Furtul tezaurului ar putea costa statul olandez șase milioane de euro
- Raluca Dan
- 7 februarie 2025, 12:57

Furtul celor patru comori româneşti din aur de la Muzeul Drents, incident care a avut loc în urmă cu două săptămâni, ar putea costa statul olandez 5,8 milioane de euro dacă acestea nu vor fi recuperate, potrivit RTV Drenthe. Ministerul Educației, Culturii și Științei a confirmat această informație, conform radiodifuzorului.
Cât va plăti guvernul olandez pentru furtul de la Muzeul Drents
Muzeul Drents din Assen a asigurat Coiful de aur și cele trei brățări împrumutate din România pentru suma de 5,8 milioane de euro, în cadrul unei colecții de 673 de obiecte, evaluate la peste 30 de milioane de euro.
Guvernul olandez a asigurat puțin peste 9 milioane de euro din această sumă, ceea ce îl face parțial responsabil pentru acoperirea daunelor în caz de furt, pierdere sau deteriorare. Dacă valoarea pagubelor depășește suma garantată de guvern, asigurarea muzeului va acoperi diferența.

Muzeul Drents. Sursa foto: Wikipedia
Implicarea guvernului în cazul furtului sau deteriorării reduce semnificativ costurile de asigurare pentru muzee, făcând organizarea expozițiilor mai accesibilă. Muzeul Drents, de exemplu, a reușit să economisească între 25 și 30% din costurile poliței de asigurare pentru această expoziție, conform sursei citate.
„Aceasta face posibil ca muzeele să prezinte publicului acest tip de obiecte şi expoziţii frumoase”, a spus anterior pentru radiodifuzor Eppo Bruins, ministrul al Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei. „Altfel, este inaccesibil pentru muzee”, a explicat acesta.
Pozele suspecților publicate de poliție nu au avut succes
Pentru prima dată din 1989, de când guvernul olandez și-a asumat astfel de riscuri, acesta ar putea fi nevoit să plătească despăgubiri semnificative în urma unui furt de artefacte, notează RTV Drenthe.
Până acum, daunele achitate de stat pentru opere de artă s-au ridicat la 8.000 de euro, în timp ce, anul trecut, garanțiile pentru obiectele împrumutate de 13 muzee au ajuns la 469 de milioane de euro.
În cazul jafului de la Muzeul Drents, poliția a reținut trei suspecți, iar un al patrulea este încă în libertate. În cadrul investigației participă zeci de detectivi şi specialişti, vând ca prioritate recuperarea comorilor românești.
Un gest inedit este faptul că autoritățile au publicat fotografiile și identitatea a doi dintre suspecți, încercând astfel să obțină informații despre locul în care se află artefactele furate. Până în prezent, însă, fără succes.

Suspecți, muzeul Drents. Sursa foto: captură video
Există șanse de 50% ca tezaurul să fi fost deja topit
Expertul în recuperarea tablouri și a artefactelor, Arthur Brand, a avertizat autoritățile, susținând că stă un risc de 50% ca tezaurele de aur să fi fost deja topite.
Deși arestarea rapidă a suspecților a oferit speranță, tăcerea acestora îngrijorează autoritățile. „Dacă ar fi avut ceva de negociat, te-ai aștepta să înceapă să vorbească. Faptul că nu o fac sugerează că artefactele ar putea să nu mai existe”, a susținut Brand, în emisiunea „Eve”.