Deși a ajuns ultimul la Curtea de Apel București, fos­tul candidat la Pre­ședinția României, Mircea Geoană, a fost audiat primul în procesul finanțării ilegale a PSD în dosarul „Ioan Niculae – Insomar”. Vedetele procesului au luat loc cuminți, în bănci. Fostul baron de Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a stat lângă iubita blondă a miliardarului Ioan Niculae.

Gheorge Teodorescu, fostul director al institutului de cercetare Insomar și prieten vechi cu Sorin Oviu Vîntu, îi privea atent pe cei doi judecători din complet. Niculae a stat pe aceeași bancă cu avocatul său, iar cumnatul lui Geoană, Ionuț Costea, a fost scos pe hol pentru a nu auzi ce declară ruda sa magistraților.

Nu-și amintește nimic

Geoană a răspuns câtorva întrebări simple ale judecătorilor. Nu știe nimic de un raport privind piața imobiliară din România, comandat de Interagro la Insomar, și nici nu crede că Bunea Stancu ar fi adunat bani pentru campania sa electorală din 2009. Nu și-a adus aminte nici când ex-baronul Stancu i l-a dat la telefon pe miliardarul Niculae.

A plecat din sală tiptil, cu urechile arzând, după ce a semnat declarația de martor. A urmat cumnatul său, fostul director de la Eximbank, Ionuț Costea. Și-a scos paltonul Boss și l-a lăsat neglijent pe bancă. A declarat că, înainte de proces, nu-i cunoștea pe ceilalți inculpați. Deoarece a lipsit fără motiv, deși a fost citat, Cristian Burci a fost amendat cu 3.000 de lei și va fi adus cu mandat la următorul termen din 19 martie, când vor fi audiați noi martori.

Achitare suspectă

DNA i-a trimis în judecată, pe 11 ianuarie 2012, pe liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, pe Ioan Niculae, pe Viorel Bărac, director în același grup, precum și pe Gheorghe Teodorescu, toți fiind acuzați în legătură cu finanțarea PSD.

Niculae ar fi promis 1 milion de euro pentru PSD, cu condiția ca viitorul Guvern să numească oamenii agreați de el în funcții cheie pentru a obține gaz ieftin. Judecătoarea Olimpiea Crețeanu i-a achitat pe inculpați în 2013. Soțul ei are teren în arendă la o firmă a lui Ioan Niculae.