Editura Evenimentul si Capital

Academia nășită de Gabriel Oprea, în pragul desființării

Autor: | | 4 Comentarii | 6339 Vizualizari

Deputații vor stabili dacă 19 „academicieni” ai securității naționale mai primesc în fiecare lună 68.685 de lei de la bugetul de stat

Este 12 aprilie 2011. Emil Boc este primministru. PDL guvernează cu UDMR și cu UNPR-ul condus de Gabriel Oprea, ministru al Apărării Naționale. Împreună cu alți 8 parlamentari, Oprea înregistrează în Senat un proiect de lege privind înființarea Academiei de Ştiinţe Militare drept „instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării ştiinţifice din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”, aflată în coordonarea MApN, MAI și SRI, „în scopul alinierii la cerinţele NATO şi ale Uniunii Europene”.

Potrivit legii, academia „reuneşte personalităţi de o deosebită valoare ştiinţifică şi profesională”, membrii acesteia primesc o „indemnizaţie lunară viageră”, iar finanţarea se asigură din venituri proprii.

Proiectul se dezbate și se votează în cele două camere ale Parlamentului, iar înființarea Academiei apare în Monitorul Oficial din 26 martie 2012.

Fondatorii

O știre din „Observatorul militar” anunța în 2012, în numărul 27: „Joi, 5 iulie, în Aula Universităţii Naţionale de Apărare Carol I s-a desfăşurat adunarea generală de constituire a Academiei de Ştiinţe Militare (ASM). Cu această ocazie a fost adoptat statutul ASM şi au fost alese, prin vot secret, persoanele cu funcţii de conducere, astfel: preşedinte – general- locotenent prof. univ. dr. Teodor Frunzeti, vicepreşedinte – chestor de poliţie prof. univ. dr. Gheorghe Popa şi secretar general – colonel (r) prof. univ. dr. Gheorghe Boaru”.

Printre membrii fondatori ai Academiei se numără directorul SRI, George Maior, președintele UNPR, Gabriel Oprea, sociologul Vasile Dîncu.

După ce USL câștigă alegerile parlamentare, Guvernul Victor Ponta adoptă Hotărârea 1.122 din 18 decembrie 2013, prin care stabilește că membrii titulari și membrii corespondenți ai Academiei „sunt aleși pe viață”. Pe 19 iunie 2014, directorul SRI George Maior este ales președinte de onoare al Academiei, iar noul președinte interimar devine Gheorghe Toma, prorectorul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” din subordinea SRI.

Robinetul

Pe 18 noiembrie 2014, deputatul PSD Georgian Pop, președintele comisiei parlamentare de control a activității SRI, depune în Parlament un proiect de lege potrivit căruia indemnizațiile membrilor Academiei de Științe Militare vor fi plătite din bugetul de stat, și nu din fonduri proprii, așa cum s-a stabilit de la început. Proiectul mai prevede că președintele Academiei este ordonator principal de credite și instituția își schimbă numele în „Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale”. Proiectul a fost depus la doar două zile după finala prezidențială și în timp ce toată clasa politică se regrupa în contextul victoriei lui Klaus Iohannis (PNL) și a înfrângerii lui Victor Ponta (PSD).

Până să fie adoptat proiectul lui Georgian Pop, Guvernul Victor Ponta decide pe 12 decembrie 2014, prin Ordonanța de Urgență nr.83, că „membrii titulari ai ASM beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu indemnizaţia membrilor titulari ai Academiei Române”, că „membrii corespondenţi beneficiază de o indemnizaţie lunară viageră egală cu 50% din valoarea indemnizaţiei membrilor titulari ai Academiei Române” și că „indemnizaţiile se asigură din sume alocate de la bugetul de stat, prin transferuri din bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale”.

După OUG-ul Guvernului, proiectul lui Georgian Pop este adoptat în Parlament și intră în vigoare din 10 iunie 2015 când este publicat în Monitorul Oficial.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI