Georgia întrerupe relaţiile diplomatice cu Rusia

Georgia întrerupe relaţiile diplomatice cu Rusia

După ce Kremlinul a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei, Georgia a decis întreruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia, a anunţat astăzi viceministrul de externe Grigol Vaşadze.

"Am primit instrucţiuni de la Ministerul de Externe şi vom suspenda relaţiile diplomatice cu Federaţia Rusă", a explicat Vaşadze. 

Parlamentarii georgieni au aprobat ieri, în unanimitate, o rezoluţie fără caracter constrângător, care prevede că Parlamentul "cere puterii executive să întrerupă legăturile diplomatice cu Rusia" şi să declare forţele ruse din Georgia drept "ilegale" şi "de ocupaţie".

Miercuri, Georgia şi-a rechemat toţi diplomaţii de la ambasada din Moscova. Ambasadorul fusese rechemat încă din iulie, când Rusia a recunoscut că a trimis avioane de luptă în spaţiul aerian georgian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un interviu, Saakaşvili păruse să respingă ideea întreruperii relaţiilor diplomatice cu Rusia. "Cred că acestea sunt detalii. Nu mai este vorba despre relaţii bilaterale acum... Nu m-aş concentra prea mult pe aspectele procedurale ale relaţiilor noastre bilaterale în acest moment", a spus el. Practic, întreruperea legăturilor ar fi un gest simbolic, pentru că dialogul dintre cele două ţări este oricum aproape inexistent. "Nu ne-au luat niciodată în serios", a spus Saakaşvili.

Sursa: Realitatea