Alina Gorghiu: În 2023, România a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru aducerea în ţară a fugarilor

Alina Gorghiu: În 2023, România a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru aducerea în ţară a fugarilor Fugari români, extrădare. Sursa foto: Arhiva Evz

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut publice sumele cheltuite pentru aducerea în țară a persoanelor urmărite internațional.

Alina Gorghiu  a declarat că problema aducerii în țară a persoanelor date în urmărire internațională trebuie rezolvată, deoarece Ministerul Justiției cheltuie sume mari pentru repatrierea lor.

De exemplu, aducerea în țară a două persoane care se aflau pe teritoriul Braziliei a necesitat un buget de 82.000 de lei.

„Am adus din Brazilia, 2 persoane, doi fugari şi doar faptul că a trebuit să-i aducem înapoi să-i băgăm în sistem sistemul penitenciar românesc, ca să îşi execute pedeapsa, ne-a costat 82.000 de lei”, a afirmat Gorghiu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Aducerea fugarilor în țară, gaură în bugetul de stat. Sumele cheltuite de Ministerul Justiției

Justiție.Sursa foto: Arhiva EVZ

Cât a costat repatrierea lui Cristian Baicu

Ministrul Justiţiei a precizat că statul a cheltuit o sumă impresionantă pentru aducerea în țară a inculpatului Baicu Cristian. Acesta a fost condamnat definitiv în 2014 la patru ani de închisoare. Inculpatul adus în țară la finalul anului trecut a fost acuzat de fraudă cu carduri bancare. De asemenea, costurile aferente repatrierii unui fugar din Costa Rica au ajuns la peste 54.000 de lei.

„Statul român a scos din buget 57.173 lei, în timp ce pentru un fugar din Costa Rica, 54.300 lei. ”, a adăugat ministrul.

Aducerea fugarilor în țară, gaură în bugetul de stat. Sumele cheltuite de Ministerul Justiției. Fugari

Ministrul Justiției. Sursa foto: Facebook Alina Gorghiu

Peste 10 de milioane de lei pentru fugari

În 2023, costurile aferente acestei proceduri judiciare au fost uriașe. Potrivit ministrului, suma totală folosită anul trecut pentru repatrierile fugarilor a atins pragul de 10 milioane de lei.

„Anul trecut, în 2023, statul român a cheltuit peste 10 milioane de lei ca să aducem în ţară persoanele urmărite internaţional. Faceți socoteala şi vă daţi seama cam cât înseamnă acest impact şi o să vă dau doar 3 cazuri ca să realizaţi care ar fi cheltuiala statului român cu unele dintre cele mai scumpe misiuni pe care le-am realizat, cu cheltuieli suportate de stat.” a mai spus Gorghiu.

Recent, Alina Gorghiu a precizat că se caută soluții pentru a-l descuraja pe fugar să plece din țară. De asemenea, ministrul a propus o schimbare majoră a legii. Conform acesteia, cei dați în urmărire internațională ar putea să își achite singuri costurile de repatriere.