Gardienii torţei olimpice au speriat Vestul

Gardienii torţei olimpice au speriat Vestul

Misterioşii ofiţeri chinezi în trening şi cu ochelari care fac scut în jurul flăcării olimpice au scandalizat Occidentul.

Gardienii chinezi ai flăcării olimpice, cerberi deghizaţi în sportivi, fac parte din poliţia paramilitară chineză, desprinsă din armata Chinei, şi au fost special aleşi de autorităţile de la Beijing pentru duritatea lor.

În China, forţele paramilitare trebuie să ţină revoltele sub control, să asigure liniştea şi să-i protejeze pe diplomaţi, relevă publicaţia britanică „The Times“, încercând să explice astfel metodele agresive pe care le folosesc gardienii pentru a-şi duce la îndeplinire misiunea. Sarcina lor este să se asigure că Torţa Olimpică nu se va stinge, iar la Paris acest lucru s-a întâmplat de trei ori.

Paznicii îmbrăcaţi în albastru au reuşit să ajungă însă subiect de dispută, stârnind critici acerbe în Europa din cauza modului în care s-au comportat la Londra şi Paris. La Londra, de exemplu, conservatorii au cerut guvernului să explice de urgenţă cine a autorizat prezenţa lor, mai ales că aceştia au fost văzuţi luptându-se cu manifestanţii pro-Tibet şi punându-i, fără milă, la pământ. Ofiţeri sub acoperire sportivă

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai mult, preşedintele comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice din 2012, Sebastian Coe, i-a catalogat drept „huligani“. „Au încercat să mă împingă la o parte de trei ori. Sunt înfiorători. Nu vorbeau engleza... Cred că sunt huligani“, a afirmat, potrivit „The Times“, Sebastian Coe.

Gardienii au intrat în Marea Britanie cu vize de vizitator, însă Ministerul de Interne de la Londra nu a vrut să dezvăluie dacă în formularele pe care le-au completat aceştia au menţionat pentru cine anume lucrează.

În urmă cu mai puţin de un an, aceşti misterioşi „bărbaţi în albastru“ erau studenţi de elită ai Academiei de Poliţiei Armată din China şi au fost selectaţi pentru a forma Unitatea de Protecţie a Flăcării Sacre. Potrivit „Beijing Times“ aceştia trebuie să aibă „cel puţin 1,90 m înălţime, să fie frumoşi, puternici şi demni“, dar să aibă şi o excelentă condiţie fizică.   În China, zeci de mii de colegi de-ai lor, din forţele paramilitare, au fost detaşaţi în zone din Tibet pentru a restabili ordinea în timpul protestelor şi chiar pentru a deschide focul când manifestaţiile ameninţau să scape de sub control. SUSŢINERE

Gardienii au apărătorii lor

Prezenţa „oamenilor în albastru“ a fost apărată, ieri, de Comitetul Internaţional Olimpic. „Întotdeauna ţara care găzduieşte Jocurile Olimpice furnizează echipa care supraveghează înmânarea torţei. Este absolut normal, nu există nimic neobişnuit în asta“, a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Giselle Davies, transmite AFP.

Odiseea torţei olimpice este însă departe de a se fi terminat. Circa şapte mii de manifestanţi împotriva regimului de la Beijing erau aşteptaţi, ieri, pe străzile din San Francisco. Autorităţile au dislocat importante efective de securitate pentru a evita scene de haos similare celor petrecute, luni, la Paris. Aceasta cu atât mai mult cu cât unii manifestanţi nu şi-au ascuns intenţia de a stinge Torţa, în ciuda faptului că responsabilii organizaţiilor au făcut apel la calm.