Contractul dintre Israel și Germania a stat blocat în parlamentul statului condus de Merkel pentru luni bune, dar o nouă înțelegere de coaliție cere aprobarea acestuia, potrivit Haaretz.

Valoarea totală a înțelegerii ajunge la un miliard de euro. Astfel, Germania ar urma să ia în leasing drone de la Israel Aerospace Industries, după ce înțegerea pare că va reintra din nou pe drumul către aprobare, în urma rezolvării unei dispute politice în interiorul coaliției de guvernare.

 

Dezbaterea ar trebui să fie reluată de unde s-a oprit, brusc, vara trecută, când partidul social-democrat (SPD, centru-stânga), atunci, în opoziție, a blocat ceea ce era considerată ca fiind o înțelegere între cele două formațiuni. Oponenții înțelegerii considerau că Germania nu ar trebui să lanseze drone folosite pentru atacuri mortale țintite.

După ce SPD a intrat în coaliția de guvernare condusă de Merkel, în urma alegerilor, una din clauze a fost exact aprobarea contractului. Mai mult, Germania are trupe militare în mai multe zone periculoase ale globului și ar avea beneficii de pe urma acestei susțineri aeriene.

Astfel, este de așteptat ca ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, să formuleze o cerere pentru buget, care să fie acceptată de Bundestag, în urma căreia să fie achiziționate drone neînarmate Heron-TP, folosite pentru misiuni informaționale, urmând ca decizia cu privire la înarmarea lor să fie făcută mai târziu.