Fumatul pasiv îi îmbolnăveşte pe copii

Fumatul pasiv îi îmbolnăveşte pe copii

Micuţii ai căror părinţi fumează acasă riscă să facă astm bronşic, otită, infecţii respiratorii mai des sau chiar cancer.

Copiii ai căror părinţi sunt fumători sunt mai vulnerabili în faţa bolilor, vă avertizează medicii. Particulele din fumul de ţigară le atacă sistemul imunitar aflat în formare şi-i expun mai uşor unor boli precum otită, infecţii respiratorii şi forme severe de astm. În plus, copiii ai căror mame fumează în timpul sarcinii riscă să moară subit. Îmbolnăvirea copiilor din cauza fumatului pasiv a fost, de altfel, tema principală din acest an a Zilei Mondiale de Luptă Contra Cancerului, sărbătorită ieri. Probleme de concentrare şi de comportament Una dintre cele mai periculoase substanţe care se găsesc în fumul de ţigară este poloniul. „Poloniul este o substanţă radioactivă ce persistă foarte mult în aer şi care produce cancer. Copiii cu mame care au fumat în timpul sarcinii riscă să facă limfom sau leucemie. Fumul de ţigară scade rezistenţa la infecţii a copiilor care devin mai sensibili la contactul cu germeni. Prin urmare, copiii care fumează pasiv fac mai uşor infecţii respiratorii şi riscă să se îmbolnăvească de astm bronşic, otită sau cancer bronhopulmonar“, explică Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renunţarea la Fumat din cadrul Institutului „M. Nasta“, din Bucureşti.

Medicii mai avertizează că micuţii care stau într-un mediu toxic sunt în pericol să aibă probleme de concentrare şi de comportament. De asemenea, femeile care fumează în timpul sarcinii riscă să nască un copil cu greutate mai mică decât cea normală. „Cancerul bronhopulmonar poate apărea la copii după 8-10 ani de fumat pasiv“, completează Cezar Irimia, preşedinetele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România. Nu fumaţi acasă, nici pe balcon, nici la fereastră! Principala recomandare a medicilor este să renunţaţi să mai fumaţi acasă. „Fumul de ţigară se strecoară peste tot, chiar dacă fumaţi într-o singură cameră şi chiar dacă aerisiţi. Acesta se impregnează în stofe şi în perdele“, susţine Cezar Irimia. Nu scăpaţi de pericol nici dacă fumaţi în balcon sau la fereastră, adaugă Magdalena Ciobanu. Fumul de ţigară se impregnează şi în haine, iar copiii pot inhala particulele toxice atunci când îi îmbrăţişaţi. Medicii vă mai sfătuiesc să evitaţi să mergeţi cu micuţii în restaurante sau în alte locuri publice unde este permis fumatul. Aproape 700 de milioane de copii din lumea întreagă respiră aer contaminat cu fum de ţigară, susţine un comunicat dat publicităţii de ziua Ziua Mondială a Cancerului de către Fundaţia Renaşterea pentru Sănătate, Educaţie şi Cultură. CAMPANIE Plasturii şi guma antifumat, mai ieftine în farmacii Fumătorii care doresc să renunţe la tutun vor beneficia de preţuri reduse la produsele care i-ar putea ajuta să scape de dependenţă. Guma de mestecat şi plasturii Nicorette la preţ mai mic se vor găsi în cele peste 200 de farmacii Sensiblu în perioada februarie-martie, în cadrul campaniei „Lasă-te de fumat! Sensiblu te ajută!“. Pe lângă acestea, fumătorii vor mai putea cere gratuit de la farmacişti sfaturi despre cum să renunţe la tutun.

Ne puteți urmări și pe Google News