Gaddafi vrea 5 miliarde de euro pe an ca să țină imigrația în frâu

Gaddafi vrea 5 miliarde de euro pe an ca să țină imigrația în frâu

Prezent la Roma pentru a patra oară în decurs de aproximativ un an, liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, a cerut UE să verse în conturile Libiei cinci miliarde de euro anual pentru ca acest să combată imigrația ilegală și pentru a ajuta bătrânul continent să nu devină a doua Africă.

De lângă premierul italian Silvio Berlusconi, cu care a marcat cea de-a doua aniversare a tratatului de prietenie dintre cele două țări, liderul libian a avertizat, într-un discurs de 40 de minute, că este în interesul Europei să răspundă favorabil ofertei, în caz contrar riscând să fie scena unor grave tulburări sociale.

„Nu știm ce se va întâmpla, care va fi reacția europenilor albi și creștini în fața fluxului de africani înfometați și needucați”, a subliniat Gaddafi. Comisia Europeană a refuzat ieri să comenteze cererea adresată de Gaddafi cu o zi înainte, sublinind doar că eforturile de combatere a imigrației ilegale dinspre Africa spre Europa continuă în strânsă colaborare cu autoritățile libiene.

Vaticanul denunță „lipsa de respect”

Ne puteți urmări și pe Google News

Înconjurat de 500 de tinere atent selectate de o agenție de hostess, Gaddafi a mai lansat un apel pentru „binele Europei”, cerându-i să se convertească la Islam. „Femeile sunt mai respectate în Libia decât în Occident”, a plusat colonelul, invitându-le pe tinere să se mărite cu bărbați libieni.

Cum era de așteptat, Vaticanul a reacționat prompt. Declarațiile liderului libian sunt „o provocare” și „o lipsă de respect față de Papă și Italia, o țară preponderent catolică”, a răbufnit Robert Sarah, secretar al Congregației pentru evanghelizarea popoarelor, citat de AFP.

Deși remarcile lui Gaddafi au stârnit iritare și în rândul coaliției de guvernământ conduse de Berlusconi, premierul italian și oaspetele său au ignorat reacțiile și s-au concentrat asupra ceremoniilor fastuoase care au marcat cei doi ani de prietenie italiano-libiană oficializată.

Înaintea unui banchet la care au fost invitate 800 de persoane, cei doi lideri au asistat la o paradă ecvestră unde, pe lângă detașamentele de carabinieri, a participat și un grup de 30 de berberi aduși, împreună cu armăsarii lor, cu un zbor special de la Tripoli. Dacă Gaddafi a ales să se retragă la ora două noaptea, Berlusconi a rămas la petrecere până dimineața, cântând împreună cu invitații.