plăci blindate.

În plus, se remarcă și faptul că acest nou tanc, a cărui formă frontală este aplatizată în comparație cu Leopard 2, prezintă o mobilitate bună.

La ediția 2016 a EuroSatory, Rheinmetall a prezentat această armă de 130 mm / L51 ca un „demonstrator dezvoltat independent pentru armamentul principal al unei viitoare generații de tancuri de luptă”.

Potrivit revistei germane Stern, dezvoltarea unui tun de 140 mm a fost oprită deoarece nu putea fi integrat în turelele existente”.

Cu toate acestea, testele cu tancul Leclerc (Franța)  au fost promițătoare.

„Nu spunem că MGCS va avea o armă de 140 mm. Sunt deja în curs studii conceptuale”, a explicat un manager de la Nexter.

În mod clar, obiectivul a fost colectarea de date pentru rafinarea conceptului viitorului tanc franco-german.

Foto: Opex 360