O echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu, împreună cu Asociația Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat conţinutul a 44 tipuri de gem, dulceaţă şi magiun comercializate în marile structuri comerciale. Acest studiu face parte din Campania Națională de Informare și Educare: „Să învățăm să înțelegem eticheta!”.

Descoperiea experților a fost cel puțin tulburătoare. Produsele pe care le consumă, în general, copiii conțin substanțe dăunătoare organismului, iar în gemul de fructe de pădure s-a descoperit o substanță cu efect laxativ.

 Mai mult, cantitatea de fructe folosită pentru a obţine 100 de grame dulceaţă variază între 35 de grame şi 70 de grame!

„În cele 44 de produse analizate s-au identificat 10 aditivi alimentari, după cum urmează: ciclamat de sodiu, zaharină, acesulfam de potasiu, carmin, sorbat de potasiu, lactat de calciu, acid citric, acid ascorbic, sorbitol şi pectina”, au declarat cercetătorii români.

 

Atenție și la Humus contaminat cu Listeria!

Amatorii de specialități orientale trebuie să evite în această perioadă consumul salatei de humus comercializată în lanțul de magazine Carrefour. Aceasta este în curs de retragere de pe piață ca urmare a evidențierii prezenței Listeria monocytogenes. Anunțul a fost făcut de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Să nu le consume, ci să le distrugă sau să le aducă înapoi în magazinele de unde le-au cumpărat. Contravaloarea produselor va fi returnată, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, se arată în anunț

 

Te-ar putea interesa și: